Draga mama – vzemi si čas zase in napolni svoje baterije

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Draga mama - vzemi si čas zase in napolni svoje baterije

Začela bom s prispodobo. Ali lahko kaj  izliješ iz praznega kozarca? Ne. To lahko narediš samo, če je kozarec poln. To pomeni, da je treba kozarec najprej napolniti. Kako? Tako da vsak dan poskrbiš zase, za svoje umsko, duševno in telesno zdravje.

V tem kontekstu se pogostoma pojavlja anekdota o maski s kisikom. Mama in hčerka sta v nevarni situaciji in si morata nadeti masko za kisik. Kaj naredi mama?  Najprej pomaga sebi, ker bo le tako lahko poskrbela za svojo hčerko. Tako je tudi v življenju.

Pomisli, kdaj lahko svojemu otroku daš več. Takrat ko si prazna ali polna? Takrat,  ko imaš prazne baterije, si utrujena,  izmučena, slabe volje, razdražena … ali takrat, ko se počutiš polna energije, zanosa, si vesela, igriva, radodarna, navdušena in polna ljubezni?

Kaj narediš, ko začne tvoj telefon utripati, da je samo še 15% baterije? Ga ignoriraš in počakaš, da se ugasne ali ga priklopiš, da se napolni?

Kaj pa tvoje baterije? Ko začnejo utripati, vztrajaš do onemoglosti, številnim opozorilom navkljub, dokler ne »crknejo«. Znano, kajne? Toda pomembno je, da tudi ti poskrbiš za svoje baterije, da jih pravočasno napolniš, ker se te redno praznijo. In to zelo hitro.

Kaj pa tvoj avto? Da gre naprej, potrebuje gorivo, drugače ne boš šla nikamor. Zato redno točiš gorivo. Kaj pa tvoj rezervoar energije, dobrega počutja in zdravja? Ali ga redno polniš?.

Iz tega sledi, da moraš tudi ti redno natočiti gorivo v svoj rezervoar, ker ga vsak dan znova porabiš za svoje delovanje. Dlje kot greš, več ga porabiš.

Poleg tega pa bolj kot avto obremenjuješ, večja je poraba. In kmalu ga boš morala odpeljati na servis. Isto velja zate, tvoj um, tvoje srce, tvoje telo, skratka tvoje psihično in fizično zdravje.

Če se boš razdajala na vse konce in kraje, če boš nenehno črpala iz svojega uma, srca, duše, telesa… se boš izčrpala.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor