Povezava med hrano in kožnimi izpuščaji pri otrocih

Če ima vaš otrok srbeč izpuščaj, je lahko kriva prehrana? Možno je. Vsak tretji otrok z izpuščaji ima alergijo na hrano, ki njegove simptome slabša. Izogibanje določeni vrsti hrane lahko naredi ogromno spremembo.

Povezava med hrano in kožnimi izpuščaji pri otrocih

Ker pa je iskanje vzrokov v hrani zapleteno – in izpuščaj lahko povzroči še marsikatera druga stvar – ne  sklepajte prehitro.

Katera hrana lahko povzroči kožne izpuščaje?

Telo osebe s prehransko alergijo se na vnos škodljivega tipa hrane odzove podobno kot pri vstopu bacilov – z napadom. Alergijski simptomi, kot je recimo otekanje, so torej stranski učinek telesne obrambe.

Alergije na hrano lahko izpuščaje pri nekaterih otrocih vidno poslabšajo. Zlasti dojenčki in majhni otroci so tisti, pri katerih lahko hrana sproži kožne izpuščaje, starejši otroci pa imajo za to nekaj manj možnosti.

Nekatere vrste hrane pogosteje sprožijo kožne izpuščaje. Naslednje pa so v 90 odstotkih povzročiteljice vseh prehranskih alergij:

 • mleko
 • jajca
 • arašidi
 • razni oreščki
 • pšenica
 • ribe
 • školjke
 • soja

Nevarna hrana izpuščaje slabša, ni pa nikakor izvor izpuščajev, se strinjajo strokovnjaki. Menijo namreč, da so izpuščaji rezultat večje prepustnosti vrhnjega (zunanjega) sloja kože, ki dopusti dostop dražilnim snovem, bacilom in alergenom v naše telo.

Kako najti sprožilca v hrani?

Nekatere alergije na hrano so zelo očitne. Če je, na primer, otrok prvič jedel jastoga in je po 15 minutah popolnoma prekrit s koprivnico, je razlog več kot očiten.

Ampak pri izpuščajih, ki jih sproži hrana, stvari ponavadi niso tako očitne. Dejstvo je, da se simptomi lahko pojavijo šele nekaj dni po zaužitju. Prenehanje z uživanjem problematičnih snovi lahko pomaga, žal pa izpuščaja ne bo odpravilo. In vedite, da večina otrok z kožnimi izpuščaji sploh nima prehranskih alergij.

Zato je zelo pomembno, da v o tem govorimo z zdravnikom. Ona ali on vas lahko vodi k pravemu vzroku. Otrokov zdravnik bi lahko predlagal naslednje teste:

 • Izločevalna dieta – če bo zdravnik sumil točno določeno hrano, bo najbrž predlagal, da jo z jedilnika umaknete za 10 do 14 dni in opazujete spremembe.
 • Prehranski izziv – ko ste enkrat uspešno odvzeli določeno hrano, vam bodo mogoče predlagali, da jo v majhni meri vrnete na jedilnik in opazujete, če bi to sprožilo simptome. Včasih to raje storijo v ambulanti, če slučajno pride do hujše reakcije.
 • Kožno testiranje – zdravnik lahko s pomočjo igle v kožo rahlo podrgne ekstrakt določene hrane. Če točka v nekaj minutah oteče, je to pokazatelj alergijske reakcije. Seveda pa ta test ni popolnoma zanesljiv.
 • Krvni test – RAST – alergijski absorpcijski test – išče posebne celice v krvi, ki so znak specifičnih prehranskih alergij. Splošno gledano je še manj natančen kot kožni test. Drugi laboratorijski testi pa lahko preverijo otekanje oziroma celice, ki ga povzročajo.

Sledenje sprožilcev v hrani bo vzelo kar nekaj potrpljenja in malodane skoraj detektivskega dela.

Bodite metodični – izločite eno vrsto hrane naenkrat. Če izločite mleko in mlečne izdelke istočasno z glutenom in se simptomi izboljšajo, ne boste vedeli, katero živilo je povzročalo težave. Pišite dnevnik in beležite zaužito hrano in simptome.

Ne ukrepajte prehitro – sprejemanje prehranske alergije nikakor ni enostavno. In izločanje prevelike količine prehranskih vrst lahko prekine dotok pomembnih hranil, ki jih otrok potrebuje za svojo rast in razvoj. Zato se obvezno, za vaše in otrokovo dobro, najprej prepričajte, preden boste določeno hrano popolnoma črtali z jedilnika. Zapomnite si, da pozitiven kožni test še ni zadosten razlog za popolno prekinitev uživanja določene hrane. Veliko otrok s pozitivnimi rezultati testa sploh nima simptomov na podlagi tega alergena.

Še vedno uporabljajte drugo zdravljenje – četudi ima otrok kožni izpuščaj zaradi hrane, bo izogibanje simptome poboljšalo in ne odpravilo. Zato še vedno sledite zdravnikovim navodilom in se jih držite – to je lahko uporaba kožnih mazil, losjonov, zdravil ali le izogibanje ostalim alergenom, kot so prah, pelodi ali dlaka hišnih ljubljenčkov.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor