Ko smo nezadovoljne, vrtamo, pritiskamo. Kako ven iz tega?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ko smo nezadovoljne, vrtamo, pritiskamo. Kako ven iz tega?

Nekaj dni nazaj sem na sprehodu z Lopijem (moj kuži) ponovno srečala znanca, ko tu in tam rečeva kakšno dobro o življenju, vzgoji in odnosih. Ga vprašam, kako je, in se prime za glavo.
“Zmešalo se mi bo,” začne.
Pove, da je žena pristala tam, vemo kje, ker je padla v tako depresijo. Na koncu je dodal: “Zadnje dni pred tem je samo vrtala, vrtala in vrtala vame. Skoraj se mi je zmešalo.”
Samo prikimala sem in dodala:
“Ja, ženske velikokrat ne znamo drugače povedat, zato vrtamo.”

Jedro tega vrtanja je nezadovoljstvo na eni strani, na drugi strani pa naša notranja slika o tem, kako bi rade, da je, pa ne znamo priti tja. Tako se ujamemo v nezadovoljstvo. In ta anekdota ni, da bi se zapleti v sebi (tako očetje, kakor mame) v notranji dialog:
»Ampak on….«
»Ampak ona….«
Ta notranji dialog je novo nezadovoljstvo v nas in ko govorimo iz njega, ne slišimo drug drugega. In kako se nezadovoljstvo začne pri ženskah:
“Vse moram sama.”
ali
“Nihče mi ne pomaga.”

V osnovi, pa gre zato, da ženske ne znamo reči povedati iz svoje notranje moči, a ta moč ni napad in tudi vrtanje ne. Ne, ta moč se rodi in raste iz tvoje notranje ranljivosti, zato v vzgoji in odnosih vedno najprej vzgajaš sebe in svoj notranji svet. Tvoje notranje zadovoljstvo je pot do ljubezni. Most do tja vodi preko ranljivosti in preseganju svoj starih vzorcev, bolečin. Da boš to lahko razumela še bolj globlje v sebi, sem te reči na preprost način in z veliko vsakodnevnih primerov strnila v knjigo Mami, nekdo v moji glavi pravi, da …

Koliko pa najdeš v sebi sedaj nezadovoljstva? Si začela iskati pot do notranjega zadovoljstva? Česa te je ob tem strah? Ta vprašanja ti bodo pomagala.

Kako ven iz nezadovoljstva?

Ljudje smo vsega naučeni. Tudi nezadovoljstvo je ena od teh naučenih reči. Poglej svoje misli, ki se vsakodnevno ponavljajo v tebi.
Opazuj jih nekaj dni: v prometu, v trgovini, ko se postaviš pred ogledalo, ko pogledaš partnerja, otroke, ko se nekaj zgodi. Kako je naravnan tvoj miselni tok? V pritoževanje, ugovarjanje, razočaranja? Ali je prva stvar, ki jo na vsak koraku pomisliš, najprej pozitivna?

Zavestno in aktivno zadovoljstvo je doživljanje radosti v sebi in občutka, da si kot bitje vredna. To je prvi temelj vzgoje samega sebe. To tudi pomeni, da je tvoj miselni tok usmerjen pozitivno in da je tvoje notranje reagiranje najprej pozitivno. To resnično pomeni biti pozitiven. Žal se tega ljudje nismo naučili skozi življenje in se tega učimo sedaj. Samo poglej novice, ki nas obkrožajo, teme, o katerih ljudje govorijo.

Naredi poizkus.
Naslednje 3 dni se samo opazuj, kako se na reči odzivaš, kakšne so tvoje prve notranje reakcije, misli, katera čustva se sprožijo? Samo opazuj in si beleži: pozitivno ali negativno in boš sama videla, kje si. In če boš ugotovila, da so tvoje reakcije/odzivi v večini negativni (ker tako smo tudi naučeni), potem točno veš, od kjer vse prihaja nezadovoljstvo. Torej, če si se tako naučila in je to postalo avtomatika in so to očala, skozi katera si gledala na svet, je sedaj čas, da se naučiš zadovoljstva. To je edina pot iz nezadovoljstva.

Zadovoljstvo je del ljubezni in sprejemanja same sebe. In ne pozabi, vse, kar se  dogaja v tebi, otrok po nevidnih nitih življenja sprejema ali srka kot spužva, kakor pravimo. Tudi to, kar se dogaja v tvojem notranjem svetu.
Saj veš, najprej vzgajamo svoj notranji svet.
Ko pa si v nezadovoljstvu ti samo manjka energije, ljubezni, da te nekdo vidi, sliši, zato vrtaš. Ampak tudi to lahko spremeniš. Kmalu podelim s tabo 2. TEMELJ, ki ti bo pomagal iz tega.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor