11 vprašanj, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši

Dr. Samantha Rodman je klinična psihologinja in mama treh otrok. Na svojem blogu piše o raznih temah iz družinske psihologije. Predlagamo vam njene predloge vprašanj, ki jih je treba redno postavljati svojim otrokom, da bi razmišljali o tem, kaj jih dela srečnejše. Cilj je, da po določenem času otroci usvojijo vprašanja in si jih sami pričnejo postavljati ter odgovarjati nanje. To pomeni, da smo jim darovali srečo, kar bo osrečilo tudi nas. Avtorica opozarja, da pomanjkanje časa ni izgovor, saj če njej to uspeva s tremi otroki, lahko to počne vsak. Torej, tukaj je 11 vprašanj, ki bi jih morali redno postavljati otrokom.

11 vprašanj, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši

Kateri ti je bil najbolj priljubljen del današnjega dne?

To je odlično vprašanje, ki ga lahko otroku postavite zvečer, pred spanjem, da mu pomagate občutiti zadovoljstvo, preden zaspi. To vprašanje tudi vliva navado osredotočanja na tisto najboljše, kar se je zgodilo v minulem dnevu, namesto na tisto najslabše. Če bo to vaša navada pred spanjem, se bo pozneje otroku vprašanje samo postavljalo.

Za kaj si danes hvaležen?

To vprašanje je odlično za družinski večer. Vsak član družine lahko pove, za kaj je tistega dne hvaležen. Obstaja močna povezava med srečo in hvaležnostjo, tako da je to zelo močna navada.

Kako boš rešil problem?

Ko se na vas otrok obrne z določenim problemom, mu to vprašanje postavite s toplim in zainteresiranim tonom. Ne prekinjajte ga in ne rešujte problema namesto njega. Kako naj mu to dolgoročno koristi? Vsaj priložnost mu dajte, da sam poskuša rešiti problem in zaupajte v njega, kar se kaže s tem vprašanjem, ki vsebuje misel, da otrok lahko sam pride do rešitve za tisto, kar ga mori. Če vaš otrok reče “Ne vem”, vi lahko rečete “Tudi jaz nisem prepričana, poskusimo si skupaj nekaj izmisliti”. Srečni ljudje so tisti, ki mislijo, da so problemi obvladljivi in vidijo sebe kot učinkovite pri reševanju le-teh.

11 vprašanj, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši

Kako si se počutil?

Tvegajoč, da zvenim kot psihiater, bom rekla, da je osnovni del sreče možnost, da so otroci opaženi in izrazijo lastne občutke. Če lahko ubesedite kar občutite, lahko temu daste smisel, lahko procesirate to stanje in lahko poiščete pomoč. To je odlično vprašanje, ki ga lahko postavite otroku, ko vam pove kaj “slabega”, kar se je zgodilo, namesto da samo ignorirate pomen njegove zgodbe v stilu “to sploh ni tako strašno” ali poskušate popraviti situacijo z “mama ti bo prinesla malo ledu” in podobno. To vprašanje trenira vašega otroka, da se zaveda svojih občutkov in da te informacije pametno izkoristi.

Kaj misliš, da on čuti?

V katerikoli situaciji lahko pri otroku razvijete empatijo, tako da mu boste postavili vprašanje o tem, kako se nekdo drugi počuti. Empatija bo osrečila vašega otroka, imel bo boljše medosebne odnose, bolje se bo počutil, ker razmišlja o drugih in jim potem tudi pomaga ter daje mnogo več smisla življenju.

Kako lahko na to pogledamo z vedrejše plati?

V kateri koli situaciji lahko otroka učite, da ima vsaka stvar tudi vedrejšo plat. Starejšim otrokom in najstnikom bo to vprašanje malce čudno, mlajši pa ga preprosto obožujejo. Otroka lahko naučite reka “Ko ti življenje da limono, si naredi limonado” in ga vprašate, kako se naredi limonado iz slabe situacije. Na primer: “padeš in se udariš” je limona, imaš pa pisani obliž, ki je limonada. “Zdaj pa ti mami daj primer!”

11 vprašanj, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši

Kaj se lahko iz tega naučimo?

V vsaki TV oddaji, knjigi, izhodu ven, praktično v vsaki situaciji obstaja nekaj, kar se lahko naučimo. A ti, Super starš, še imaš pripravljenega svojega mobilca. Tako lahko, ko  gledate TV in nekdo reče “Bonjour”, na internetu poiščete slike Francije ali kakšno francosko pesem. Ko otrok dojame, da to vprašanje pomeni, da boste iz žepa potegnili svoj telefon in poiskali nekaj novega in posebnega, bo to od vas neprestano zahteval.

Kaj želiš početi med vikendom?

Raziskave kažejo, da pričakovanje pozitivne izkušnje prinaša več sreče od izkušnje same. Ko ima vaš otrok že dovolj let, da razume, da jutri ni isto kot danes, mu pričnite vlivati navado pozitivnega pričakovanja malih zadovoljstev. Otrok, ki je cel teden vznemirjen, ker bo v soboto dobil sladoled, je srečen otrok, enako kot je tudi odrasla oseba, ki načrtuje potovanje čez šest mesecev, že vnaprej srečna v tem času.

Kaj lahko sami naredimo, da osrečimo drugega?

Otroku boste podarili krasno darilo, če ga vzamete s seboj na obisk bolnega sorodnika, nekoga, ki okreva po operaciji ali na prostovoljno delo z vami. Otrok bo še bolj ponosen na svoje ravnanje, če si mora izmisliti neko lepo stvar, ki jo mora narediti za neko osebo (npr. da skupaj naredite piškote, ki jih bo odnesel, narišete čestitko ipd.). Raziskave kažejo, da dajanje izloča oksitocin in endorfine, tako da je to stvar, na katero lahko otrok zlahka “nasede”. Prav tako lahko otroka vključite v humanitarne aktivnosti, ker je človečnost oblika altruizma, povezana s srečo (in s tem, da je otrok dobra oseba, kar vsekakor želite doseči).

Vsadite duha človečnosti v vsakodnevno življenje vašega otroka. Kadar koli ste zunaj, kupite nekaj malega za nekoga drugega. Ko rišete, narišite nekaj za nekoga. Dajanje drugim osrečuje ljudi bolj kot takrat, ko kupujejo zase in istočasno tudi bogati medčloveške odnose.

11 vprašanj, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši

Kaj želiš, da danes počnemo zunaj?

Ukvarjanje z aktivnostmi na prostem skupaj z otrokom je fantastičen način, da otroku vsadite navado izogibanja sedenja. Vadba osvobaja endorfine in je učinkovita pri zdravljenju depresije. Najbolje otroka naučite, da se ukvarja z vadbo tako, da to počnete tudi sami. Otroci, katerih matere se ukvarjajo z vadbo, imajo več možnosti, da se bodo tudi sami ukvarjali s tem. Istočasno tudi sončna svetloba lahko pomaga popravljati razpoloženje in regulacijo cirkadianega ritma, kar za otroka pomeni boljši spanec  in s tem osreči tudi ostale člane družine.

Kdaj se počutiš najsrečnejši?

Če otrokovo pozornost usmerite na izkušnje, v katerih najbolj uživa, se bo začel zavedati, da lahko sam povečuje čas, ki ga posveča aktivnostim, zaradi katerih se počuti bolje. Stanje zamaknjenosti natopi takrat, ko ljudje najdejo aktivnost, v kateri tako uživajo, da se ji popolnoma posvetijo, izgubijo občutek za čas in se počutijo popolnoma ujeti v trenutku. Če je vaš otrok imel srečo najti aktivnost, ki v njem budi občutek zamaknjenosti bo koristno, če to izpostavite in otroku dovolite dovolj časa, da se lahko posveti temu stanju.

Najboljši scenarij za vašega otroka je, da poišče delo, ki ga bo vrglo v stanje zamaknjenosti, ker tedaj, kot pravi rek, v svojem življenju ne bo “delal” niti en dan.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor