Zakaj morajo otroci ven tudi, ko je mrzlo

Pomembno je, da gremo na sveži zrak v vsakem letnem času, tudi jeseni. Jeseni se igrišča spraznijo, ker starše skrbi, da se jim bodo med igro zunaj otroci prehladili. Takoj ko temperatura pade pod 15°C, jih raje kot ven peljejo v igralnice ali pa jim govorijo, da je bolje ostati doma. Vendar pa je v vsakem letnem času zelo pomembno iti na sveži zrak, tudi jeseni.

Zakaj morajo otroci ven tudi ko je mrzlo

Poglejte nekaj razlogov, zaradi katerih priporočamo preživljanje časa zunaj.

  • Vsak oreh, kostanj ali žir, ki ga otrok med igro vzame v roke, nosi na sebi pozitivne bakterije, ki krepijo odpornost. Tako organizem ustvarja obrambo pred številnimi bolezni.
  • Zdravniki opominjajo, da aktivnost na odprtem, tek ali sprehod ponuja otroku možnost, da se nadiha svežega zraka, kar blagodejno vpliva na dihalne poti, jih čisti in zmanjšuje kašelj.
  • Sončna svetloba je zdravilo, še posebno jeseni, ko ni tako močno, saj prijetno boža celo takrat, ko je zunaj zelo mrzlo.
  • Raziskave kažejo, da travmatični, stresni življenjski dogodki povzročajo manjše psihične motnje pri otrocih, ki so pogosto v naravi.
  • Umetna svetloba slabi očesni fokus, dnevna pa ga vrača v normalno stanje, zato je pomembno za otroka, da je zunaj vsak dan.
  • Preživljanje časa zunaj zmanjšuje hiperaktivnost, ker so otroci po igri v parku ali na igrišču mirnejši in z več pozornosti pristopajo k reševanju nalog in ostalim dejavnostim.

“Otroci se največ naučijo iz vsakdanjih lastnih izkušenj z ljudmi, ki jih imajo radi in jim zaupajo in ko je učenje zabavno. Najboljši prostor za te izkušnje je zunaj, v naravnem svetu.”

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor