Kaj je najbolj pomembna stvar, ki jo moraš narediti, ko otrok joka?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kaj je najbolj pomembna stvar, ki jo moraš narediti, ko otrok joka?

Piše Ana Bešter Bertoncelj

Pomagaj otroku do (samo)pomiritve!

Ko otroku postaviš mejo, mu to ne bo všeč! To je dejstvo!!! Noben otrok ne bo rekel: »Ja, dragi starš, res imaš prav. Zdajle ni primeren čas, da jem čokolado, ker bo kosilo.« Namesto tega bo protestiral in v njem bo divjal čustven tornado. Otrok ob sebi potrebuje nekoga, ki bo zanj dovolj varen, da se bo lahko pomiril. Sčasoma bodo te izkušnje zanj postale model za samopomiritev tudi v situacijah, ko te ne bo več ob njem.

Pogosta zmota staršev: dober starš sem samo takrat, ko je otrok srečen in zadovoljen

Kadar otrok joka, starši pogosto naredite vse, da ga čim prej potolažite. Ampak eno je potolažiti, drugo pa utišati. Čeprav želite otroku dobro, včasih v želji, da bi ga potolažil, naredite to, da ga prehitro utišate. Na ta način ga ne slišite in ne vidite. Otrok mora ob starših izkusiti vsa občutja in se z njimi spoznati. Kako je biti srečen, kako je biti ljubljen, zadovoljen, pa tudi kako ravnati s svoji občutki, ki so neprijetni. Ljubeča prisotnost ob otroku takrat, ko doživlja neprijetna čustva in občutke ter zmožnost, da ste z njim v tem, čeprav je težko, je za otroka zelo pomembna izkušnja! Ko bo imel izkušnjo, da bo v vašem varnem zavetju šel »skozi« notranji vihar in »prišel ven«, bo lahko počasi gradil lastne mehanizme samopomiritve. Te mu bodo takrat, ko mu bo težko in vas ne bo ob njem, pomagali skozi neprijetne in težke situacije.

Kakšen bo torej tvoj izziv?

Kako ostati z otrokom v trenutkih, ko mu je težko, ne da bi ga utišal.

Prvi korak je ta, da se zavedaš, kaj delaš v tem trenutku. Ali ga torej tišaš ali si z njim v stiski. Drugi korak je, da naslednjič, ko bo situacija za otroka neprijetna, zaznaš, kako reagiraš. Zelo verjetno je, da reagiraš nezavedno, torej tako, da skušaš »popravljati vedenje« in tišati neprijetna čustva in občutke v otroku. Tretji korak pa je, da takrat, ko spet pride neprijetna situacija, skušaš zavestno narediti drugače. Torej postaviš jasno mejo, potem pa si ob otroku, ko predeluje neprijetna čustva in občutke, ki so v njem, ker si mu rekel/rekla NE.

Dovoljenje za starša

Otroku lahko dovolim, da čuti in izraža svoja neprijetna čustva ter občutke in sem kljub temu dober starš.

Zelo velik izziv za vsakega starša je, da ne posreduje takoj, ko otrok zajoka (očetom gre to bolje 🙂). Zelo pomembno je, da razumete, da ne govorim, da pustite, da otrok joka in se dere, vi pa medtem (ker vam je neprijetno) greste npr. ven iz sobe. Še manj zaželeno je, da mu rečete: »Ko se pomiriš, pridi spet nazaj.« Na ta način nisi »z otrokom«, ko je v stiski. Pomembno je, da ima otrok možnost, da lahko joka in da mu je težko, če nečesa ne dobi. Tvoja vloga pa je, da si medtem ob njem prisoten in ljubeč. Ne obupaj, če takoj ne gre!!! TO JE PROCES!!! Za otroka in za starša!

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor