Skupni obroki za mizo – pol ure, ki povezuje družino

Skupni obroki za mizo – pol ure, ki povezuje družino

»Ko skupaj sedemo za mizo z ljudmi, ki jih imamo najraje in zremo v njihove obraze, se pogosto zavemo, kako srečni smo, da lahko z nekom delimo vse dobro in slabo, kar se nam je pripetilo čez dan. Za mizo slavimo pomembne dosežke, dvigamo kozarce in nazdravljamo. Miza je prostor, kjer obeležujemo življenjske prelomnice, kujemo sanje in načrte, sklepamo premirja in dogovore, izrekamo zahvale, načrtujemo počitnice, pripovedujemo šale. Tukaj se otroci naučijo najpomembnejših družinskih lekcij: primernega vedenja, sodelovanja, komunikacije, samonadzora, vrednot. Naučijo se slediti navodilom, umirjenega sedenja in da je treba počakati na vrsto. Prostor za družinsko mizo je resnično pomemben in svet.« -Doris Christopher

Verjetno ste že slišali, da so skupni družinski obroki zelo dobra naložba za zdrav razvoj vašega otroka, saj imajo zelo pomemben vpliv na njegovo življenje. Skupni obroki so najboljši pokazatelj, kako se bo otrok razvijal v času pubertete. Pogosteje sede družina skupaj za mizo, boljši je otrokov šolski uspeh in manjša je verjetnost, da bo otrok posegal po prepovedanih substancah, trpel za depresijo, imel samomorilne misli in prehitro stopil v svet spolnosti.

Zakaj?

 • Družine, ki obedujejo skupaj, se več pogovarjajo. Otroci se čutijo povezani z družino, njihovi odnosi so čvrsti.
 • Starši, ki se potrudijo za skupen dnevni obrok, konstruktivno izkazujejo ljubezen na različne načine, tudi tako, da otrokom izkazujejo pozornost in bedijo nad njimi.
 • Skupni družinski obroki dajejo neko strukturo, ki vpliva tudi na to, da otroci redno opravljajo domače naloge in se izogibajo težavam.
 • Skupni obroki utrjujejo občutek skupnosti in pripadnosti. Starši so tako bolje pripravljeni na čas, ko se otrok vse bolj obrača k sovrstnikom in prijateljem. Čas za družinsko mizo ima pomemben učinek tudi na negativen vpliv vrstnikov.
 • Otroci resnično potrebujejo rutino, občutek varnosti in pripadnosti. Skupni obrok napolni želodčke, nahrani pa tudi njihovo potrebo po tem, da so preskrbljeni in ljubljeni.

Še bi lahko naštevali, vendar je ne glede na razlog skupen obrok resnično nekaj, kar ima pozitivne dolgoročne učinke na celotno družino. Če ste pogosto preveč zaposleni, da bi si vzeli čas za skupen obrok z družino, se vprašajte zakaj je temu tako. Splača se prilagoditi in potruditi.

1. Službo pustite pred vrati

Če pridete domov utrujeni od službe in morate skuhati še kosilo ali večerjo, boste po vsej verjetnosti čisto izčrpani do takrat, ko bo družina sedla za mizo. Zato otrokom, če so lačni,  najprej ponudite zdrave prigrizke (npr. korenje, sir, krekerje) in si vzemite nekaj časa zase, da se spočijete in sprostite. Šele potem se lotite dela v kuhinji. K skupni mizi boste sedli dosti boljše volje.

2. Naj bo skupni obrok posvečen čas

Nič privlačno in čarobno ni, če so starši utrujeni, otroci sitni, na mizi pa na hitro pogreta že pripravljena hrana. Z malo truda lahko ustvarite posvečen del dneva, ko se družina zbere za mizo in se sprosti od napornega dneva. Nekateri si radi ustvarijo posebno vzdušje s svečami, spet drugi se na začetku obeda zahvalijo za dobrote na mizi (lahko z molitvijo ali pa z zahvalo povsem nereligiozne narave). Taki majhni obredi povezujejo člane družine in vzbujajo hvaležnost za vse dobro v življenju.

Najpomembneje je, da čas za mizo vzbuja občutek slovesnosti in hvaležnosti. Starši morajo zato včasih kakšno stvar v vedenju otrok tudi spregledati in se osredotočiti na tisto, kar zares šteje. In to, mimogrede, ni hrana.

3. Sama hrana ni toliko pomembna

Sama resnično pazim na to, da člani družine uživajo zdravo hrano, na meniju je vedno veliko zelenjave. Toda skušam si dopovedati, da je najpomembnejša povezanost, ki jo čutimo, ko sedimo za  mizo in ne toliko, kaj je na mizi. Med tednom nikoli ne pripravljam zapletenih in zamudnih jedi, saj je veliko preprostih receptov, ki so zdravi, okusni in hranilni. Svojo energijo raje porabim za to, da je vzdušje za mizo prijetno in sproščeno.

Nekaj idej za hitro in preprosto pripravo obrokov: špageti z omako, umešana jajca z zelenjavo in skleda solate, domača pica (testo lahko kupite ali ga pripravite že prej), rižota na različne načine, hrenovke in kromprijeva solata itd. Zagotovo imate tudi sami kakšen priljubljen recept. Lahko se znajdete tudi tako, da čez vikend skuhate nekoliko več juhe ali enolončnice in jo imate še za čez teden. Kakšenkrat pa je dobrodošla tudi dostava. Povedati želim, da polnovredni obrok ne zahteva nujno dolge in naporne priprave. In bistvo skupnih obrokov je, kot že večkrat rečeno, da se družina zbere skupaj in se poveže.

4. Ugasnite radio in televizijo

Naj bosta radio in televizija ugasnjena med obedovanjem. Priporočljivo je ugasniti oz. utišati tudi telefone. Čas kosila ali večerje, ko se za mizo zbere vsa družina, naj bo posvečen druženju in povezovanju. Čez pol ure se bo svet še zmeraj vrtel in ničesar ne boste zamudili, če boste za kratek čas pustili, da se vrti brez vas.

5. Ustvarite zabavne rituale

V nekaterih družinah se dogovorijo, kdo bo poskrbel za določene stvari ob obedu, kot je npr. glasba v ozadju, priprava sladice, izrekanje zahvale ali molitve, izbira teme za pogovor. Kakšni si izberejo torek kot dan za pico in petek kot dan za družabne igre. Bistveno je, da rituali in rutina ustvarjajo trdno in varno ogrodje, v katerem se otroci počutijo kot pomemben del družine in ustvarjajo zavedanje, da je življenje lepo, ne glede na vse vzpone in padce.

6. Naj bo debata za mizo zanimiva za vse

Pogovor za mizo naj se ne vrti samo okrog službe, zato da so lahko vključeni vsi člani družine. V nekaterih družinah imajo pravilo, da se za mizo o službi sploh ne pogovarjajo. Sama nisem ravno pristaš takih prepovedi, saj je dobro, da otroci občasno slišijo tudi to plat življenja staršev. Pri nas ponavadi začnemo pogovor s vprašanjem »Kako je bilo v službi / šoli?«, potem pa se debata razvije v različne smeri. Kakšne družine začnejo pogovor tako, da vsak opiše najboljšo in najslabšo stvar, ki se mu je ta dan zgodila.

Pogovor lahko razvijate naprej glede na to, kaj so otroci povedali o šoli, npr. »Alica je rekla, da si mora izbrati temo za projektno nalogo pri naravoslovju. Ima kdo kakšen predlog?« Načnete lahko debato o tem, kam bi šli na dopust v času počitnic. Naj otroci povedo svoje želje in predloge. Izpostavite lahko tudi kakšno aktualno temo ali vprašanje etične narave in vprašate otroke za njihovo mnenje. Delite z družino pesem, ki se vam je vsedla v srce ali pa jim zaupajte napako, ki ste jo naredili. Lahko poveste tudi kakšno šalo, vendar pazite, da ostanete v mejah dobrega okusa in da je šala primerna tudi za otroška ušesa.

7. O čem se pogovarjati, ko zmanjka idej?

Na kartice napišite nekaj iztočnic za pogovor in jih spravite v kuhinjski predal. Ko vam zmanjka idej za pogovor ali ko ste preprosto preveč utrujeni, da bi razmišljali, posezite po pripravljenih predlogih in debata bo lažje stekla. Nekaj idej:

 • Naštejte pet razlogov, zakaj ste srečni, da ste živi.
 • Če bi lahko šli na dopust, kamor koli bi želeli, kam bi šli? Zakaj ravno tja?
 • Vsakemu članu družine povejte, zakaj ste veseli, da ga imate.
 • Če bi se lahko pogovarjal(a) s katerokoli zgodovinsko osebnostjo, bi izbral _________. Vprašal bi ga / jo __________.
 • Kaj je tvoj največji strah?
 • Kaj bi storil(a), če bi se vsi sošolci zmenili, da bodo goljufali na testu, ti pa veš, da bi dobil(a) slabšo oceno, če se ne bi odločil(a) kot ostali? Kako razširjeno pa je goljufanje v tvojem razredu / na tvoji šoli? Kaj misliš?
 • Kaj je najboljše pri naši družini?
 • Kakšne so lastnosti dobrega starša?
 • Kaj je tisto, kar naredi družino srečno?
 • Zakaj je neka osebna popularna? Ali so otroci iz premožnejših družin bolj priljubljeni? Ali mogoče otroci, ki prej dozorijo? Ali si ti priljubljen/a? Zakaj (ne)? Ali bi želel(a) biti?

8. Sodelovanje obvezno

V družinah, kjer se pogosto pogovarjajo in debatirajo o najrazličnejših temah, v pogovor ne bo težko vključiti tudi mladostnike. Kjer pa te navade nimajo, bo najstnike težje navdušiti za sodelovanje. Toda ne obupajte. Otrokom je treba samo postaviti vprašanje, ki zadeva njihove interese in zagotovo se bodo razgovorili. Vprašanje tipa »Kakšno glasbo rad poslušaš?« je veliko bolj učinkovito kot »Kako je bilo danes v šoli?«

9. Poslušajte

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z mladostniki, vedno znova ugotavljajo, da si otroci obupno želijo pogovora s starši o temah, ki jih skrbijo, vendar so pogosto starši tisti, ki ne znajo poslušati.

Zato je pametno, da se starši vzdržijo dajanja nasvetov in komentarjev, razen če jih mladostniki prosijo. Otroci se bodo tako veliko lažje razgovorili o stvareh, ki jih težijo. Velikokrat bo zadostovalo že to, da se vam bodo lahko zaupali, kar jih bo napeljalo tudi na pravo rešitev. Pogostokrat pa je tudi tako, da otroci ne povedo direktno, kaj jih teži. Zato je treba res dobro prisluhniti in pogledat na situacijo z njihovega zornega kota. Ugriznite se v jezik in jih ne prekinjajte. Globoko zadihajte in ostanite mirni. Če se vam zdi, da je tema neprimerna za pogovor ob mizi, jih spoštljivo prekinite in prosite, če lahko pogovor nadaljujete na samem po kosilu oz. večerji. Bodite srečni, da se otroci pogovarjajo z vami in se vam zaupajo.

10. Ohranjajte prostor okrog družinske mize kot vesel in varen kraj

Izogibajte se neprijetnim temam. Otrok, ki začne prepir, mora povedati pet lastnosti, ki jih ceni pri sorojencu, s katerim se prička. Odrasli, ki se pritožuje nad tem, kaj se mu je zgodilo čez dan, mora za vsako pritožbo v skupni hranilnik vreči evro. Zbrani denar se porabi za sladoled po nedeljskem kosilu. Če ste za družinsko mizo tolerantni do debate, ki vključuje zbadanje in šale na račun članov družine (pogosto se dogaja, da so tarča mladostniki), takoj prenehajte s tem. Prostor okrog družinske mize mora biti vesel in varen kraj, kamor bodo z veseljem in pričakovanjem sedli vsi člani družine. Vsakršno zbadanje, kritiziranje, napadanje je strogo prepovedano.

11. Dogovorite se, katere dni v tednu boste skupaj obedovali in se tega strogo držite

V mnogih družinah je nemogoče, da bi vsak dan obedovali skupaj. Zato se glede na delovne in šolske zadolžitve ter urnike dogovorite, katere dni v tednu boste sedli skupaj h kosilu ali večerji in se tega skušajte držati. Tudi če se vam uspe uskladiti le enkrat ali dvakrat na teden, je to dovolj. Naj bo to res poseben čas za vse.

12. Naj bo igrivo

Čas, ki ga preživite skupaj za družinsko mizo, naj bo čas, ki se ga vsi veselijo in nestrpno pričakujejo. Bodite igrivi, zabavajte se in se smejte. Smeh je najboljše zdravilo po težkem in napornem dnevu.

Nekaj predlogov: ustvarjajte rime, povezane s hrano (npr. krompir-netopir), iz pire krompirja naredite stolp, pripovedujte šale, poiščite pregovore, povezane s hrano (npr. jabolko na dan, odžene zdravnika stran) itd.

13. Naj pri pripravi hrane in mize ter tudi pri pospravljanju sodelujejo vsi

Na pripravo obrokov pogosto gledamo kot še na eno na gospodinjsko opravilo. Vendar je veliko več: čas in ljubezen, ki ju prispevamo, da na mizo postavimo okusno kosilo ali večerjo za svoje ljubljene, je neprecenljivo darilo. Tako za tiste, ki prejemajo, kot za tiste, ki dajejo. Zato je dobro, da pri tem sodelujejo vsi družinski člani, še posebej pa otroci. Izognemo se tudi temu, da bi bila zmeraj ena oseba tista, ki streže vse ostale. Delo si je potrebno razdeliti in otroke je potrebno vključiti, njihovi starosti primerno. Še posebej najstnikom bo godilo, če bodo lahko soodločali o meniju. Otroci se bodo naučili veliko pomembnih veščin, ki jim bodo prišle prav v življenju, ko bodo šli na svoje: od priprave živil, rokovanja s kuhinjskimi aparati, kuhanja, do pospravljanja in čiščenja. To so stvari, ki niso samoumevne in če se otroci tega ne naučijo, ko so majhni, se v kuhinji zagotovo ne bodo znašli, ko bodo večji.

Dober pa je tudi občutek, ki ga daje skupinsko delo in delo za skupno dobro. Otroci začutijo, da je njihov prispevek pomemben. Pohvala, za dobro opravljeno delo šteje več, kot pa materialna nagrada. Če vsi člani družine sodelujejo in se trudijo, to krepi družinske vezi in ustvarja praznično vzdušje. Neprecenljivo.

14. Slavite in obeležujte pomembne dogodke

Na veliko obeležujte in slavite pomembne dogodke, rojstne dneve, obletnice in prelomnice v življenju vaših družinskih članov. Zmeraj se najde razlog za slavje. Že to, da kot družina vztrajate skupaj, da ste zdravi in se imate radi, je več kot dovolj dober razlog za veselje.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor