Miti o zdravju oči vaših otrok

Miti o zdravju oči vaših otrok

Večina staršev verjame mnogim mitom, ko gre za njihove otroke, tudi na področju oči. Zagotovo so vas vaši starši opozarjali, da ne smete sedeti preblizu televizije, da se vam ne bo poslabšal vid, ali pa da morate jesti korenje, ker je zdravo za oči. Pri strokovnjakih Optike Aleksandra, ki posluje na kar desetih lokacijah po Slovenji, smo preverili, kaj drži in kaj ne.

Mit številka 1: Gledanje televizije od blizu poslabšuje vid

Danes bi lahko to zablodo razširili tudi na računalniške igrice in mobilne telefone, ki so postali vsakodnevni spremljevalci otrok. Po zadnjih podatkih otroci pred računalnikom preživljajo tudi po štiri ure dnevno. Večurno igranje video igric lahko negativno vpliva na družbeno interakcijo otroka ali pa se kosa s časom, potrebnim za reševanje domače naloge. Kakorkoli, to ne bo trajno poškodovalo vida vašega otroka. Strokovnjaki pravijo, da otrok najbrž gleda elektronske naprave od blizu, ker potrebuje očala. Nasprotno pa sedenje blizu računalniškega zaslona ne bo povzročilo potrebe po očalih.

Da bi preprečili kratkovidnost, poskrbite, da vaš otrok ne gleda televizije v temi. Če veliko časa preživi za računalnikom, je priporočljivo vsakih 20 minut vstati in eno minuto gledati v daljavo. Tako se bodo mišice, ki jih otrok uporablja za gledanje predmetov blizu njega, odpočile.

Mit številka 2: Jej korenje, da boš bolje videl!

Korenje vsebuje vitamin A, ki je ključna sestavina pravilne prehrane, toda velike količine korenja ne bodo izboljšale vida vašega malčka. Ta mit je nastal zaradi terapije t. i. nočnega slepila, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina A.

Mit številka 3: Otroci so premajhni za kontaktne leče

Otroci v katerikoli dobi, celo dojenčki, lahko nosijo leče brez kakršnihkoli problemov. Ker so najmlajši nespretni, bi moral za vstavljanje in odstranjevanje leč ter njihovo čiščenje moral skrbeti starš. Zdravniki trdijo, da lahko nekje od desetega leta dalje otrok sledi tem navodilom brez pomoči staršev, je pa to vseeno odvisno od vsakega posameznega otroka.

Mit številka 4: Ne morete nagovoriti otroka za nošenje sončnih očal

Sončni žarki škodujejo očem, do otroške leče pa prispe 70 odstotkov več UV žarkov. Zaradi tega je izrazito pomembno, da vaši otroci nosijo sončna očala. Danes je ponudba za otroke resnično pestra, saj lahko izbirate med otroškimi linijami s pisanimi okvirji in varnostnimi vrvicami. Če boste otroku kupili še etui za očala z njegovim najljubšim risanim junakom ali super herojem, pa bo zagotovo še toliko bolj vesel.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor