Perimenopavza nastopi pri ženskah različnih starosti

Perimenopavza je obdobje v življenju ženske pred menopavzo, ko se končuje obdobje menstrualnih ciklusov. S stališča medicine se to obdobje začne, ko ženska opazi prve simptome menopavze in se konča, ko ima ženska zadnjo menstruacijo. Perimenopavza lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Perimenopavza nastopi pri ženskah različnih starosti. Prvi znaki, kot je neredna menstruacija, se začnejo pojavljati običajno pri 40-ih. Nekatere ženske pa začutijo spremembe že veliko prej, nekje po 35. letu.

Raven estrogena – glavnega ženskega hormona – se v obdobju perimenopavze neenakomerno dviguje in znižuje. Menstrualni cikel se lahko podaljša ali skrajša, nastopijo lahko menstruacije brez ovulacije (jajčniki ne izločijo jajčeca). Značilni simptomi so še navali vročine, težave s spanjem, suhost vagine. Za lajšanje simptomov so na voljo zdravila. Peromenopavzno obdobje se konča z nastopom menopavze, torej takrat, ko mine eno leto od zadnje menstruacije.

Simptomi perimenopavze

V času perimenopavze doživlja žensko telo številne spremembe. Nekatere ženske jih lažje prenašajo, druge težje. Nekaj najbolj tipičnih znakov oz. simptomov:

 • neredne menstruacije – s spremembami v ovulaciji se lahko menstrualni cikel podaljša ali skrajša, menstruacije lahko postanejo šibkejše ali močnejše, včasih celo izostanejo. V obdobju zgodnje perimenopavze menstruacija traja sedem dni ali več, v pozni perimenopavzi pa lahko med dvema menstruacijama mine tudi 60 dni ali več.
  • navali vročine in težave s spanjem – zelo pogosta težava. Ponavadi je spanje moteno ravno zaradi navalov vročine in nočnega potenja.
  • spremembe razpoloženja – razdraženost in nagnjenost k depresiji sta pogosta spremljevalca obdobja pred menopavzo. Nekaj k temu prispeva slabše spanje zaradi navalov vročine, svoje pa doprinesejo tudi hormonske spremembe.
  • vaginalne težave in težave z mehurjem – z upadanjem ravni estrogena vaginalno tkivo izgublja vlažnost in elastičnost, kar lahko vodi k bolečim spolnim odnosom. Večja je tudi dovzetnost za infekcije urinarnega trakta. Pride lahko celo do inkontinence (uhajanje urina).
  • zmanjšana plodnost- ovulacije postajajo neredne, zmanjša se zmožnost zanositve. Toda dokler imate menstruacijo, je nosečnost vedno mogoča. Zato je za preprečevanje potrebno uporabljati kontracepcijo, vse dokler niste vsaj eno leto brez menstruacije.
  • spremembe v doživljanju spolnosti – med perimenopavzo se zgodijo tudi spremembe na področju doživljanja in želje po spolnosti. Če ste imeli zadovoljujočo spolnost že pred nastopom perimenopavze, se bo ta najbrž nadaljevala tudi potem.
  • izgubljanje kostne mase – z zmanjšanjem ravni estrogena se izgublja tudi kostna masa, kar poveča nevarnost za osteoporozo.
  • spremembe v ravni holesterola – nižje ravni estrogena vplivajo tudi na nivo holesterola v krvi. Nivo škodljivega LDL holesterola se poviša, nivo dobrega HDL holesterola pa se zniža, kar zveča tveganje za srčna obolenja.

Kdaj k zdravniku

Nekatere ženske zaradi težav v perimenopavzi obiščejo zdravnika, medtem ko druge pač potrpijo z vsemi spremembami ali pa ne doživljajo teh sprememb tako močno. Ker spremembe in simptomi nastopijo postopoma, ni čisto nič neobičajno, če jih sprva sploh ne povežejo z začetkom menopavze. Če pa so simptomi zelo moteči in otežujejo vsakdanje življenje, je pa vsekakor potrebno obiskati zdravnika.

Vzroki

Glavni vzrok vseh sprememb so znižane ravni estrogena. Med obdobjem perimenopavze se ravni dveh ključnih ženskih hormonov estrogena in progesterona zvišujeta in znižujeta. To neravnovesje povzroči prej omenjene simptome.

Dejavniki tveganja

Menopavza je normalno obdobje v življenju ženske. Pri vsaki ženski nastopi ob svojem času, pri nekaterih prej, pri drugih pozneje. Obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki vplivajo na zgodnejši začetek menopavze:

 • kajenje – pri kadilkah se menopavza začne približno leto do dve prej kot pri nekadilkah
 • družinska anamneza – če so prednice v družini stopile v menopavzo zgodaj, bodo podobno tudi naslednice
 • zdravljenje za rakom – kemoterapija in obsevanje vplivata na zgodnejši začetek menopavze
 • histerektomija – odstranitev maternice ponavadi ne povzroči menopavze, saj tudi ob odsotnosti menstruacije jajčniki še vedno proizvajajo estrogen. Lahko pa vpliva na zgodnejši začetek menopavze kot običajno. Ženskam, ki so jim odstranili en jajčnik, se tudi pogosto zgodi, da drugi jajčnik prej preneha proizvajati estrogen.

Komplikacije pri perimenopavzi

Neredne menstruacije so tipični znak začetka menopavze. Gre za normalen biološki pojav. Vsekakor pa je potreben obisk pri zdravniku v naslednjih primerih:

 • izredno močne krvavitve, pri katerih morate menjavati vložke na vsako uro ali dve
 • krvavitve trajajo več kot sedem dni
 • krvavitve med posameznimi menstrualnimi ciklusi
 • menstruacija se redno pojavlja v razmiku manj kot 21 dni
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor