Kako vem, da me ima dojenček rad?

Jennifer Borget na svojem blogu piše o lastni starševski izkušnji in pomaga številnim materam po svetu opaziti podrobnosti, s katerimi otroci sporočajo svojim staršem, da jih imajo radi.

Kako vem, da me ima dojenček rad?

Ni dvoma – vsaki mami je njen otrok življenjska ljubezen in ni močnejšega čustva od ljubezni, ki jih čutijo do svojih otrok. To kažejo s skrbjo zanje, nežnostjo, pozornostjo in z besedami. Vendar pa se mnoge mame sprašujejo, kaj njihovi otroci čutijo, saj še ne znajo reči “mami, rad te imam.”

Spoznajte, kako vam dojenček kaže, da vas ima rad

Jennifer je pri svojem sedemmesečnemu dečku odkrila sedem stvari, ki kažejo, da tudi on njo obožuje tako, kot ona njega.

Preneha z jokom takoj, ko ga vzamete k sebi

Ko je noč, ko je lačen ali preden mu zamenjate plenico, bo vaš dojenček prenehal jokati takoj, ko ga vzamete v naročje. Celo če je star šele nekaj tednov, se bo vaš dojenček umiril, ko bo začutil varnost vašega naročja in ko njegov obrazek stisnete k svojemu.

Se poskuša pogovarjati v vami

Čeprav še ni spregovoril, dojenček v vaši prisotnosti neprestano čeblja, njegove “besede” pa pospremi z nasmehom. Večina mamic predpostavlja, da oni tedaj rečejo: “Živjo, mamica. Kako si? Ti si prav super in jaz te imam zeloooo rad!” Kaj drugega bi lahko sploh rekli?

Uživa, ko mu pojete

Ne samo da očitno uživa, vas gleda z navdušenjem in se očarano smeji, ko mu prepevate otroško pesmico, vaš dojenček se bo pričel jokati, ko boste prenehali in vam bo tako sporočil, da nadaljujte.

Se smeje vašim šalam

Ko žgečkate dojenčka in ga nosite kot letalo, se glasno in srečno smeji, maha z rokicami in vas gleda, kot da ste edini na tem svetu.

Vas pogosto ljubčka

To da, ljubčkate dojenčka po tisočkrat na dan, se je izplačalo – dojenček se je naučil pomembnosti poljuba in kako lep občutke prinaša. Zato odpre svoja usta in vas poslini o obrazu, ko poskuša narediti isto, kar počnete vi.

Steguje roke proti vam

Vaš dojenček se še vedno ni naučil sam vzeti tistega, kar želi, a ko začuti potrebo po nečem, pa čeprav je to samo igračka v njegovi bližini, stegne roke proti vam in vas poskuša dotakniti.

Ko vas zagleda, mu obraz zasije

Vedno, ko ste v istem prostoru, neposredno poleg njega ali na drugem koncu, je njegov obraz nasmejan in njegove oči so razširjene. V takem trenutku verjetno vsaka mama uživa, ker ji je jasno, kako jo ima dojenček rad.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor