Kako vzgojimo nesposobnega in asocialnega otroka

Če bi vas nekdo vprašal ali bi radi, da vaši otroci odrastejo v nesposobne in asocialne osebe, verjamem, da bi kot iz topa rekli ne. Vendar nekatere metode učenja in vzgoje otrok peljejo ravno k temu, vi pa se mogoče tega niti ne zavedate. Psiholog, psihoterapevt in docent na Univerzi v Firencah Giovanni Notarnicola  je sestavil koristen seznam navodil, ki jih morate upoštevati samo, če želite nesposobnega otroka. Njegovi nasveti so seveda ironični, cilj pa je razbiti ustaljene slabe navade in staršem usmeriti pozornost na to, kakšen vpliv imajo lahko te metode na otroke, četudi jih starši izvajajo v dobri veri.

kako-vzgojimo-nesposobnega-in-asocialnega-otroka

Zadovoljujte vsako željo otroka že od vsega začetka

Starši, kakor tudi stari starši in drugi sorodniki, zaradi nenehnega pomanjkanja časa, ki bi ga lahko posvetili svojim otrokom/vnukom, nadomestijo to pomanjkanje s kupovanjem daril (sladkarije, igrače ali karkoli drugega, kar otrokom pade na pamet). Zahteve so vedno večje in tako prerastejo v vse bolj nepotrebne in nekoristne stvari. Najbolje bi bilo, da vsakič, ko lahko, poskušamo otroku posvetiti svoj čas – čas za pogovor ali skupno igro. Ko otroci pretiravajo z zahtevami, morate imeti pogum in odločnost, da rečete NE in jim pojasnite, da vsega ne morejo imeti.

Ne vztrajajte na gradnji morale: iskrenost, solidarnost in delavnost so lastnosti slabičev

Če pogledamo okoli sebe, kako stvari delujejo, se zdi, kot da napredujejo samo pametni, tisti, ki jim uspe narediti veliko z malo truda in pri tem izkoriščajo ljudi okoli sebe. Na nas starših je, da svojim otrokom razložimo, da se na ta način v resnici ne zmaguje in napreduje, ker pravi uspeh temelji na veliko bolj globokih vrednotah. To so stvari, zaradi katerih se je vredno spopasti z otroki, se z njimi pogovarjati o svojih izkušnjah in jih spodbuditi, da z vami delijo svoje. Te priložnosti izkoristite, da poudarite pozitivne in negativne vidike vsakega vedenja. Ne pustite otroku, da sam absorbira vse, kar vidi okoli sebe, saj sporočila, ki jih lahko prestreže, niso vedno dobra. Učite jih, da naj razmišljajo s svojo glavo.

kako-vzgojimo-nesposobnega-in-asocialnega-otroka

Pobirajte in pospravljajte za njimi

Res je, da boste veliko stvari naredili sami hitreje, kot da čakate, da to naredi otrok, a na takšen način se nikoli ne bo naučil odgovornosti. Spodbudite ga, da sam pospravi posteljo, da sam pospravi igrače, ko se konča igrati ali da pomaga mami, da pripravi in pospravi mizo. Četudi neke stvari ne naredi popolno, mu dovolite, da to naredi. Ko gre v šolo, ne nosite njegove torbe namesto njega (to mu ne bo uničilo hrbta). Še eno opozorilo; ne povezujte delo doma z nagradami, kot “Če pospraviš sobo, ti kupim …” ali “Če ne pospraviš sobe, ti ne bom naredil …”. Otroke je treba naučiti, da se te stvari delajo zato, ker je tako prav, brez kakršnegakoli cilja, da se zato nekaj dobi v zameno.

Pogosto se prepirajte pred otrokom

Ni pomembno samo, da se izogibate razpravam o nekih splošnih temah, ampak predvsem se morate pred otrokom izogibati prepirom o odločitvah, ki se tičejo njega. Starša se morata že prej dogovoriti, kako bosta nastopala v določenih situacijah in ko pride do njih,  morata biti složna. Če oče krega otroka, ker je po njegovem naredil nekaj narobe, mama ga pa brani, potem otrok dobiva sporočilo, da obstaja več resnic in da se lahko z odločitvami manipulira ali da se mama in tata zaradi njega kregata in celo, da je zakon način, kako ubiti ljubezen.

kako-vzgojimo-nesposobnega-in-asocialnega-otroka

Vedno branite svojega otroka in dajte mu vedeti, da so vedno krivi drugi

Odgovornega otroka vzgajamo drugače – če naredi napako, mora nositi posledice. Se otrok ni učil dovolj? Potem ima profesor prav, da mu je dal slabo oceno. Otrok se je grdo obnašal do prijatelja? Potem ima prijatelj pravico, da se je ujezil. Opazili boste, da tukaj ne govorimo o tem, da je otroka treba za napake obvezno kaznovati, pomembno je namreč samo, da stvar ne gre mimo brez kakršnih koli posledic in da otrok živi naprej z iluzijo, da mu je vse oproščeno, ker je otrok.

Nikoli ni dovolj zgodaj otroku dati vedeti, da je naredil napako, čeprav to poveste le z mirnim tonom. Psiholog Giovanni Notarnicola svetuje, da se mora starš obnašati kot policist, ki mora napisati kazen, ko naleti na nepravilno parkiran avto, ker se tako pač mora, brez da bi zavzel negativno stališče.

Otroku lahko poveste, da ste tudi vi pogosto delali napake, a da se lahko vsak izboljša. Kar se je zgodilo, je mimo, je pa to dobra lekcija za naprej.

Nikoli ne kregajte otroka, četudi je kriv

Ko otrok naredi napako, mu morate to tudi povedati, brez strahu, da se bo počutil slabo. Grajati otroka ne pomeni, da je starš jezen, ampak ga samo želi opomniti na napake in posledice, kar mu bo v prihodnosti še kako koristilo.

Dajte otroku toliko denarja kot hoče

Za vse člane družine je dobro, da otrok pride v stik z denarjem v rani mladosti in se nauči njegove vrednosti. Otrok bi moral vedeti, kaj lahko kupi z določeno količino denarja in koliko denarja je potrebno, da bi kupil nekaj, kar si želi. Če to otrok ve, se lahko starši z njim pogovarjajo o tem, če je res nujno porabiti denar za nakup te stvari ali je bolje kupiti kaj drugega. Otroke moramo naučiti, da denarja ni v neomejenih količinah in da je treba z njim ravnati gospodarno.

Foto: D Sharon Pruitt
Foto: D Sharon Pruitt

Pustite otroka, da nadleguje vrstnike in šibkejše

Določeno vedenje otroci usvojijo, ko se družijo z “močnejšimi” predstavniki skupine. Seveda morate otroku pojasniti, da se lastne premoči ne kaže s pomočjo sile. Posebej pomembno je, da razume, da ni treba kopirati vsega, kar vidi pri svojih prijateljih.

Naj otrok gleda TV, kolikor mu paše

Nikakor ni dovolj samo vključiti TV in bo vse v redu. Tako se bo samo zgodilo, da bo otrok gledal napačne stvari. Starši moramo nadzorovati, katere tv programe otroci gledajo in jim pomagamo izbrati. Če pustite otroka, da sam izbere, lahko izbere marsikaj. Kdaj pa kdaj jih odpeljite v kino – tam veste, kaj bo na sporedu, preživite nekaj časa skupaj in naučite otroka, da spoštuje čas.

kako-vzgojimo-nesposobnega-in-asocialnega-otroka

Ne silite otroka v fizično aktivnost

Naučite otroka, da doživlja šport v prvi osebi, kot udeleženec, ne samo kot opazovalec. Za to ni treba, da otroka takoj vpišete v neki oh in sploh tečaj, dovolj je, da se čez vikend lotite skupnih sprehodov v naravi. Tako boste skozi hojo prakticirali fizično aktivnost  in imeli boste priložnost za pogovor, opazovanje narave, vdihavanje čistega zraku in zabavo v sproščenem vzdušju. To bo tudi za starše prijeten način za preživljanje konca tedna in počitek od stresa.

Če želite še bolj pomagati otroku, mu pomagajte izbrati športno dejavnost, saj mu bo to dalo priložnost, da se nauči preživeti čas z drugimi, naučil se bo zmagovati in izgubljati, naučil se bo boriti in kako se žrtvovati za ekipo.

Federica

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 3.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor