Gospodinjska opravila so zanesljiv napovedovalec uspeha

Če potrebujete razlog za vzpostavitev režima pri otrocih za opravljanje gospodinjskih opravil, vam znanost pri tem krije hrbet. Raziskave kažejo, da čiščenje doma, odnašanje smeti, pomivanje oken ali karkoli drugega lahko vlije občutek obvladovanja, samozadostnosti, odgovornosti, sočutja in spoštovanja drugih – in prej kot začnete, bolje je.

Gospodinjska opravila so zanesljiv napovedovalec uspeha

Raziskava, ki je spremljala 84 otrok v obdobju pred šolo in nato pri 10 letih, 15 in pri njihovih srednjih 20 letih, je ugotovila, da je pri tistih, ki so začeli z gospodinjskimi opravili pri tretjem in četrtem letu, večja verjetnost, da imajo dobre odnose, dosežejo akademski uspeh in so bolj zadovoljni sami s seboj kot tisti, ki so začeli z gospodinjskimi opravili šele kot najstniki ali pa sploh ne.

Po mnenju Richarda Rende, razvojnega psihologa, je opravljanje nalog lahko dejansko boljša strategija za dolgoročno pozitiven socialni in akademski uspeh kot katera koli posebna kurikularna dejavnost za otroke, zaradi katerih so otroci prezaposleni za opravljanje gospodinjskih opravil. “Današnji starši želijo, da njihovi otroci preživljajo svoj čas pri dejavnostih, ki bi jim lahko prinesle uspeh, ironično pa je, da smo prenehali delati na stvareh, ki dejansko dokazano napovedujejo uspeh – in to so gospodinjske dejavnosti”, je povedal.

Pripraviti otroke k opravljanju gospodinjskih opravil je veliko manjši znanstveni izziv, vendar vam vseeno podajamo nekaj stvari, ki si jih velja zapomniti.

Ni to kaj rečeš, ampak kako to rečeš

Da se zahvalimo svojemu otroku, ker je bil dober “pomagač”, pri njemu ustvarja pozitivno identiteto. Če rečemo “dajmo opravit naša opravila” poudarjamo sodelovanje. Če se boste vi pritoževali nad opravili, bodite prepričani, da se bodo tudi oni.

Gospodinjska opravila so prioriteta

Ta opravila morajo biti enako pomembna kot npr. tečaj klavirja ali piknik zabava za rojstni dan.

Gospodinjska opravila spremenite v igro

“Ali si vedel, da je svetovni rekord v “nesi smeti iz hiše, jih stresi v zabojnik in pridi nazaj” 48,7 sekund? Ali misliš, da bi lahko to premagal?”

Osredotoči se na družino

Karkoli počnete, mora to koristiti vsem v družini, ne samo otrokom (ali vam).

Denarja ne mešaj v to

S tem ko otroka finančno nagrajujete, ker je koristen član družine, mu dajete napačno sporočilo. Dobro je, če otroci dobivajo žepnino, vendar nikakor ne v povezavi z gospodinjskimi opravili.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor