Vročinski osip (izpuščaj) pri dojenčkih – kako ukrepati

Vročinski osip oziroma izpuščaj se najpogosteje pojavlja poleti in lahko ga dobijo otroci vseh starosti, vendar je vseeno najpogostejši pri dojenčkih.

Vročinski osip (izpuščaj) pri dojenčkih - kako ukrepati

Vročinski osip se pojavi v obliki majhnih, drobnih mozoljčkov, včasih tudi mehurjev na koži, ko je otrok preveč izpostavljen toploti. Najpogostejši deli telesa, kjer se pojavlja ta vrsta izpuščaja, so na pregibih (kolena, komolci, dimlje, vrat) in mesta, kjer so oblačila (prsni koš, trebuh, zadnjica). Če ima dojenček med poletnimi dnevi klobuček, je velika možnost, da se vročinski osip pojavi tudi na glavici in čelu.

Kaj povzroči vročinski osip?

Prav tako kot pri odraslih, se tudi dojenčkovo telo znoji, da bi se ohladilo. Če se telo znoji preveč, se pore zaprejo in ostanek znoja ne more priti ven in zato nastane izpuščaj, ki je pri otrocih pogostejši, ker so njihove pore manjše kot pri odraslih.

Vroče in vlažno vreme je popolnoma ugodno za pojav vročinskega osipa, vendar se pogosto pojavlja tudi pozimi, če je dojenček oblečen v preveč slojev ali če ima povišano telesno temperaturo.

Ali je vročinski osip nevaren?

Vročinski osip na noben način ne more ogroziti otrokovega zdravja, vendar vam bo dal jasen znak, da je vašemu otroku prevroče ali da ga morate razkomotiti. Če je dojenčku prevroče, lahko to privede do izčrpanosti ali toplotnega udara. Nekatere raziskave so pokazale, da če je dojenčku ponoči prevroče, to povečuje tveganje za sindromom nenadne smrti.

Kako zdraviti vročinski osip?

Za začetek dojenčka razkomotite, slecite odvečne sloje oblačil in ga premestite na neko zračno mesto, kjer ni direktne sončne svetlobe. Dojenčka lahko pustite ležati na bombažni brisači, ki bo vpila odvečni znoj, na mesta, kjer se je izpuščaj že pojavil, pa dajte mokro krpo ali gazo.

Pomaga lahko tudi, da dojenčka skopate v mlačni kopeli, v katero ste dodali malo sode bikarbone – dve žlički na tri litre vode.

Ko dojenčka skopate, ga ne obrišite z brisačo, ampak ga pustite, da se posuši na zraku in ne mažite ga z mazili, ki običajno pospešijo hidratacijo kože. Da se dojenček ponoči med visokimi poletnimi temperaturami ne bi znojil, postavite v sobo ventilator, vendar ga obrnite tako, da ne piha direktno v posteljo dojenčka ali pa vključite klimo, da lahkotno hladi, a samo, če ni v isti sobi, kjer dojenček spi. Bistveno je, da bo dojenčku udobno, ne hladno.

Redno režite dojenčku nohte na rokah, da se ne bi praskal, ker vročinski osip običajno srbi.

Kako preprečiti vročinski osip?

V poletnih mesecih dojenčka oblecite udobna bombažna oblačila. Še posebej, če živite v kraju s povečano zračno vlažnostjo. Izbirajte oblačila iz izključno naravnih materialov. Na mestih, kjer se otrok znoji, lahko s čopičem za puder nanesete tanek sloj koruznega škroba, ki bo vpil višek znoja. Uporabe pudra ne priporočajo. Prav tako se izogibajte plastičnih hlačk, ki se jih obleče preko pleničk, ker se pod njimi otroka ritka še bolj znoji.

Ko nosite otroka, ne bodite oblečeni v trde tkanine, ki bi dojenčku lahko vzdražile kožo. Naj bodo tudi vaša oblačila iz naravnih materialov.

Ko je zunaj zelo toplo, dojenčka ne peljite ven med najmočnejšim soncem. Med 10. in 16. uro naj bo doma v hlajenih prostorih in redno preverjajte, če mu je prevroče in da ne bi dehidriral, ga dojite pogosteje kot običajno.

Če niste 100 % prepričani, da ima vaš dojenček osip zaradi vročine, bi bilo dobro obiskati pediatra. Vročinski osip običajno izgine sam po dveh do treh dneh in nima nobenih spremljajočih simptomov, zato se obvezno oglasite pri pediatru, če dojenček dobi povišano telesno temperaturo ali pa osip traja dlje časa.

Sonja

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor