Energetsko izčrpan otrok

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Energetsko izčrpan otrok

Preden nadaljujete, si lahko preberite predhodne članke o energetski izčrpanosti staršev in kako to vpliva na vzgojo otrok.

Pišeta Lea in Nina Beznik

Starši smo odgovorni, da poskrbimo, da imamo dovolj energije, da lahko energetsko nahranimo otroka. Tudi če smo utrujeni, izčrpani, to nikakor ne opravičuje tega, da nimamo energije za lastnega otroka. Kot starš smo jo dolžni zagotoviti, kot smo dolžni zagotoviti hrano, oblačila, ljubezen in čas, ki ga preživimo z otrokom.

Otrok je do petega leta starosti popolnoma odvisen od energije staršev, predvsem od energije mame. Če v tem obdobju starša nimata dovolj energije, se otrok lahko srečuje z različnimi težavami. Kar pa je po mojem mnenju najhujša posledica, pa je to, da otrok pri izčrpanem staršu izgublja zaupanje, varnost in oporo. In če starš nima, se bo sčasoma skoraj zagotovo izčrpal tudi otrok. Nekje 60% težav pri otroku ali staršu je običajno povezano s pomanjkanjem energije.

Dojenček izčrpanih staršev:

Pomanjkanje energije starša se lahko pokaže že pri dojenčku.

  • Če dojenček ne dobiva dovolj energije (predvsem od mame, mame so v tem obdobju bolj izpostavljene) veliko joka, je nemiren, ne more spati, ima težave s hranjenjem in prebavo.
  • Zelo pogosto imajo dojenčki, ki jim primanjkuje energije težave s kožo in so zelo občutljivi.
  • Če mama nima dovolj življenjske, zemeljske energije, se dojenček želi neprenehoma dojiti ali pa v zavrača dojko, saj poleg mleka, otrok z dojenjem črpa tudi energijo. Zato dojenje marsikatero mamo zelo utrudi.

Energetsko izčrpan otrok

Otrok, ki je izčrpan, ima lahko različne alergije ali je pogosto bolan. Najpogosteje pa opažamo, da ima izčrpan otrok težave s kontrolo čustev, je agresiven, jokav ali prestrašen. To lahko zelo jasno opazite, kadar je vaš otrok po napornem dnevu utrujen. Takrat zelo hitro udari, se razjezi ali se razjoče že zaradi malenkosti. Ampak potem se naspi in je drugo jutro povsem ok. V primeru, da je otrok energetsko izčrpan, pa ima pogosteje razne čustvene izbruhe, ki se lahko pojavijo kar nenadno.

Skozi čustvene stiske (npr. strahovi, napetosti, jok, žalost) in vedenjske stiske (npr. agresija, jeza, nagajanje) otrok pogosto sporoča, da mu v resnici le primanjkuje osnovne, življenjske energije. Z močnim čustvenim izbruhom otrok najlažje dobi energijo od nas. Kadar ste ob otroku, ki doživi močan izbruh jeze ali joka, vam je težko, vam je naporno. Ko se ta napad konča običajno vidite, da je otroku bolje, lažje, vi ste pa povsem izmučeni. To je pokazatelj, da vam je otrok na ta način vzel energijo.

Veliko prepirov, celo pretepov, nagajanj in ljubosumja med sorojenci izhaja iz pomanjkanja energije. Starejši ima mlajšega neskončno rad, ampak v sebi čuti tudi jezo, kar je povsem logično, saj mu je mlajši vzel mamino energijo (ali obratno). Otrok ne ve, kaj točno ga jezi, samo čuti, da mu gre bratec na živce. Čeprav morda mama že prej ni imela prav veliko energije, ampak je bila vsaj vsa zanj, sedaj jo gre polovica še nekomu drugemu. Starš je dolžan zagotoviti, da ima dovolj energije za vse otroke. Še posebej morate biti pozorni na energetski primanjkljaj pri otrocih, med katerimi je malo razlike v letih ali celo mesecih.

Otrok, ki je izčrpan, ima težave s spanjem, zvečer težko zaspi, zjutraj ga težko spravimo v »pogon«.

V zadnjih letih, ima zelo veliko otrok, s katerimi se srečujem, močne neutemeljene strahove in skrbi (strah pred tem, da bi se staršem kaj zgodilo, strah pred nesrečami, ugrabitvami ipd.), ki so prav tako v večini, torej 60 %, posledica energetske izčrpanosti.

Kadar je otrok izčrpan, starši povedo, da se jih nenehno drži in želi biti ob njih. Pogosto je tak otrok za starša naporen in staršu ni toliko do tega, da bi se z njim crkljal, ga lahko celo odrine od sebe, potem pa ima slabo vest. To je pravzaprav logično in povsem razumljivo, saj če starš nima, ne more ponuditi otroku. Kljub temu, da je naš otrok, se gre tukaj gre za preživetje vsakega posameznika.

Vsekakor pa je po naših izkušnjah posledica izčrpanosti tudi slaba koncentracija in pomnjenje. Veliko učnih izzivov ima po najinih izkušnjah izvor prav v izčrpanosti.

Značilno je, da je hiperaktiven otrok v resnici v pomanjkanju osnovne energije in nenehno deluje na adrenalinu.

Energetsko izčrpani mladostniki

Težave z odvisnostjo od telefona, računalnika in televizije pri otrocih in mladostnikih v veliki večini (približno 60 %) pripisujemo energetski izčrpanosti.

Izčrpani mladostniki pa pogosteje posegajo po stimulansih kot so kava in energijske pijače. Pogosteje posegajo po drogah in alkoholu, se spopadajo z motnjami hranjenja in ima neustrezne prijateljske odnose – lahko je od prijateljev preveč odvisen ali pa ne sklepa prijateljstev.

Veliko mladostnikov se spopada z močnimi občutki tesnobe in napadi panike.

V obdobju, ko imajo otroci v šoli ogromno obveznosti, verjetno opažate, da je psihično stanje slabše, da je otrok veliko bolj napet, razdražljiv, da morda celo več ali manj je ter da se tudi vi čutite bolj izčrpani. Ko pa bo poletje, počitnice in bodo otroci veliko zunaj, v naravi, sproščeni, boste najverjetneje opazili, da so drugačni, da so manj naporni, manj zahtevni. To spet potrjuje, da pomanjkanje energije in stres vodita v različne tako vedenjske kot čustvene izzive pri otroku. Problem je v tem, ker tekom poletnih počitnic otrok ne more narediti dovolj energetske zaloge za čez celo leto.

Morda se je kdaj pa kdaj dobro opomniti, da namesto, da takoj rešujemo, analiziramo situacijo in pozornost usmerjamo na otrokove stiske, se je bolje osredotočiti na izvor problema, ki pa je lahko tudi močna energetska izčrpanost.

Kaj vse povzroča izčrpanost pri otroku

V današnjem svetu in načinu življenja nas izčrpava skoraj vse, ker nimamo dovolj časa, priložnosti in možnosti, da bi si energijo povrnili – ne živimo z ritmi narave, nismo dovolj v stiku z naravo, ne spimo dovolj in nimamo dovolj časa zase. In enako je z otroci in mladostniki.

Vzroki pomanjkanja energije pri otroku:

  • starša nimata dovolj energije
  • nesoglasja in prepiri med staršema
  • bivanje v vrtcu, taka in drugačna borba z drugimi otroci, otrok ne more slediti sebi in svojemu ritmu
  • šolske obveznosti, ocenjevanja, spraševanja, govorni nastopi izčrpavajo otroke. Ne glede na to ali se je učil ali ne, je nenapovedano spraševanje ogromen pritisk, ki zelo izčrpava. Enako je s testi, ko otroci čakajo, da vidijo kakšna bodo vprašanja, ko čakajo, da učitelj vrne test in pove oceno. Potem pa še pritiski glede točk za srednjo šolo, odnosi z vrstniki …
  • treningi, pritiski na tekmah, nastopi. Če se vživimo v otroka, si lahko predstavljajte, kakšna izguba energije je, kakšen stres in pritisk, ko si na tekmi ali ko čakaš da boš na vrsti za nastop na primer za klavir
  • razne obšolske dejavnosti, natrpan urnik, pomanjkanje časa, da so lahko v miru sami s sabo, premalo časa za prosto igro
  • tudi risanke in računalniške igrice so običajno velik odjemalec energije.

Kaj lahko storite, kako lahko otroku pomagate, da si povrne energijo?

Vsekakor morate najprej poskrbeti zase, otrok bo energijo v veliki meri lahko pridobil preko vas. Seveda pa je več kot dobrodošlo, če otroka motivirate, da skupaj z vami izvaja vaje, ki sva jih objavili in bova še objavili.
Vsekakor pa vam svetujem, če so otrokove ali vaše stiske hude, da se čim prej obrnete na strokovnjaka.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor