Zakaj ljudje vpijejo drug na drugega

Ko nekdo vpije nate, to še zdaleč ni prijetna izkušnja. Normalno je, da se ob tem počutite prestrašeno, ustrahovano, prizadeto in vaša sposobnost, da bi se na vpitje ustrezno odzvali, se zmanjša. Ključno pri tem pa je, da vi veste, da ima tisti, ki vpije, ponesrečeno tehniko komuniciranja in slab nadzor nad svojimi čustvi. Na srečo niste vi tisti, ki ste izgubili nadzor, kar pomeni, da se lahko spopadete s svojimi občutki in pripeljete k bolj učinkovitemu načinu komunikacije.

Zakaj ljudje vpijejo drug na drugega

V nadaljevanju si preberite simpatično zgodbo o učitelju, ki je svojim učencem pojasnil, zakaj ljudje vpijemo drug na drugega.

Nekega dne je učitelj vprašal svoje učence:

– Zakaj ljudje vpijejo, ko so jezni?

Učenci so nekaj časa razmišljali:

– Zato, ker izgubimo potrpljenje, zato vpijemo – reče eden.
– A zakaj bi vpili na osebo, če pa je poleg vas? – vpraša učitelj. Mar ni mogoče povedati tiho in mirno?

Učenci so dali še nekaj različnih odgovorov, vendar ni niti en od njih zadovoljil učitelja. Naposled jim je pojasnil.

– Ko sta dve osebi sprti in se drug ne drugo jezita, sta njuni srci zelo oddaljeni drug od drugega. Zato morata vpiti, da lahko njuna glasova premostita to oddaljenost in se lahko slišita. Bolj kot so ljudje jezni, bolj morajo vpiti drug na drugega, ker je oddaljenost med njimi večja.

Nato učitelj vpraša:

– Kaj se zgodi, ko se dve osebi zaljubita? Ne vpijeta drug na drugega, ampak se pogovarjata tiho in nežno. Zakaj? Njuni srci sta si zelo blizu. Oddaljenost med njima je zelo majhna. In kaj se zgodi, če se ljubita še bolj? Ne govorita. Samo šepetata in še bolj se zbližata v svoji ljubezni. Na koncu jima tudi šepetanje ni potrebno več. Samo pogledata se in vesta. Takšni sta dve osebi, ki se ljubita.

Potem je rekel:

– Ko se kregate, ne dovolite, da se vaša srca oddaljijo, ne izgovarjajte besed, ki bi vas lahko še bolj oddaljile, ker bo prišel dan, ko bo oddaljenost tako velika, da ne bo več poti nazaj.

Starši, ste že poskusili to tehniko? Otroku ste že stokrat nekaj rekli, a vas enostavno ne sliši. Zato zavpijete. Morda ste dobili njegovo pozornost, morda pa tudi ne. Če ste jo, ste jo dobili na grob, nasilen, neprijeten način, ki, kot pravi učitelj zgoraj, povzroča oddaljenost med vama. Ko želite, da vas otrok sliši, pridite do njega, položite mu roko na rame in mu nežno zašepetajte v uho. Morda boste presenečeni. Šepetanje lahko dela čudeže. 🙂

Ocena:
[Skupaj: 31 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor