Kako otroka zaščititi pred vročino

Pri najmlajših sistem, ki uravnava telesno temperaturo, še ni dobro razvit, zato je otrok izpostavljen nevarnostim, ki jih lahko povzroči vročina, kot sta dehidracija in vročinska kap. Preberite kaj morate narediti, ko se temperatura ozračja močno dvigne.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino

Med 11. in 16. uro ne hodite ven

Ko so temperature zelo visoke, ostanite doma, ne odhajajte ven (na sprehod ali na plažo) med 11. in 16. uro. Aktivnosti na odprtem prestavite na zgodaj zjutraj ali pozno popoldan.

Vedno otroke namažite z zaščitno kremo

Otroci imajo občutljivo kožo, zato mora biti zaščitena pred soncem z dobro zaščitno kremo (do 6. meseca starosti otroka ne bi smeli mazati z nobeno kremo), tudi takrat, ko je oblačno ali ko je v vodi ali v senci, še posebej, če ne nahajate v bližini vode, ki odbija in stopnjuje intenzivnost sončnih žarkov. Se pravi, pred izhodom iz hiše je potrebno nanesti na otrokovo kožo tanek sloj zaščitne kreme s polno zaščito. Postopek je treba pogosto ponavljati med izpostavljanjem soncu, ker voda in pot zmanjšujeta zaščitni učinek kreme.

Zaščitite tudi otrokove ustnice

Tudi za ustnice je pomembno, da se namažejo s stikom s posebnim zaščitnim faktorjem še preden greste z otrokom ven, saj vročina in sonce lahko povzročita neprijetne izpuščaje. V prodaji lahko najdete številne primerne stike za otroke, ki so narejene iz naravnih snovi.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino-2

Otroke oblecite v naravne materiale

Otroška oblačila morajo biti iz naravnih materialov, ki omogočajo izhlapevanje potu. Bombaž je idealen za poletje, ker je mehak in lahek material in omogoča koži, da diha. Oblačila morajo biti tudi dovolj široka, da bi omogočila kroženje zraka med tkanino in kožo otroka. Izogibajte se sintetičnih materialov, ker vročina in pot lahko spodbudijo neprijetno draženje kože.

Ne pozabite na sončna očala

Če se otrok nauči nositi sončna očala od malih nog, bo imel manj problemov, ko bo večji. Močna svetloba in odsev v vodi lahko povzročita neugodje, rdečino in pekoč občutek v očeh, sčasoma to naredi oči še bolj občutljive.

Otrok ne pokrivajte preveč

Oblačila, odeje in rjuhe morajo biti lahke in iz naravnih materialov (lan in bombaž). Takoj ko je to mogoče, morate otroku pustiti, da se prosto giblje na zraku, z minimalno potrebnimi oblačili. V hiši sta dovolj majčka in plenica ali majčka in hlačke, za izhod pa je potrebno izbrati oblačila, ki dovoljujejo proste roke in noge.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino-4

Zaščitite otroka s senčnikom

Ko sprehajate otroka v vozičku, je potrebno, da se otroka zaščiti pred soncem s senčnikom, katerega se da regulirati. Ta omogoča dober prehod zraka in lahko se ga usmerja po potrebi. Senčnike lahko kupite v vseh trgovinah, kjer imajo otroško opremo in enostavno jih je pritrditi na voziček.

Otroku dajte na glavo kapo ali klobuk

Ko se začne otrok gibati samostojno, mu je potrebno glavo pokriti z lahko kapo iz naravnega materiala (bombaž ali lan), prave velikosti, po mogočnosti takšnega, ki nima preveč lukenj in s šilcem, ki zaščiti pred soncem tudi oči. Pri izboru kape se je treba odločiti za enostavnost in izbrati naravne materiale, ki se jih enostavno pere in ki niso obremenjeni s pretiranimi dekoracijami.

Pomembna je udobna obutev

Dokler otrok še ne hodi, ga je bolje pustiti bosega takrat, ko je vroče, če ni, mu obujte bombažne nogavice. Kasneje, ko so čevlji potrebni, je potrebno izbrati udobne čevlje, mehke in dovolj odprte, vendar z usnjenimi podplati, ki omogočajo potenje stopala.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino-1

Pravilno izkoriščajte klimo

Termoregulacijski sistem otroka še ni razvit, zato mu ne dovoli, da se hitro prilagodi na hitre spremembe temperature. Ko imate v stanovanju klimo, razlika med temperaturo znotraj in zunaj ne sme biti večja od pet stopinj. Preden daste otroka v posteljo, morate ugasniti klimo, potem ko ste sobo osvežili.

Ventilatorja ne usmerjajte proti otroku

Tudi z ventilatorjem lahko osvežite prostor, vendar vseeno ne usmerjajte zraku neposredno proti otroku. Idealno je, da postavite ventilator visoko, na pohištvo ali kakšen podstavek, tako bi se izognili temu, da ga otrok lahko doseže.

Uporabljajte žaluzije

Hiša bo ostala sveža, če je zaščitena od zunanjega sveta ali tako, da se ne prepreči pretok zraka. Za ta namen se lahko vgradijo žalozije ali perforirani zasloni in pustite odprta okna. Otroka ne smete puščati na prepihu. Za otroka izberite sveži prostor, zaščiten pred prepihom.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino-3

Pogosto otroku ponujajte pijačo

Otroci morajo piti, ko je vroče, saj lahko zlahka dehidrirajo. Za otroke, stare do štiri, pet mesecev, je najboljša nizkomineralna voda (z nizko vsebnostjo soli) sobne temperature. Če še dojite, otroku ponudite prsi pogosteje. Nekoliko večji otroci lahko pijejo sadne sokove za dojenčke ali nizkomineralno vodo z dodatkom limoninega soka (po enemu letu starosti). Izogibati se morate gaziranih in sladkih napitkov, prav tako tudi zelo hladnih.

Otroci naj bodo čim več v senci

Čeprav je temperatura precej blaga, ne smete dojenčka predolgo pustiti na soncu. Če se giblje samostojno, se lahko zadržuje na soncu samo zgodaj zjutraj in pozno popoldne, naj se igra v senci, če je mogoče, v zeleni barvi.

Ponudite otroku sladoled

Po enem letu in pol lahko otroku ponudite sladoled, a ne pozabite na hranljive snovi, ki jih vsebuje, pa mu za toliko zmanjšajte naslednji obrok, tako da ne dobi preveč sladke hrane. Po obroku mu ne ponujajte sladoleda, ker lahko zaustavi prebavo in povzroči neprijetne bolečine v trebuhu. Najboljši je sadni sladoled, ki gasi žejo in  je lahko prebavljiv.

kako-otroka-zascititi-pred-vrocino

Otroku dovolite, da se igra z vodo

V poletnih mesecih postane dnevni ritual kopanja priložnost za osvežitev dojenčka ali otroka. Kopel pripravite tako, da napolnite kad z vodo temperature 37 °C.  Poleti otroka pustite v vodi nekoliko dlje časa. Takšno osvežitev lahko pripravite večkrat na dan, vendar ne uporabljajte šampona. Po kopeli je vedno dobro namazati kožo otroka s kremo ali oljem. Večji otroci se lahko osvežijo nad umivalnikom.

Otroku dajte sadje in zelenjavo

S potenjem telo ne odvaja samo tekočine, temveč tudi mineralne soli, ki jih je treba nadomestiti. Najboljši način, da ustvarite zalogo v otrokovem organizmu, je vključevanje zadostne količine svežega sadja in zelenjave (bogatih z vodo, vitamini in minerali) v njegovo prehrano. Sadje in zelenjavo je treba dobro oprati in če je mogoče, naj bodo iz biološke pridelave. Večjim otrokom lahko ponudite surovo, tanko rezano zelenjavo kot so korenje, koromač in zelena solata.

Osvežite avto, preden daste otroka noter

Preden greste na pot (čeprav le na kratke relacije), morate osvežiti avtomobil s klimo ali odprtimi vrati in okni. Če je mogoče, naredite en krog z avtom, da bi se zrak popolnoma zamenjal, preden položite otroka vanj. Nikoli in nikdar ne puščajte otroka v avtu na soncu.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor