Kako lahko pomagamo, če je otrok tesnoben?

Kako lahko pomagamo, če je otrok tesnoben?

V zadnjem času to slišimo vse pogosteje. Za veliko večino otrok, s katerimi trenutno delamo, lahko rečemo, da so v večji ali manjši meri tesnobni. Tesnoba, pogosto slišimo tudi “anksioznost” je neprijetno, strahu podobno čustveno stanje. Otroci, mladostniki in njihovi starši poročajo o telesnih in vedenjskih znakih tesnobe, kot so bruhanje, pospešeno bitje srca, slabost, potenje, tresenje, težave s koncentracijo, nemirnost, potrtost, nespečnost …  Posameznik je nemiren, počuti se ogroženega, otožnega, zaskrbljenega, ima pogoste misli, kot so npr. “ne bo mi šlo”, “nič mi ne gre”, “grozno bo”, “vsi me opazujejo”, “tega ne zmorem” …

Vse pogosteje učenci tesnobo občutijo pred ocenjevanji, govornimi nastopi in drugimi “posebnimi dogodki” v šoli npr. kros, pohod ipd. Tesnobo lahko občutijo tudi iz razlogov, ki jih ne znajo natančno pojasniti, mine lahko kar nekaj časa preden prepoznamo, kaj je pravzaprav v ozadju tesnobe.

Kaj lahko naredimo, da učencu/otroku/mladostniku pomagamo, če pri njem opažamo tesnobo?

  • Poskušajmo se pogovoriti. Poslušajmo in skušajmo razumeti. V tej fazi ne dajemo nasvetov!
  • Potrdimo otrokova čustva. To pomeni, da jim damo vrednost. Rečemo npr. “razumem, da te to skrbi”, “zdi se mi, da te to zelo obremenjuje”, “vidim, da ti je ob tem težko”, …
  • Normalizirajmo tesnobo. Naš cilj ni, da otrok nikoli več ne začuti tesnobe. Nikakor. Življenje je polno preizkušenj in tesnoba je v določenih trenutkih koristna. Ima svojo funkcijo. Naš cilj je, da se zna otrok s svojo tesnobo soočiti. Povejmo mu, da je to, kar občuti tesnoba, razložimo mu, kdaj do nje pride, pomagajmo mu prepoznati telesne znake, pogovorimo se o njegovih mislih, ko se počuti tesnobno.
  • Skupaj z otrokom/mladostnikom raziščemo, kako se je do sedaj spopadal s tesnobo. Kdaj se je spopadel uspešno? Kaj je takrat naredil? Kaj bi še lahko naredil? Kaj mi naredimo, ko se tako počutimo?
  • Predstavimo mu lahko sproščanje, hipnozo, pogovor s tretjo osebo. V tem primeru vam bomo z veseljem pomagali.

Če menite, da bi vaš otrok potreboval strokovno pomoč pri premagovanju tesnobe nam pišite na info@cor.si in naredili bomo načrt pomoči vašemu otroku.

Kim Pletikos Pucer, mag.psihologije, specializantka psihoterapije
Neva Strel Pletikos, univ.dipl.pedagog, prof.sociologije, specializantka psihoterapije

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor