Orodja za pomiritev, ki jih lahko uporabljate doma – bilateralna glasba

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Orodja za pomiritev, ki jih lahko uporabljate doma - bilateralna glasba

Sama se že 2 leti intenzivno izobražujem iz metode Brainspottinga, ki je izjemno učinkovita metoda za procesiranje in predelavo različnih travm, tesnob, strahov, izgorelosti, depresije, težav v medsebojnih odnosih in še mnogo drugega. Več o metodi si lahko preberete na: brainspotting.com.

Za globlje delo je nujno priti na terapijo. In res zelo odsvetujem globoko kopanje po sebi v lastni režiji, ker nikoli ne veš, kaj bo prišlo ven. Za to sta potrebna varen prostor in usposobljen terapevt.

Hkrati pa je kar nekaj orodij, ki jih lahko uporabite sami, doma, zato, da se boste počutili bolj mirne in stabilne. O dveh izmed njih bom pisala v tem in naslednjem prispevku, povzeta pa sta iz knjige Davida Granda, ki je odkril Brainspotting: Brianspotting, the revolutionary new therapy for rapid and effective change. To sta:

  1. bilateralna glasba,
  2. delo s telesnimi viri.

Bilateralna glasba

Bilateralna glasba se je najprej uporabljala v psihoterapevtski metodi EMDR, David Grand pa je ugotovil, da je izjemno učinkovita tudi v kombinaciji z Brainspottingom.

Bilateralno glasbo moramo poslušati s slušalkami, saj je posneta v »stereo« izvedbi. Zvok namreč nežno prehaja od enega do drugega ušesa in nazaj. Bilateralna glasba je običajno nežna instrumentalna glasba, veliko posnetkov je tudi z zvoki iz narave. Ogromno jih najdete na youtubu, za Brinspotting prirejeno glasbo pa lahko kupite na strani Davida Granda. Jakost zvoka pa naj bo taka, da brez težav slišite tudi vse zvoke v okolici. Samo tam nekje v ozadju naj bo. Pogosto boste zelo kmalu pozabili, da je tam. In s tem ni nič narobe, kajti učinkuje v vsakem primeru.

Kako deluje?

Bilateralna glasba deluje na 2 načina.

  1. Aktivira parasimpatični to je pomirjujoči živčni sistem, kar pomaga pri umirjanju celotnega sistema.
  2. Z izmenično stimulacijo enega in drugega ušesa, oz slušnega živca, izmenično stimulira tudi levo in desno možgansko polovico, to pa povzroči večje povezovanje med možganskima hemisferama in s tem večjo komunikacijo in integracijo, kar pa je ključno pri predelovanju travm, strahov, občutij, …

Kako uporabljati bilateralno glasbo?

V knjigi Brianspotting, the revolutionary new therapy for rapid and effective change David Grand piše, da bilateralen zvok pospešuje umirjanje možganov in sproščanje telesa. Zato poslušanje bilateralnega zvoka pomaga pri sproščanju napetosti in tesnobe. Če zvok poslušate že sproščeni, se običajno bo tem sprostite še bolj.

Mnogim ljudem poslušanje bilateralne glasbe pomaga, da leže zaspijo, kajti bilateralen zvok sprošča, v sproščenem stanju pa spanec laže pride.

Hkrati pa mnogi poročajo o tem, da so bili na začetku ob poslušanju bilateralnega zvoka malce bolj nemirni, kot da se je aktivacija v njih zvišala (namesto, da bi se sprostila). To se zgodi zaradi tega, ker, ko se začnemo umirjati, ven začnejo prihajati stvari, ki so tik pod površjem. Ven prihaja vse, s čimer se zaradi vseh dnevnih obveznosti s tem nismo mogli, želeli ali hoteli ukvarjati. (Podobno kot včasih zvečer, preden zaspimo.)

Bilateralno glasbo lahko uporabljate, ko si za to vzamete čas: pred spanjem, ko se za nekaj minut ustavite in oddahnete ali medtem, ko ste zaposleni.

Moje izkušnje

Jaz bilateralno glasbo pogosto uporabljam kot pripomoček na terapiji. Mojim klientom, ki so doživljali hude osebne krize, ki so bili tesnobni ali depresivni in so glasbo redno poslušali tudi doma, je po pravilu pomagala. Omilila je simptome, porezala je vrhove, tako da doživljanje ni bilo več tako zelo ostro, temveč bolj topo in s tem lažje.

Bilateralno glasbo pa poslušam tudi sama. Kadar imam težko obdobje, ko sem utrujena, ko si nezavedno preveč naložim iz svojega dela, ko čutim strah, ko sem brez energije. Takrat si jo dam na ušesa medtem ko berem, ko delam na računalniku, preden grem spat, včasih tudi, ko grem na sprehod.

S poslušanjem bilateralne glasbe je tako kot z mnogimi stvarmi – rezultati najpogosteje pridejo z redno uporabo. Zato bodite potrpežljivi s seboj in brez prevelikih pričakovanj.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor