Ko pri otroku naredite napako

Ko pri otroku naredite napako

Letalo nikoli ne vzleti brez načrta letenja … toda med samim letom se zgodi marsikaj: veter, dež, turbulenca, zračni promet, človeška napaka in številni drugi faktorji, ki vplivajo na polet… 90% časa se letalo sploh ne nahaja na začrtani poti. Zato piloti konstantno prilagajajo letenje in letalo vodijo nazaj na načrtovano linijo. Polet letala je odlična metafora za družinsko življenje. Ni pomembno, ali smo na pravi poti in ali je naša družina povsem zmešana. Vizija, načrt in pogum nam dajejo upanje, da se vedno znova in znova vračamo na prave tirnice. – Stephen Covey

Vsak starš je sam pri sebi že kdaj ugotovil, da ni popoln in da ni takšen, kot bi želel biti. Včasih se zgodi, da kakšno situacijo popolnoma zavozimo. Niste edini. Ste samo človek.

Tudi če si še tako prizadevate, da bi bili najboljši starš in najboljši človek, ne boste nikoli popolni. Življenje gre svojo pot. Včasih se na tej poti izgubimo. Izgubimo povezavo z otrokom, s partnerjem, s samim sabo. Druge ljudi krivimo za svoje težave, za položaj, v katerem smo se znašli. Pozabljamo pa, da nikomur ni lahko. Počutimo se prizadete, užaljene, vznemirjene, ujete. Izbruhnemo.

Nemogoče je, da bi nenehno živeli v harmoniji. Včasih pač zavijemo v napačno smer. Pravzaprav so vsi odnosi sestavljeni iz lepih in manj lepih trenutkov, pravilnih potez in slabih odločitev.

A prej kot opazimo lastne zablode in napačne poteze, lažje se vrnemo na pravo pot. Če so naša prizadevanja iskrena in naše namere čiste, se odnosi z bližnjimi še poglobijo in utrdijo.

  • Vsakič, ko se ponovno povežete z otrokom, ga učite zaupanja.
  • Vsakič, ko namesto jeze izberete ljubezen, učite, kako obvladovati jezo.
  • Vsakič, ko pustite zamere in izberete razumevanje, učite sočutje.
  • Vsakič, ko premostite vrzel med vami in ljubljeno osebo, dokazujete brezmejno ljubezen in predanost.

Ko se torej znajdete na napačni strani, se ustavite, premislite, opravičite se otroku in poiščite način, da situacijo popravite. S tem otroka učite ene najpomembnejših lekcij: vsi delamo napake, vsi se lahko ponovno postavimo na noge, odnosi z bližnjimi prenesejo marsikaj in vsak od nas ima moč, da stvari izboljša.

Vas skrbi, da bodo vaša opravičila, vsakokrat ko povzdignete glas, izgubila svoj pomen? Rešitev je v tem, da se ustavite, preden vam stvari spolzijo iz rok. Ko se začnete tega zavedati, svoje možgane na novo uglašujete in ste se sposobni bolje nadzorovati. Tako bo tudi razlogov za opravičila manj. Predstavljamo vam tri najboljše načine, kako se najlažje obdržati na pravi poti.

Bodite pozorni na svoje reakcije

Podobno kot letalo, ste tudi vi opremljeni s kazalniki, ki vam pokažejo, da se premikate v napačno smer. Vaša utripajoča rdeča lučka je vaša slaba vest, slab občutek. Takrat je čas, da se obrnete.

Mogoče imate občutek, da niste vi tisti, ki potrebuje usmerjanje, temveč otrok. Sicer je vaš notranji alarmni sistem res narejen tako, da vam pokaže, kdaj stvari za vas ne delujejo. Toda začeti je treba vedno pri sebi in ravnati premišljeno. S tem tudi otroku pokažete, da ga razumete in imate radi, tudi ko postavljate meje.

Ko torej začutite, da stopate na spolzka tla, se ustavite. Trikrat globoko vdihnite. Pomirite se, preden ukrepate. Ponavljajte si naslednje besede:

  • ne gre za nujno situacijo
  • obnaša se otročje, ker je samo otrok
  • izberi ljubezen

Opomnite se, kaj je vaš cilj

V tem trenutku se morda počutite utrujeni in vznemirjeni, toda vaš cilj je ohraniti povezavo z otrokom. Vi ste njegov glavni vzor, kako nadzorovati svoja čustva. Od vas se otrok uči samonadzora, kar bo imelo vpliv na njegovo celotno življenje.

Kakšen odnos želite imeti z otrokom? Topel, varen, zaupljiv? Naredite vse, da to uresničite in tudi vzdržujete.

Večkrat se vprašajte, kaj bi vi potrebovali v tem trenutku, če bi bili vaš otrok.

Ponovno se povežite z otrokom

Normalno je, da želite otroka naučiti lekcije. Toda otrok se ne bo ničesar naučil, dokler je v stanju ‘boj ali beg’. Najprej se mora ponovno povezati z vami, začutiti mora varnost. Ko se pomiri in začuti vašo ljubezen, bo sprejel tudi zastavljene meje.

Ste sami preveč jezni, da bi se povezovali z otrokom? Vzemite si čas, poiščite podporo. Vi ste odrasla oseba in vi nosite odgovornost, da ponovno vzpostavite odnos.

***

Ti trije načini vam ne bodo preprečili, da ne bi nikoli več zašli z začrtane poti, vam bodo pa pomagali, da se hitreje vrnete nanjo. Ko se boste torej znašli na razpotju, ne skrbite. Začnite tam, kjer ste. Ljubezen vas bo vodila na pravo pot.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor