Draga mama – kateri je najpomembnejši odnos v tvojem življenju?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Draga mama - kateri je najpomembnejši odnos v tvojem življenju?

Ali si se kdaj vprašala, kateri je najpomembnejši odnos v tvojem življenju?
Kateri je najpomembnejši pogovor, ki ga imaš vsak dan?
Katero je najpomembnejše srečanje, ki ga imaš vsak dan?
Komu vsak dan namenjaš najpomembnejše besede?

Jay Shetty pravi ….

“Najpomembnejši pogovor, ki ga imaš vsak dan, je pogovor s sabo.
Najpomembnejše srečanje, ki ga imaš vsak dan, je srečanje s sabo.
Najpomembnejše besede, ki jih komu nameniš, so tiste, ki jih nameniš sebi.”

Tako je. Ena največjih napak, ki jih ljudje ponavljamo, je ta, da veliko časa, energije, besed, misli, pomoči namenimo drugim. Ob tem pa pozabimo nase, na to, kako pomembno je, da se najprej povežemo s sabo in poskrbimo za svoje dobro počutje in zadovoljstvo. Kajti naše umsko, duševno in telesno zdravje so naša gonilna sila – gorivo za naš motor. To pomeni, da je še kako pomembno, da se zavedamo, da je skrb zase izraz ljubezni do sebe. Zato se imejmo radi.

Kje začeti? Ustvarite si svoje rituale. Rituale, ki vas opolnomočijo.

 Jutranji ritual

En dober predlog je, da si ustvarite svoj jutranji ritual. Ritual, ki vam bo pomagal, da dan začnete bolj zavedno. Kako? Dan začnite same s sabo. Žal so nekateri ljudje vajeni, da je prva stvar, ki jo zjutraj naredijo, da pogledajo na telefon. Še preden so se sploh dodobra zbudili, že nanje vpijajo informacije iz zunanjega sveta. Največkrat so to informacije, ki ne prinašajo nobene koristi. Zraven pa že izgubljajo dragoceno energijo, ki bi jo lahko usmerili vase.

Predlagam, da se zjutraj osredotočite nase, na to, kako se počutite, postavite temelje za pozitiven in uspešen dan, razmislite, kaj si želite za dan, ki je pred vami, kaj bi rade počele, kaj bi rade dosegli. Zelo koristno je to tudi na kratko zapisati v planer/dnevnik., da se boste zastavljenih »ciljev« lažje držale. Tako boste dan začeli s fokusom nase, na svojo energijo, svoje želje in načrte.
Če boste poskrbeli že zjutraj, da programirate svoj um, boste tako prevzele nadzor nad svojimi mislimi, besedami in posledično dejanji.

Rituali čez dan

Čez dan si vzemite nekaj časa za svoje veselje in zadovoljstvo. Zaradi hitrega življenjskega tempa se zgodi, da letimo na vse konce in kraje zaradi vseh mogočih opravkov, za katere mislimo, da so nujni. Ob tem pa pozabimo početi stvari, v katerih dejansko uživamo. Razmislite, kaj je tisto, kar vas veseli in to tudi počnite. S tem preprostim načinom boste vnesle več zadovoljstva v svoj vsakdan.

Ustavite se in uživajte v trenutku. Večkrat na dan si vzemite po pet minut zase, za mini oddih. Odklopite se od vseh in vsega in zadihajte. Umirite se. Sprostite se. Nekaj krat globoko vdihnite in izdihnite. Takoj boste začutili, kako se vse napetosti počasi razblinijo. To bo prava mana za dušo in telo.

Ustvarite svoj ritual pred spanjem

Za vas imam še zadnje vprašanje: Kdaj nastavite budilko za naslednji dan? Zvečer, kajne? Prav tako zvečer nastavite še namere za naslednji dan. Sestavite si svoje afirmacije za naslednji dan, kajti misli, ki vas pospremijo v spanec, vas dočakajo naslednje jutro, ko se zbudite. Znano, kajne? Naj vam dam en primer: »Zjutraj se bom zbudila odpočita, polna energije in entuziazma. Ustvarila bom en čudovit dan. Kamorkoli bom prišla, bom prinesla svojo energijo ustvarjanja.«

Zdaj pa v akcijo! Poskrbite zase in bodite srečne! Otroci potrebujejo srečne in zdrave mame!

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor