Kaj optimizem ni

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kaj optimizem ni

Miti o optimizmu lahko pogosto vodijo k nerealnim pričakovanjem.

  • Optimizem ni nadomestek za slabo pripravo
  • Optimizem ni obtoževati druge, ko gre nekaj narobe
  • Optimizem ni ponavljanje pozitivnih, veselih besed. Ponavljanje pozitivnih besed koristi, da se nekaj časa počutimo bolje. Ne pomaga pa nam dosegati ciljev. To moramo doseči z delovanjem.
  • Optimizem ne pomeni čutiti samo pozitivna čustva in se izogibati bolečim občutkom žalosti, strahu, jeze. Treba je tudi priznati manj prijetna čustva, jih nasloviti, da vidimo, kaj moramo spremeniti ali sprejeti, kar nas vznemirja.
  • Optimizem ni opravičilo za postavljanje nerealnih ciljev.
  • Optimizem ne opravičuje neodgovornosti

Obstaja velika razlika med biti optimističen in nerealističen. Ti si lahko predstavljaš, da boš dobil dobre ocene, a če nimaš razvitih delovnih navad in vztrajnosti, ti optimizem sam po sebi ne bo dosti pomagal.

Samo optimizem, brez prave podlage, zaupanja v to, da boš res zmogel nekaj spremeniti, izboljšati, doliva olje na ogenj brezupu in depresivnosti.

Zanimivo mi je bilo prebrati, da je v Ameriki velik porast depresije pri otrocih in mladostnikih. Da je podlaga tega tudi pretirano hvaljenje otrok, ki nimajo utemeljitve. Tolaženje otrok, ne da bi otrok verjel, da lahko najde rešitev.

Prav zaradi tega ni dovolj samo uporabljati pozitivna sporočila in pozitivne misli, ampak so pomembna tudi dejanja. Delovanje.

Spodbudno prigovarjanje sebi in otroku

Prigovarjajte sebi in otroku tako, da bodo besede v podporo pri nadaljevanju dela.  Za občutek uspešnosti, je pomembno speljati stvari do konca. To kaže na vztrajnost, predanost, voljo.

Kar jača notranji občutek, da zmorem. Da je rešitev. Tu je doma upanje, tu je doma vztrajnost in seme optimizma. Ko spodbujate, naj bojo spodbude usmerjene k rasti in predanosti.

Prilagam nekaj primerov in knjige Predanost.

Izjave, ki pohvalijo, potolažijoIzjave, ki spodbujajo (usmerjenost k rasti in predanosti)
Ti imaš pa prirojen talent. To mi je všeč!Ti se krasno učiš. To mi je všeč.
No, si vsaj poskusil/a.Takole ni šlo. Poglejva, kako si pristopil/a k tej težavi in kako bi jo bilo morda bolje razreševati.
Odlično! Kako si nadarjen/a!Odlično! Kako si spreten/spretna. Bi želela še kaj dodelati, izboljšati? Če ja, kako?
To je težko. Naj ti ne bo hudo, če tega ne boš zmogel/la.To je pa težko. Naj ti ne bo hudo, če tega še ne zmoreš.
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Nada Trtnik

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka vam pomaga do večje povezanosti v odnosu s partnerjem in otroki, boljšega rokovanja v konfliktu in večjega zadovoljstva s sabo. Ima doktorat in specializacijo iz Zakonske in družinske terapije, je usposobljena Imago edukatorka in terapevtka za delo z otroki. Vključena je v redno supervizijsko spremljanje terapevtskega dela in je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Dodaj odgovor