Prevaral/a me je! Kaj sedaj?

Prevaral/a me je! Kaj sedaj?

Ta tema je tako obširna, da bi potrebovala najmanj teden prispevkov. Hkrati pa je pogosta in pomembna tema na partnerski terapiji. Včasih so se prevare zgodile že davno, leta nazaj, včasih so se ravno končale, včasih so še aktivne.

Nekaj prispevkov nazaj sem pisala o odnosu kot hiši. V primeru prevare je hišo potrebno popolnoma renovirati. Če je prevara še aktivna, je naprej potrebno pogasiti res velik požar, renovacija pride na vrsto šele po tem. Kaj mislim s popolno renovacijo? Rušenje do nosilnih sten, menjava strehe, menjava vseh napeljav … Tisti med vami, ki ste se renovacije kdaj lotili tudi sami, veste, da je dela res veliko. Če se je ne lotiš premišljeno, se pravzaprav nikdar ne konča.

Ko sva z možem obnavljala hišo, se spomnim trenutka, ko je bilo vse razbito, ko so ostale le še nosilne stene. Nisem si mislila, da bo to še kdaj lahko hiša, primerna za bivanje, kaj šele udobna, funkcionalna hiša. V tistem trenutku mi je bilo žal, da sva se obnove sploh lotila. »Saj stara ni bila tako slaba. Saj bi se dalo. Hiša bi zdržala vsaj še nekaj deset let.« Vse to mi je rojilo po glavi. Tako se počutijo tudi pari, ki se resno lotijo obnove svojih odnosov po prevari. Redki res uspešno renovirajo svoj odnos. Vendar le ti dobijo tako dober odnos, za katerega si niti v najbolj norih sanjah niso upali predstavljati, da sploh obstaja.

On/a me je prevaral/a! On/a je kriv/a!

To je pogosto razmišljanje in občutenje prevaranega. Vendar si sama prizadevam, da bi tekom terapije oba začela prevzemati svoj del odgovornosti. Vsak svoj del. Govorim o odgovornost. Ne o krivdi. Za odnos sta vedno odgovorna oba. Vedno oba! Za to, kar je tisti, ki je varal, počel, mislil …, je odgovornost zgolj in samo njegova.

Odgovorna za stanje v odnosu pa sta oba. Če tak par pogleda odnos nekaj let pred prevaro, običajno vidi, da eden ali drugi (običajno pa oba) ni bil zadovoljen. Govorim o takem dlje časa trajajočem nezadovoljstvu. O tem, da se vsaj eden v odnosu ni počutil videnega, vrednega, povezanega, živega … In tako se počutijo mnogi (če ne občasni vsi) v dolgotrajnih partnerskih zvezah, pa hkrati ne pride povsod do prevar. Zato je pomembno ločiti med tema dvema odgovornostima: odgovornost za odnos in za prevaro.

Samo če bosta sčasoma prevzela vsak svoj del odgovornosti, je upanje, da se bo prevara lahko zacelila. Drugače bosta morda sicer ostala skupaj, vendar bo prevara kot rana, ki se nikdar ne zaceli in iz nje ves čas malo mezi. Par se bo s tem naučil živeti, vendar …

Odgovornost je le eno področje, s katerim delamo.

Prej ko slej morata oba biti sposobna videti tudi bolečino drugega. Kajti v prevari boli oba: tako prevaranega, kot tistega, ki vara. »Popucati« morata vse, kar se je nabralo pod preprogo v preteklih letih, kajti te so botrovale tudi prevari. Morata se naučiti biti res iskrena drug z drugim, znati pokazati ranljivost in tudi znati zdržati z njo.

Veliko je še tega.
In želim povedati, da se da!
Vendar je potrebno res veliko dela in truda in časa. Najmanj nekaj let.

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor