Kvalitetno preživljanje časa na internetu

Kvalitetno preživljanje časa na internetu

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Moderni časi so nam prinesli nove izzive. Te izzivi se tičejo tudi interneta, digitalnih medijev ter njihove vključitve v zdrav način življenja. V svojem vsakdanu potrebujemo vedno več tehnologije in moramo biti vedno bolj spretni pri delu z njo. Tako se moramo naučiti zdravega odnosa do tehnologije, do interneta in do nove realnosti, ki je okoli nas.

Vseeno ta zdrav odnos ne pride sam od sebe, ampak se gradi na temeljih, ki jih starši zastavijo njihovim otrokom, ko začnejo prvikrat spoznavati internet. Podobno, kot pri vseh dejavnostih, nam prve izkušnje stika oblikujejo nadaljnjo dojemanje te dejavnosti. Zato je neverjetno pomembno, da je ta prvi stik in te prvi koraki otroka v svet digitalnosti voden, zdrav in usmerjen v kvalitetno uporabljanje interneta. Le na takšen način lahko ukrepamo preventivno, omogočimo zdravo odraščanje in zdrav odnos do interneta, ki bo še kako koristen, med vsakodnevno uporabo računalnika. Ponavljam tukaj, da preventiva je glavni faktor, pri vzpostavitvi zdravega odnosa.

Kaj torej je zdrav odnos do interneta?

Zdrav odnos do interneta pomeni, da oseba ne dojema internet kot zatočišče pred čustveno bolečino, kot varno zavetje ali pa beg pred resničnostjo. Zdrav odnos pomeni, da oseba internet dojema le, kot orodje za pridobivanje informacij in olajšanje življenja, brez odvisnosti, ki se lahko še kako hitro pojavi. Ta odnos do interneta se gradi tekom odraščanja že od prvega stika naprej. Naloga staršev je pri tem, da vodijo otroka na njegovem odkrivanju interneta in mu ponudijo zadosti varno odkrivanje, da se otrok na tej poti ne izgubi. Tako naj bodo prvi stiki prisotni že od 9. leta naprej s počasnim prepoznavanjem spletnih strani, starosti primernih iger in na splošno z delovanjem računalnika. Preprosto pustiti, da otrok oz. Najstniku, da sam odkriva internet je izredno stresno za njega/njo in pomeni, da ne bo tako uspešno osvojil spretnosti na tem področju, ter internet razumel napačno. V takih primerih se lahko zgodi, da otroci/najstniki igrajo neprimerne video igre, gledajo neprimerno vsebino in ne odkrijejo učno vrednost interneta ampak samo zabavno in užitek. Kasneje to lahko pripelje v zasvojenost in razne zdravstvene težave, ki se poznajo tako na telesnem kot tudi duševnem zdravju.

Zakaj bi se pa sploh poglobili v tako sistematično učenje uporabe interneta?

Računalnik je danes nepogrešljivo orodje in hočemo nočemo, bodo vsi otroci prišli v stik z njim ter rabili spretnosti za delo na računalniku. Digitalni mediji, kot so računalniki, mobiteli in razni drugi predmeti, so trenutno že obvezna oprema v življenju vsakega posameznika in se mora vsak posameznik naučiti, kako jih uporabiti v svojo korist in v kvalitetno uporabo.

Latest posts by Denis Ališič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Denis Ališič

Ime mi je Denis Ališič. Sem magister zakonskih in družinskih študijev, ki trenutno še opravljam izpopolnjevanje iz družinske terapije. Na moji strokovni poti sem se odločil poglobiti v digitalni svet in pogledati, kako ga lahko izkoristimo za boljšo povezanost družine in lepše odraščanje otrok. Tako opravljam analize raznih video iger, filmov in risank ter pomagam staršem najti pot v tej digitalni poplavi, ki nas zajema v sedanjem času. Kar nekaj časa posvečam igranju iger in gledanju filmov, ker je moje pravilo, da moram imeti osebno izkušnje dejavnosti, ki jo želim analizirati in ponuditi drugim. V ta namen tudi vodim Facebook skupino in Instagram profil Terapija v naravi.

Dodaj odgovor