Materinstvo ni instinktivna, ampak naučena veščina

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Materinstvo ni instinktivna, ampak naučena veščina

Z rojstvom otroka se rodi tudi mama. Rojstvo mame pa ni trenutek, ko otroček pokuka na svet, pač pa zapleten in dolgotrajen proces, ki poteka več mesecev, lahko celo let.

Veliko žensk čuti, kako jih je materinstvo spremenilo, a to spremembo težko sprejemajo in se ob njej počutijo zmedeno. A čeprav se nam po porodu (lahko pa tudi že v času nosečnosti) zdi, da so se nam “skisali možgani” in da situacije niti slučajno ne dohajamo, gre, kot sem pisala že včeraj, dejansko za spremembe, ki so normalne in potrebne, saj ženski omogočajo, da postane taka mama kot jo potrebuje njen otrok.

Kot sem že pojasnila, se prehod v materinstvo, saj kar zadeva ženske možgane, začne že v času nosečnosti. Spremembe v možganih in posledično v dojemanju in vedenju ženske se zelo intenzivno dogajajo predvsem v prvih tednih in mesecih po porodu, ko je ženska (oziroma njeni možgani) izredno dovzetna za učenje. Ena od značilnosti matrescence je torej ta, da gre za obdobje v življenju ženske, ko je ta biološko pripravljena in aktivneje naravnava k učenju.

Materinstvo je naučena veščina

Tipična romantična predstava o materinstvu pa je nekoliko drugačna. Zdi se, kot da velja neko kolektivno prepričanje, da z rojstvom otroka mamice že kar vse avtomatično obvladamo. A kot kažejo raziskave, materinstvo ni instinktivna, pač pa naučena veščina. Bolj, ko utrjujemo neko ravnanje, bolje ga obvladamo. Zato ni čudno, da smo ob prihodu dojenčka lahko iz sebe že ob prvi malo bolj polni plenici (saj veste, tista varianta do vratu 😊). Kasneje, ko otrok prehaja v nove faze razvoja in s tem pred nas postavlja nove izzive, pa se lahko ob prvih soočenjih z nepoznanim znova počutimo podobno kot takrat, ko smo se prvič srečale, na primer, z resnim previjalnim izzivom.

Normalno je, da v času po porodu ob tem, ko spoznavamo, kakšna odgovornost je sedla na nas z rojstvom otroka, do neke (zdrave) mere doživljamo občutke tesnobe, strahu, zaskrbljenosti in nesposobnosti. Normalno tudi je, da se večina novih opravil, vezanih na dojenčka, zdi težkih, v smislu, da se nenehno sprašujemo, ali to delamo prav. In da se, če in kadar nam stvari ne gredo gladko od rok, sprašujemo, kaj je narobe z nami oziroma kaj ne delamo prav. Ob poplavi informacij o tem, kako naj bi negovale dojenčka oziroma vzgajale otroka, ki jih najdemo v iskanju odgovora, ki bi prinesel hitro rešitev, pa smo za povrh lahko še prav pošteno zmedene.

Čiščenje omare

Kot v svoji knjigi Newborn Mothers piše Julia Jones, so ob prihodu otročka naši možgani podobni polni omari, kjer je vse po nekem redu zloženo po policah in predalih, nato pa smo nenadoma dobile še cel kovček nečesa novega. Kam vse to zložiti? Nove spretnosti, ki so sedaj prioriteta, morajo najti svoje mesto, a zato je treba marsikaj prestaviti ali pa celo dati iz omare. Kaj nam še služi in kaj bomo dali stran? V času tega “čiščenja in reorganizacije omare” (povečane nevroplastičnosti naših možganov in hitrega učenja), je lahko intenzivnost sprememb taka, da imamo občutek, da je čisto preveč vsega in da je obvladovanje vsega starega in novega izčrpavajoče in stresno. Zdi se, kot da smo se znašli v sobi z omaro, okoli katere je prava zmešnjava in kaos. A počasi naši možgani uspejo spet vse zložiti nazaj v nek urejen smisel, vse na svoje mesto. Nekatera prepričanja in vedenja opustimo, druga spet dodamo in izpilimo. Ta postopek reorganizacije, ki zna biti v nekem trenutku stresen in naporen, pa nam dejansko prinese to, da so naši možgani na koncu vsekakor obogateni.

Pri tej reorganizaciji pa se seveda soočamo tudi izzivi.

Več o tem v naslednji objavi.

Irena Jamšek Halas

Irena Jamšek Halas

Irena Jamšek Halas, voditeljica priprav na porod, porodna in poporodna dula, Bownova terapevtka in učiteljica masaže dojenčka, celostno podpira in spremlja ženske v obdobju nosečnosti, poroda in po njem, tako da na njihovem potovanju prehoda v materinstvo preobrazbo iz ženske v mamo doživijo uzrte in uslišane, pomirjene in sproščene, s samozaupanjem in radostjo ter občutkom sprejetosti in zavetja v objemu kroga podobno mislečih žensk.

Je certificirana voditeljica priprav na porod po metodi HypnoBirthing (HypnoBirthing Childbirth Educator), certificirana poporodna strokovnjakinja (Newborn Mothers Certified Postpartum Professional), licencirana Bownova terapevtka, certificirana inštruktorica masaže dojenčka (IAIM), opravljen pa ima tudi osnovni tečaj svetovanja za nošenje v trakovih in nosilkah (die Trageschule).
Irena Jamšek Halas
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor