Matrescenca – psihološko rojstvo matere

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Si zaskrbljena v prvih tednih ali mesecih materinstva, ko se zdi, da si nekako zgubila nadzor nad svojim življenjem, toliko stvari v tebi in okoli tebe se zdi prava zmešnjava, da ti ni jasno, kje je ta opevana materinska sreča? Ali pa si že nazaj v službi in se ti zdi, da komaj dohajaš vse skupaj, si za vse sama, da se sploh ne poznaš več, v vsakem primeru pa se še vedno sprašuješ, kdaj se bo že vse končno vrnilo nazaj na normalno oziroma tako, kot je bilo prej, preden si postala mama?

V času pred nosečnostjo si zelo verjetno niti slučajno nisi predstavljala svojega materinskega vsakdana polnega takih izzivov, s katerimi se kosaš sedaj. Ne vem, ali si si takrat, ko je bil tvoj otročiček še kepica pod tvojim srčkom predstavljala, ali in kako boš z znanjem, sposobnostjo in veščinami, ki si jih imela v tistem hipu, kos materinskim nalogam? Si si morda ob pogledu na (tak je bil morda tvoj vtis) neorganizirane, neurejene, zmedene, raztresene in z otroci preokupirane mamice, mislila, meni, tako organizirani, urejeni in sposobni ženski, se pa kaj takega že ne bo zgodilo?

Kot mnoge ženske, si v času pred in med nosečnostjo morda že slišala opazke, ki so merile na to, da so ženske po porodu občutljive, zmedene, pozabljive, nestabilne v razpoloženju in si težko zapomnijo stvari. Morda si slišala tudi, kako ženske po porodu spremenijo svoje poglede in da se mamicam po rojstvu otroka zdi, da so pozabile mnoge stvari, ki so se jih naučile pred materinstvom (vključno z znanjem, vezanim na poklic oziroma službo), da njihova pozornost ves čas kroži okrog otroka, in da so z materinstvom sanje o tem, kaj vse bi rada postala ali dosegla, odrinjene na stran. Tudi glede poklicne kariere. Ker mamice so pač mamice, obremenjene z otroci in na delovnem mestu zato manj motivirane in manj zanesljive.

Mar res?

Predstavila vam bom fenomen, ki ga tako ženske kot družba na splošno večinoma spregledujemo in mu ne pripisujemo prave teže. Tema, okrog katere se bodo vrtele moje objave ta teden v skupini Odgovorno starševstvo se nanašajo na revolucijo, ki se zgodi v ženski, ko nosi, rodi in vzgaja otroka. Začne se v možganih in se nadaljuje s tem, da se spremeni tudi njeno mišljenje, sposobnosti in vedenje.

Govorili bomo o preobrazbi, ki takrat, ko je ustrezno podprta, žensko lahko preoblikuje tako, da postane še bolj izbrušena in se v svet vrne kot izpiljen diamant. Prerojena.

Govorili bomo o matrescenci. Psihološkem rojstvu mame.

Kaj je matrescenca?

Matrescenca je proces v življenju ženske, ko ta iz ženske postaja mama. Podobno kot adolescenca, je to obdobje zaznamovano z velikimi telesnimi (hormonalnimi), duševnimi, čustvenimi, duhovnimi in socialnimi spremembami, ki so tako velike, da lahko govorimo o spremembi identitete.

Matrescenca je pojav, ki ga tudi sama pri sebi spremljam že nekaj let, v zadnjem času pa tudi strastno raziskujem pod okriljem moje mentorice Julie Jones, strokovnjakinje za poporodno podporo in avtorice knjige Newborn Mothers – When a baby is born, so is a mother (Novorojene mame – Ko se rodi otrok, se rodi tudi mama).

Ko raziskujemo matrescenco, je morda za razumevanje tega procesa preobrazbe ženske najbolje začeti tam, kjer se vse skupaj začne. Pri možganih.

Vstop v materinstvo je za ženske možgane eden najbolj pomembnih bioloških procesov v življenju. Skozi nosečnost, porod in čas dojenja se v ženskem telesu zgodi prava poplava raznovrstnih hormonov, ki pripravijo in spodbujajo možgane k neverjetnim spremembam. Te spremembe v možganih, ki so jih opazovali z magnetno resonance v času pred in po nosečnosti, pri ženskah, ki so rodile in pri ženskah, ki nikoli niso rodile, so bile tako velike, da so znanstveniki že samo po stanju magnetne resonance lahko določili, katera ženska je že bila kdaj noseča in katera ne.

Nekateri učinki možganskih sprememb, ki so biološke narave, trajajo samo nekaj tednov, nekatere pa se ohranijo krepko preko dobe otroštva naših otrok, celo v čas, ko ženska postane babica.

Poseben hormonski koktejl, ki je nujen spremljevalec teh možganskih sprememb, pa tudi prispeva, da ženske zato v tem času postanemo bolj pozabljive, “meglene” v glavi, občutljive in ranljive. Lahko imamo tudi občutek, kot da nas je materinstvo poneumilo. K temu svoje zagotovo prispevajo tudi običajna družbena prepričanja o sposobnostih in kvalitetah ženske po porodu.

A čeprav ima v družbi izraz “mommy brain” (kot ga uporablja Ellisonova) ali ponekod tudi “baby brain” (kot mu reče Jonesova) slabšalen prizvok, so prav te možganske spremembe ena najboljših sprememb, ki se nam lahko zgodijo. Gre za neverjeten mehanizem narave, ki je poskrbela za to, da se ženska na novoprišleka in njegove doslej nepoznane potrebe in načine izražanja, odzove kar najbolj optimalno, da se malo bitje varno in uspešno razvija in raste.

Znanstvene raziskave so pokazale, da se volumen sive materije v možganih nosečnice in nato mame začasno (za nekaj mesecev) skrči (zato je pri ženskah po porodu dejansko opazen upad spominskih in miselnih fukncij). Ta začasna sprememba pa, kot kaže, dejansko služi temu, da se možgani lažje reorganizirajo in prilagodijo novi situaciji in je ženska po porodu tako lahko bolj fokusirana na reševanje novega “problema”, ki se je znašel pred njo. Takrat naši možgani niti nimajo časa, da bi se ukvarjali s kompleksnimi miselnimi procesi, pač pa se vse vrti okoli varovanja, negovanja, povezovanja in osredotočanja na to, da se izpolnjuje nakazana dojenčkova potreba.

Ob povedanem pa je pomembno dodati to, da se struktura v možganih tudi spremeni, predvsem v področjih, ki so odgovorni za socialne procese, sposobnost pripisovanja čustev in duševnih stanj. Kar je seveda ključna sposobnost pri vzgajanju otroka. Te spremembe ženski po porodu omogočajo opravljanje več nalog hkrati (multitasking), da lahko zadovolji otrokove potrebe, ji omogočajo globljo empatičnost glede otročkovih težav in čustev, in ki uravnavajo njen odziv na pozitivne dražljaje (na primer otročkov zadovoljen izraz na obrazu) ali pa na domnevne grožnje (na primer otročkove grimase, telesne spremembe, jok).

Zanimivo je, da so bile v raziskavi te spremembe v možganih vidne še tudi dve leti po porodu, predvideva pa se, da trajajo še dlje (za kasnejše obdobje testiranja namreč niso bila izvedena).

Ta spoznanja so za nas, mamice, zelo pomembna. Šok, ki ga po porodu doživimo ob vrtiljaku doslej nepoznanih ali sedaj potenciranih čustev, ki se zbujajo ob izzivih, ki jih pred nas postavi, na primer, dojenje in negovanje dojenčka ter pomanjkanje spanja, je lahko veliko manjši in naš odziv manj buren, če se zavedamo, da je v ozadju teh čustvenih in telesnih naporov to, da se v nas dogaja bionevrološka sprememba. Ta sprememba povzroči, da krenemo na pot čustvene in vedenjske preobrazbe, občutki, ki jih nosimo s seboj pa so, seveda poenostavljeno rečeno, nekakšen “stranski učinek”, ki sčasoma pojenja.

Ko na tak način pogledamo na naše stanje prve tedne po porodu (lahko pa tudi kasneje) in ga sprejmemo odprtih rok in pomirjeno (uh, nič ni v resnici narobe z mano), si lahko postavimo naslednja vprašanja.

Kaj dobrega mi to prinaša? Ali mi te spremembe koristijo tudi kasneje in kako? Ter seveda, kako podpreti ta proces, da se bo skozenj zame in mojega otročka razvilo čimveč dobrobiti?

Več o tem v naslednjih dneh.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor