V katerem razvojnem obdobju smo bili poškodovani

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

V katerem razvojnem obdobju smo bili poškodovani

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Po Zdrav otrok in ljubezen staršev, avtorjev Harvilla Hendrixa in Helen Hunt, ustanoviteljev Imaga, sem pripravila vajo, s katero lahko ugotovite, v katerem obdobju vaše potrebe niso bile zadovoljene.

Namen te vaje je zbrati dragocene informacije o osebnih prepričanjih, ki si jih razvil kot posledico svojega otroštva.

  1. V vrsticah A do L preberite pozitivna in nato še negativna prepričanja.
  2. Podčrtajte tista prepričanja v vsakem od stolpcev, za katere menite, da najbolje izražajo vaša prepričanja o sebi.
  3. V stolpcu Čustva in strahovi podčrtajte tiste trditve, ki se nanašajo na vas.
  4. V stolpcu Obrambe pa označite tiste obrambe, ki označujejo najpogostejše odzive na podčrtana čustva in strahove.

Točki A in B se nanašata na obdobje navezanosti.
Točki C in D na obdobje raziskovanja.
Točki E in F na obdobje identitete.
Točki G in H na obdobje kompetence.
Točki I in J na obdobje skrbi za druge.
Točki K in L na obdobje intimnosti.

Podčrtani odgovori v vrsticah: A, C, E, G, I, K kažejo, da si verjetno maksimajzer.
Podčrtani odgovori v vrsticah: B, D, F, H, J, L kažejo, da si verjetno minimajzer.

V koloni Pozitivna prepričanja so zbrane informacije o razvojnih obdobjih, v katerih niste bili ranjeni.

Kolone Negativna prepričanja, Čustva in strahovi ter Obrambe se nanašajo na prepričanja, čustva in obrambe, ki ste jih razvili kot rezultat tvojih otroških ran in so najverjetneje razvojne stopnje, v katerih ste bili poškodovani.

POZITIVNA PREPRIČANJANEGATIVNA PREPRIČANJAČUSTVA IN STRAHOVIOBRAMBE:

Ko to občutim, …

AVečina mojih potreb je zadovoljena.Moje potrebe niso zadovoljene.Počutim se zapuščenega in strah me je ločitve.… postanem popolnoma vdan in pretiravam v svojih občutkih.
BImam pravico do obstoja.Nimam pravice do obstoja.Počutim se nezaželenega in bojim se zavrnitve.… se umaknem in zatrem svoja čustva.
CLahko se zanesem na druge.Ne morem se zanašati na druge.Počutim se zanemarjenega in strah me je samote.… si prizadevam za nenehno pozornost drugih in izražam močna čustva.
DLahko rečem ne in sem še vedno ljubljen.Ne morem reči NE in ostati ljubljen.Čutim, da me drugi dušijo in strah me je, da bi bil posrkan.… ustvarim do drugih distanco in zanikam svoja čustva.
EOpazijo, sprejemajo in cenijo me.Nikoli ne bom opažen, sprejet ali cenjen.Počutim se šibkejšega in bojim se, da me drugi izkoriščajo.… postanem rigiden, nepopustljiv in uporniški in zadržujem čustva.
FLahko sem to, kar sem. Takega me sprejemajo in ljubijo.Ne morem biti to, kar sem in hkrati biti sprejet in ljubljen.Počutim se krivega in ne dovolj dobrega in bojim se, da bi bil izkoriščen.… se še bolj potrudim, postanem tekmovalen in sploh ne pokažem svojih čustev in občutkov.
GZnam narediti različne stvari.Ne vem, kako se kaj naredi.Čutim, da moji dosežki nimajo vrednosti in strah me je, da bi bil videti nemočen in nesposoben.… postanem preračunljiv in nejasno komuniciram občutke in sporočila.
HLjubljen sem tudi takrat, ko nisem popoln.Če hočem biti ljubljen, moram biti popoln.Počutim se nevidnega in strah me je, da bi bil osramočen.… postanem zmeden in izražam nasprotujoče si občutke in čustva.
INič ni narobe, če imam potrebe.Poskrbeti moram za potrebe drugih ljudi.Počutim se, kot da so moje potrebe ignorirane in čutim, da drugi ne upoštevajo mojih čustev.… postanem pretirano družaben in pretirano skrbim za druge.
JTak, kakršen sem, sem vreden ljubezni.Tak, kakršen sem, nisem vreden ljubezni.Čutim, da me drugi zavračajo in strah me je, da me ne bi marali ali bi me izobčili/izključili.… želim biti sam in ne želim svojega sveta in čustev deliti z drugimi.
KSvoboden sem, da sem lahko to, kar sem.Če hočem, da me bodo drugi imeli radi, moram biti dober in tak, kot so oni.Počutim se, kot da je moja enkratnost zatrta in bojim se, da ne bom sprejet, če bom drugačen.… se prilagodim pričakovanjem drugih in se veliko pritožujem.
LSem vreden zaupanja.Nisem vreden zaupanja.Čutim, da mi drugi ne zaupajo in bojim se, da bi moral biti kot drugi, če hočem, da bi mi zaupali.… se uprem in izživljam svoja čustva.

Če želite poglobiti to vajo, naj isto tabelo za vas izpolni še vaš partner. Po tem izmenjajta rezultate in se o njih pogovorita.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor