Odlični nasveti za premagovanje stresa ob jutranji naglici

 

Odlični nasveti za premagovanje stresa ob jutranji naglici

Prosim za nasvet. Zadnje leto sem poskusila kar nekaj različnih pristopov, da bi svojega skoraj šestletnega sina pripravila k sodelovanju pri jutranji rutini, vendar vsi so imeli zelo slab oz. nikakršen učinek. Te jutranje predpriprave z odhodom v šolo so za vse prisotne zelo stresne. Šestletnik ima še osemletnega in triletnega brata in lahko si predstavljate, kako v veliko pomoč bi bilo, če bi lahko sam pripomogel k temu, da se pripravi pravočasno. Na splošno se fant lepo obnaša, se pa zelo rad igra in kljub njegovemu trudu, da bi ostal osredotočen na nalogo (oblačenje, zajtrkovanje …), ga vedno znova nekaj zmoti. Ali obstaja kakšna možnost, da bi prekinili ta vsakodnevni stresni krog? (Zaskrbljena mamica)

Jutra in majhni otroci – zapletena kombinacija

Nič se ne more primerjati s tem, ko šestletnik pripelje vse skupaj do “podna”. Potrebovali boste ogromno potrpežljivosti, da bi ostali mirni, ko boste že šestič prijazno prosili vašega malega angelčka, naj vzame svoje čevlje in si jih obuje! Če se jutro že takoj prične z vpitjem, kričanjem, grožnjami in solzami, je dan že vnaprej obsojen na to, da ne bo nič kaj dober, še preden se je sploh začel.

Na začetku bo vzpostavljanje jutranje rutine zelo zapleteno. Najverjetneje se boste najprej srečali z odporom enega ali drugega otroka in bodo še vedno dnevi, ko bo prevladoval kaos … Če pa boste vztrajali pri mirnih rešitvah in vsem dali jasno vedeti, kaj se od njih pričakuje, se bodo lahko jutra pri vas doma spremenila in vsi bi lahko začeli verjeti v tisti znani rek: “Po jutru se dan pozna”.

Osem nasvetov za jutra brez stresa

Ključnega pomena je večer pred tem

Zvečer naredite čim več stvari, ki bi vam lahko zjutraj povzročale stresne trenutke. Šolska torba naj bo pripravljena zvečer. Ne pozabite, da je to otrokova obveznost. Pri starejših preverite, če imajo jutri kaj posebnega in seveda prepričajte se, če je domača naloga opravljena. Morda se vam ne zdi tako grozno, če otrok kdaj spusti kakšno domačo nalogo, vendar pa nekaterim otrokom to predstavlja zelo pomemben del, nekateri celo raje ostanejo doma kot pa pridejo v šolo brez domače naloge. Vstanite prvi, se oblecite in dan začnite tako, kot da resno mislite. Morda boste morali začeti še bolj zgodaj in se upreti ugodju dodatnih 20 minut spanja, vendar se vam bo to poplačano z mirnim in nestresnim jutrom, kar je vredno.

Vrstni red opravil

Poskusite, kakšen vrstni del jutranje rutine deluje najbolje v vaši družini. Nekatere družine delujejo bolje, če imajo zajtrk na prvem mestu, potem oblačenje, nekatere obratno. Ugotovite, kakšna rutina je za vaše otrok najboljša.

Izklopite televizijo

Ne prižigajte TV-ja. Težko je otroka odtrgati od kakšne zanimive risanke, zato se je lažje temu izogniti. Je pa po drugi strani lahko zelo močna motivacija, da jim pustite gledati risanko, če se pravočasno pripravijo in jim ostane čas za to.

Realna pričakovanja

Vaša pričakovanja o tem, kaj in koliko lahko vaš otrok stori sam, naj bodo realna. Nekateri otroci se radi sami oblačijo, ostali pa pri oblačenju potrebujejo pomoč, zato se jim lahko pri nekaterih opravilih pomagate, pri drugih pa jih spodbudite, da jih opravijo sami. Pomagate si lahko z enostavnimi motivacijskimi tabelicami do pet opravil, v katere zapisujete njihove dosežke.

Pozornost

Nekaj minut vaše pozornosti ima lahko dolgoročnejši vpliv. Skupni klepet ob zajtrku ima lahko dvojni učinek, saj se lahko pogovorite o dnevu, ki je pred vami in otroku hkrati vlijete potrebno samozavest.

Ne kričite

Izognite se kričanju. Imeti bi morali nadnaravne sposobnosti, da ne bi postali jezni, ko vas malo bitje spravlja v obup, a takoj, ko izgubite kontrolo, vse postane še slabše in se stopnjuje do joka, še več kričanja in do bednega občutka. Če se spustite se na otrokovo višino, ga poslušajte in mu z mirnim glasom odgovorite, boste lahko umirili situacijo.

Imejte nekaj minut v rezervi

Načrtujte nekaj dodatnih rezervnih minut za krize, ki se jim včasih v zadnjih minutah ne moremo izogniti. Tako vsaj veste, da imate nekaj rezervnega časa, če ga boste potrebovali. In v tistih dneh, ko dodatnega časa ne boste potrebovali, boste vsi nekaj minut zgodnejši.

Juliet/Parenting.co.uk

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor