Draga mama, kar zalivamo, to raste!

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Draga mama, kar zalivamo, to raste!

Drage mame,
ali se zavedate, kakšno neverjetno moč skrivajo v sebi pozitivne misli in besede? Iz katerih nastanejo pozitivni občutki in pozitivne izkušnje, ki oblikujejo naše vsakdanje življenje!

Vaša prepričanja so se v vas razvijala in živela zelo dolgo. Prav zaradi tega je za njihovo spreminjanje potreben čas. Vendar tisto, kar zalivamo, raste. Tisto, na kar se osredotočimo, se povečuje. Ne osredotočajte se na tisto, česar nimate. Raje bodite hvaležni za vse, kar že imate. Ko se boste osredotočali na pozitivno, boste izstopili iz začaranega kroga negativizma.

Misel ima moč ustvarjanja: prepoznajte svoje misli

Vaše misli so lahko vaš najhujši sovražnik ali najboljši prijatelj. Jay Shetty pravi: »Misli nas vodijo do besed, besede nas vodijo k dejanjem in dejanja k rezultatom. Kadar misel izgovorimo, postane glas. Beseda je torej manifestacija naših misli, ki ima določeno vibracijo in moč ustvarjanja. Zato je pomembno, da smo pozorni na svoje misli in besede, ki jih uporabljamo. Z besedami namreč ustvarjamo svoje bodoče okoliščine, svoj jutri. Čisto vsaka AKCIJA ima svojo posledico. Z vsako mislijo, besedo in dejanjem ustvarjamo.«

Vaše misli in besede – to kar mislite v sebi in to kar sebi govorite – so lahko pozitivne ali negativne. Pogostoma v vsakdanjem življenju prevladujejo negativne. Vendar, ko to ozavestite, lahko to tudi spremenite. Seveda se to ne bo zgodilo čez noč.

Primer negativne afirmacije: “Nisem dovolj dobra. Tega ne zmorem narediti.” Kakšni občutki se v vas porajajo ob takih mislih in besedah? Prav gotovo neprijetni. Zdaj pa te besede obrnite v pozitivno: “Vsak dan se trudim po svojih najboljših močeh. Vztrajala bom, Vem, da zmorem.” Kako pa se počutite ob teh besedah? Veliko bolje, kajne?

Iz pozitivnih misli in besed nastajajo pozitivne izkušnje

»Ko bodo vaše mislili in besede pozitivne, bodo iz njih nastala pozitivna dejanja.« (Jay Shetty)

Primer: Če skozi ponavljate, da niste zadovoljni, kaj s tem ustvarjate? Nič drugega kot še več slabega počutja in nezadovoljstva.
Zakaj ne bi to spremenili v nekaj pozitivnega in koristnega: ”V meni je moč. Jaz sem odgovorna za svoje počutje. Danes izberem dobro počutje. Danes izberem radost, zadovoljstvo…”

Če lahko ves dan ponavljate, kako vam je hudo, boste vrtali neskončno črno luknjo. Če pa boste svojo moč uporabili v obratno smer, jo boste začeli investirati vase. Taka naložba je seveda najbolj dobičkonosna.

Povem vam anekdoto:

Na nebu vedno sije sonce, včasih ga prekrijejo oblaki, vendar je še vedno tam.
Isto se dogaja nam. Tudi mi smo kot sonce. Oddajamo življenjsko energijo, moč, pozitivo … včasih pa nas zatemni kak oblak in nam ne dovoli, da bi naši žarki prodrli skozi. Kljub temu smo še vedno tam. Samo oblak nas je za trenutek prekril. Odpihnimo ga in zasijmo spet v vsej svoji veličastnosti.

Drage moje, vzemite si čas in prehodite to pot. Prvi korak naredite že danes, brez odlašanja. Saj veste, vsako veliko potovanje se začne s prvim korakcem. Ne hitite. Napredujte skladno s svojim tempom. Samo pojdite vedno naprej. Sprememba terja čas in potrpežljivost. To ni šprint, ampak maraton. Vsak korak je kot seme, ki ga položite v zemljo. Če zanj skrbimo, bo iz njega nastala čudovita rastlina, ki bo dala cvetove in obrodila sadove. Če pa zanj ne poskrbimo, ga bo plevel prerastel in zadušil.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor