Otroški jok – katero je najbolj napačno prepričanje o otroškem joku?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Foto: Haylee Sherwood

Piše Ana Bešter Bertoncelj

Vaša preteklost in vaša lastna vzgoja nista povezana s tem, kako danes vzgajate svoje otroke in ravnate ob otroškem joku!

V odnosu z otrokom boste neizogibno trčili v vse svoje zgodbe iz preteklosti, ki jih kot otrok niste imeli možnosti predelati na način, da bi bilo za vas varno. Danes imate dve možnosti: ali se tega zavedate in hkrati z vzgajanjem svojega otroka celite svoje rane, ali pa se tega ne zavedate in nezavedno predajate naprej tisto, kar je bilo za vas težko in boleče.

Otrok gre čez različne razvoje stopnje. Kjer je bil v otroštvu ranjen oziroma ne dovolj podprt, se je zaščitil z obrambnimi mehanizmi in različnimi vedenji, ki so mu omogočala preživetje (pogosto na psihološkem nivoju). Ko otrok odraste, ta vedenja postanejo del njegove osebnostne strukture in se jih največkrat ne zaveda oziroma so mu tako domača, da se ne zaveda njihovega rušilnega učinka. Ko postane starš, ima ob sebi otroka, ki gre čez enake razvojne faze. In kjer je bil starš ranjen kot otrok, ne bo zmogel in znal podpreti otroka točno tam, kjer sam kot otrok ni bil podprt. To se še posebej lahko pokaže pri otroškem joku, ker starš, ki kot otrok ni bil viden in slišan v svojih stiskah, zelo težko “drži prostor” za svojega otroka tako, kot otrok potrebuje. Namesto tega ob joku (ki v staršu budi zelo neprijetne občutke in čustva) skuša jok čim hitreje utišati (zamoti, preusmeri, govori šššššššš ali celo postane jezen, nasilen). Zato v odnosu pogosto začne prihajati do prekinitve stika, ki pa se kaže predvsem v tem, da se otrok obnaša tako, da je za starša to naporno. To je lahko le simptom nepovezanosti v odnosu in zrcalo staršu, kje mora sam zaceliti svoje lastne boleče zgodbe.

Kakšen bo torej tvoj izziv?

Predelati lastne stiske, ki se budijo ob otroku in najti nov način samoregulacije.

To je delo za zrele starše. Za zavestne starše. Ta del vzgoje je naporen in pogosto težak za vse, ki si dovolijo iti v svoje lastne zgodbe, v svoje lastne občutke, v svojo lastno bolečino in v svojo lastno preteklost. Ampak zavedajte se, da to ni preteklost. To so pretekle izkušnje, ki pa še kako še vedno živijo in odmevajo v sedanjosti. Tista mamica in očka, ki to zmoreta (največkrat zaradi ljubezni do otroka), dasta svojemu otroku, svoji družini in sebi največje darilo. Ko starš (za)celi sebe, je lahko resnično v stiku z otrokom, lahko ga vidi, sliši in čuti. Prej ne more biti, ker je namesto z njim, v stiku s svojo bolečino, svojimi strahovi, svojimi stiskami in s svojim nemirom. To je PROCES!!! Starš mora v tem procesu povezati svoje lastne izkušnje, najti mora svojo varnost in spoznati načine, kako se lahko sam umiri in pomiri, kar mu potem v odnosu omogoča, da se zavestno odziva, namesto da reagira.

Dovoljenje za starša

Dovolim si, da začutim sebe, svoje vsebine in jih predelam na nov način. Starš včasih to zmore sam, če so bile izkušnje v preteklosti pretežke, je včasih potrebno delo s strokovnjakom (npr. s psihoterapevtom) ali delo z metodami, ki to omogočajo. Tehnik in metod je veliko, vsak naj izbere tisto, ki mu bo najbolj pomagala na tej poti osebne rasti.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor