Dva okusna otroška zajtrka iz domače kuhinje

Dva okusna otroška zajtrka iz domače kuhinje

Za lep začetek dneva svoje telo razveselite z zdravim zajtrkom, ki predstavlja najpomembnejši obrok dneva. Pri izbiri zajtrka se osredotočimo predvsem na živila, ki so bogata z energijo in nas bodo dobro nasitila. Med najbolj priljubljeno izbiro za prvi obrok dneva sodijo kosmiči ali žitna kašica z okusom čokolade. Oboje lahko pripravimo doma, skupaj z otroki.

Kupljene kosmiče in žitne kašice sicer lahko nadgradimo s sadjem, oreščki in različnimi okusi mleka in jogurta, vendar se kreativnost tam konča. Če pa si kosmiče pripravimo sami, bomo imeli že za zajtrk polno skodelico okusa. Otroci bodo navdušeni, če bodo lahko sodelovali pri sami pripravi, kasneje pa bodo prav tako ugotovili, da sta pripravljena izdelka polna zdravih sestavin in odličnega okusa.

Domača granola

V večji posodi zmešajte ovsene kosmiče, poljubne oreščke, semena in suho sadje. Priporočamo, da mešanici dodate lanena in chia semena, kar bo blagodejno vplivalo na prebavo in povečalo občutek sitosti. Sestavine dopolnite še z žličko kokosove maščobe, začinite s cimetom in prelijte z žlico medu. Zmes razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Pecite na 180 °C do zlato rjave barve. Med peko granolo večkrat premešajte. V dobro zaprti posodi lahko domačo mešanico hranite tudi nekaj tednov. Če zajtrk radi zaužijete zdoma, lahko z granolo napolnite manjše steklene kozarčke s pokrovčki. Uporabite lahko kar tiste iz domače ozimnice. Zajtrk bo tako vedno pri roki, ne glede na to, kako zelo se vam bo zjutraj mudilo.

Granolo kombinirajte z grškim, navadnim jogurtom ali mlekom. Za polnejši okus dodajte še poljubno sezonsko sadje ali banano in po želji sladkajte z medom in koščki temne čokolade.

Zdrava žitna kašica

Za pripravo treh porcij domače žitne kašice potrebujete 100 g ovsenih kosmičev, 10 g lanenih semen, 30 g lešnikov, ki ste jih predhodno popražili na vroči ponvi, veliko žlico kakava in veliko žlico kokosovega sladkorja. Zadnjega lahko nadomestite z deteljnim sladkorjem, ki velja za zdravo alternativo običajnemu sladkorju. Vse skupaj zmešajte v mešalniku. Ko se sestavine spremenijo v grob prah je priprava končana. Kašico shranite v veliko stekleno posodo s pokrovom, otrokom pa naročite, naj zanjo izdelajo svojo nalepko, s katero bodo ponosno okrasili embalažo. Nekaj žlic omenjene žitne mešanice prelijte s toplim mlekom in dobro premešajte.

Naj zajtrk postane navada

Otroke že od malih nog navajajte, da si zajtrk pripravijo kar sami. Opisana dva recepta ponujata možnost, da svojo skodelico sami napolnijo s kosmiči ali kašico. Če menite, da bi si pripravili preveliko količino, določite merico, s katero bo otrok lahko zajel zadostno količino. Uporabite lahko plastično posodico ali večjo žlico. Enako velja za mleko ali jogurt. Najprej določite velikost kozarca, ki ga otrok napolni in doda k izbrani granoli ali kašici. Jogurt ali mleko iz hladilnika vzemite že dan prej in tako preprečite uporabo štedilnika, živilo pa bo na ta način še vedno primerne sobne temperature. Po končanem obroku naj otrok posodico in žlico odloži v pomivalno korito, vi pa njegovo gesto tudi glasno pohvalite, kar ga bo še dodatno spodbudilo.

Dva okusna otroška zajtrka iz domače kuhinje

Gibaj in zmagaj

Podoben zajtrk si privoščijo tudi otroci in mladostniki poletnega tabora zdravja, športa in zabave, ki poteka med 8. in 29. julijem 2018, na Rogli. Na njem se učijo priprave okusnih in zdravih receptov ter na zabaven način spoznavajo pomen vsakodnevnega gibanja. Da pa bi zdrave navade približali tudi tistim, ki se tabora iz različnih razlogov ne morejo udeležiti, so pri HOFERju skupaj z Zavodom Gibaj in zmagaj pripravili brezplačen Dnevnik GIBAJ IN ZMAGAJ, v katerem se nahaja obilo koristnih informacij, kako lahko na zabaven način poskrbimo za svoje zdravje.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor