Rastne bolečine – otrok ima bolečine v nogah

Včasih se zgodi, da majhen otrok (ponavadi, ko hitro raste), kar naenkrat občuti močne bolečine v nogah. Ni prisotne otekline ali rdečice, otrok pa pokaže na bolečine v mišicah. Bolečine so včasih tako hude,da mlajši otroci zajočejo, neredko pa jih bolečina prebudi tudi iz spanca, kar lahko izgleda precej dramatično. Te bolečine se lahko ponavljajo, zato so starši bržkone zelo zaskrbljeni, včasih peljejo otroke zaradi tega tudi na pregled na urgenco.

Rastne bolečine - otroka ima bolečine v nogah

Sledi nekaj odgovorov na izbrana vprašanja staršev o bolečinah zaradi rasti, ki so v bistvu nedolžen pojav.

Pri kateri starosti se pojavijo rastne bolečine?

Lahko se pojavijo zelo zgodaj, celo že v tretjem letu življenja, največje število otrok pa ima bolečine v starosti med 4. in 10. letom. Zelo redko se pojavijo po 12. letu starosti.

Zakaj se pojavljajo rastne bolečine?

Pravega razloga ne poznamo.

Nobenega dokaza ni, da ima rast otroka neposredno povezavo s temi bolečinami. Jasno je, da se pojavljajo pogosteje pri otrocih, ki so imeli intenzivnejše fizične napore – tek, skakanje, plezanje. Pozimi se bolečine lahko pojavijo po smučanju. Splošno mnenje je, da gre pravzaprav za eno vrsto “vnetja mišic” po velikem naporu.

Običajno se pojavljajo pri otrocih, ki imajo nizek prag bolečine – slabše tolerirajo bolečino, vendar to ni vedno tako. Tudi manj občutljivi otroci imajo lahko te bolečine.

Izkazalo se je, da so otroci, ki imajo pogoste rastne bolečine, tudi nagnjeni k občasnim glavobolom in bolečinam v trebuhu.

Kako prepoznati rastne bolečine?

Otroci se pritožujejo nad bolečinami (tipa krčev) v mišicah na nogah. VEDNO se pritožujejo nad bolečinami v obeh nogah in to ponavadi v stegnih (najpogosteje na sprednji strani) ali v golenskih mišicah (običajno zadaj), včasih pa za koleni (vendar ne tudi spredaj ali ob straneh). Bolečin NE spremljajo drugi simptomi (vročina, omejena gibljivost sklepov, rdečica, oteklina …) in ko bolečine prenehajo, se otrok vede popolnoma običajno – kot da se ni nič zgodilo.

Včasih se pojavljajo nekaj dni zapored, včasih pa samo občasno. Rastne bolečine se pri otrocih zelo razlikujejo, tipično pa je, da se lahko občasno pojavljajo več mesecev, včasih celo dlje.

Kdaj v dnevu se ponavadi bolečine pojavijo?

Ponavadi se bolečine pojavijo zvečer ali med spanjem. Ponoči je prag bolečine nižji, zato ni čudno, da se rastne bolečine pri večini otrok pojavljajo ravno takrat.

Zelo redko se bolečine pojavijo v dopoldanskem času in tekom dneva. Zanimivo je, da ko se otrok (po nočni epizodi bolečine) prebudi, je vesel in razpoložen in včasih se nočnih bolečin niti ne spomni.

Kako se postavi diagnoza?

Z lahkoto.

Pediater bo že na osnovi pogovora s starši (anamneze) in preprostega pregleda postavil diagnozo. Ker NI sprememb v nogah (ni otekline, rdečice, bolečih gibov …) dodatne raziskave niso potrebne.

Kako se rastne bolečine zdravi?

Pri večini otrok terapija ni potrebna.

Vseeno pa imajo nekateri otroci zelo hude bolečine in takrat je smiselno, da jim damo analgetike – ibuprofen ali paracetamol v primerni količini. Nežna masaža ali tople obloge lahko včasih pomagajo nadomestiti analgetik.

Kdaj je potreben pregled pri pediatru?

Prave (tipične) rastne bolečine NE zahtevajo nujnega zdravniškega pregleda, zato ni potrebe, da tečete k pediatru.

Nekaj situacij, kjer bolečine v nogah zahtevajo obisk pri pediatru:

  • Če so bolečine izredno hude in dolgotrajne, še posebej, če po analgetiku ni olajšanja, je potrebno poiskati (brez panike) pomoč pediatra.
  • Če ima otrok neprestano bolečino samo v eni nogi
  • Če se pojavi rdečica, oteklina na bolečem mestu ali omejena gibljivost
  • Če se pojavi vročina ali postane otrok slaboten

Vse to nakazuje, da NE  gre za rastne bolečine, ampak gre za neki drugi razlog bolečine.

Ass.dr Goran Vukomanović

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor