Življenje na adrenalinu, stresnem hormonu

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Življenje na adrenalinu, stresnem hormonu

Pišeta Lea in Nina Beznik

Pomanjkanje življenjske energije se nam kaže na več načinov in ena od skrajnosti, zelo pogosta, je življenje na adrenalinu.

V naravi živali vklopijo adrenalin samo takrat, ko so v življenjski nevarnosti. Če srno lovi lev je takrat srna pod adrenalinom, da čim hitreje zbeži in preživi.

Pri ljudeh pa je to malo drugače, veliko ljudi ves čas živi v stresu, pod pritiskom in v strahu. Kljub temu, da ni življenjsko ogrožujočih situacij, ves čas delujemo iz adrenalina.

Vam je to znamo?

Začne se že zgodaj zjutraj, ko:

  • v paniki vstanemo in začnemo razmišljati kaj vse nas danes čaka
  • urediti moramo sebe in se pripraviti za v službo
  • moramo zbuditi otroke in jih pripraviti za v vrtec in šolo, zagotoviti da bodo pravočasno prišli v šolo, morda moramo se še pregovarjati, da se oblečejo ali tolažiti, ker jih je strah testa v šoli
  • nato že iščemo ključe od avtomobila, na cesti je gost promet in zadnjih hip pridem še pravočasno v službo.

V službi moramo vsak dan dati maksimum od sebe, saj od nas pričakujejo le najboljše.

Po službi sledi vožnja otrok na dejavnosti. Tekom dneva si komaj uspemo vzeti čas za kosilo. Sredi dneva se zavemo, da že nekaj ur nismo bili na stranišču, takrat tudi ugotovimo, da smo cel dan pozabili piti vodo.

Večer nadaljujemo v tem ritmu in tako tudi zaspimo. Zaspimo pod adrenalinom in vzamemo telesu možnost samoobnove energije.

Na žalost je adrenalin največja droga, doping. Mi se podzavestno, če nimamo dovolj življenjske, zemeljske energije priklopimo na adrenalin. Adrenalin nam daje moč, hitrost, takrat zmoremo vse. Žal, pa nas adrenalin hkrati tudi preveč izčrpava in dolgoročno to na našem psihičnem področju in fizičnem telesu pušča hude posledice.

Ko smo na adrenalinu je tako, kot da bi avto vozili nenehno v šesti prestavi, na maksimalnem plinu. Na žalost niti ena mašina ne zmore tega in sčasoma pregori.

Naše nadledvične žleze so namenjene k začasnemu pobegu. To pomeni, da lahko vklopimo adrenalin samo za krajši čas in ko je to nujno potrebno. Žal pa zaradi pomanjkanja osnovne, zemeljske energije ljudje to izrabljamo in zato sčasoma pride do izgorelosti, izčrpanosti.

Imate občutek, kot da vas sedaj lovi lev? Čutite, da ste v paniki, da ste nemirni, nervozni? Če da, naredite 10 globokih vdihov in izdihov. Poskušajte umiriti misli ter zavestno in prisotno spijte kozarec vode.

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družinoiniščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Več informacij na Platea.
Lea & Nina Beznik
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor