Kako odpraviti govorne težave pri otroku

Kaj je pomembno pri odpravljanju govornih težav?

Vsak otrok je individualna oseba, posameznik; in želja staršev je, da otrokov razvoj napreduje in se izboljšuje. To pa je možno le, če se vsakodnevno omogoči razvoj posameznih funkcij in če se spoštujejo razvojne zakonitosti.

Kako odpraviti govorne težave pri otroku

Otrok se govora uči skozi zabavo in igro, ki pa mora biti smiselna in razumljiva. Okolje pa mora biti otroku prijetno. Otroka ne smemo siliti, da bi nekaj izgovoril, če tega ne želi, četudi vemo, da otrok že zmore izgovoriti to besedo.

Če obstajajo govorne težave, se otrok lahko izraža s pomočjo gest ali kretenj. Geste spremljajo govor in to je znak, da otrok razume, a še ni pripravljen, da realizira izgovorjavo svojih zamisli. Komunikacija z gestami naj ne traja dolgo in naj jo čim prej nadomestijo besede.

Kako to doseči?

Vse predmete in dogajanja, ki obkrožajo otroka, je potrebno imenovati in obogatiti z besedami. Starši morajo imeti potrpljenje in vztrajnost, saj je potrebno veliko in dolgotrajn0 dela z otrokom, da se zvočne informacije razvijejo v govorno izražanje. Otroka ne smejo zasipavati z govorom, saj še ni sposoben hitro predelati informacij.

Če dveletni otrok ne govori ali do tretjega leta starosti zmore spregovoriti le nekaj besed, bi moralo starše skrbeti in bi morali poiskati pomoč logopeda. Ni potrebno čakanje in oklevanje, četudi so znani primeri, ko so otroci pozno spregovorili. Velik napredek v govoru je med drugim in petim letom starosti, saj je prilagodljivost možganskih funkcij takrat največja.

Vzpodbujanje govora

Navodila za delo, starši dobijo od logopeda. Pričakovanje, da bi otrok hitro spregovoril je nepotrebno. Včasih je potrebno leto dni, da otrok razvije govorne funkcijePozornost je treba usmeriti na to, kaj otrok zmore in česa ne zmore izgovoriti glede na starostno dobo, v kateri je. Ne vztrajajte pri tistem, česar ne zmore, saj to otroka odvrača. Govor, naslovljen na otroka, mora imeti smisel. Z otrokom se pogovarjajte skozi igro in aktivnosti. Postavljajte mu enostavna vprašanja in potrpežljivo čakajte na njegov odgovor. 

Izgovorjava glasov je za starše pomembna. Ubeseditev sveta se ne zgodi z rojstvom, temveč se postopno razvija tekom otrokovega razvoja, vse dokler to ne postane avtomatizirano, a hkrati zavedno in je otrok na to pripravljen. Glasovi se razlikujejo glede na vsakega posameznika zaradi anatomskih značilnosti govornih organov.

Glasovi

Zgodaj se pojavijo glasovi, ki so enostavni za izgovorjavo, kasneje pa še zahtevnejši glasovi, za katere so potrebni bolj zapleteni gibi govornih organov in zahtevnejše akustične značilnosti.

Dobro vzpostavljena interakcija med materjo in otrokom je značilna za uspešen razvoj komunikacije; mati se  z otrokom pogovarja s kratkimi besedami in stavki, katerih izgovorjava je lahka. Govor je čustveno obarvan in nujno je, da je konkreten.

Pomembno je, da starši, skupaj s strokovnjakom logopedom rešujejo govorno-jezikovne težave in v to vložijo trud, čas in potrpežljivost.

Avtor: Radmila Čvorović, diplomirani logoped

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor