Starši imamo najljubšega otroka, ne glede na to, kar pravimo

Mami/tati, koga imata raje? Mene ali sestro/brata? Kolikokrat ste kot starš slišali to vprašanje? Verjetno neštetokrat in neštetokrat ste ponovili “oba/vse imam enako rad” Je tudi v resnici tako? Raziskava, ki so jo nedavno opravili znanstveniki na kalifornijski univerzi v San Franciscu, je pokazala, da ima večina staršev bolj priljubljenega otroka in da je to najpogosteje prvorojenec. Udeleženci te raziskave, 368 družin, so imeli dva otroka v razmaku največ štirih let. 70 % mam in 74 % očetov je priznalo, da imajo svojega ljubljenčka. Rezultati raziskave kažejo, da je večini staršev bolj pri srcu starejši otrok.

Starši imamo najljubšega otroka, ne glede na to, kar pravimo

V raziskavo so vključili tudi otroke. Mlajši udeleženci raziskave so morali odgovoriti na vprašanje, če se jim zdi, da jih starši obravnavajo drugače kot brata ali sestro in če takšno starševsko vedenje kaj vpliva na njihovo samozavest. Večinoma so mlajši otroci odgovorili, da imajo nižjo samozavest zaradi tega, ker se zdi, da starši dajejo prednost njihovim bratom ali sestram, zaradi česa so znanstveniki zaključili, da starši na splošno več pozornosti namenjajo starejšim otrokom. Raziskavo je vodila Katherine Couger, profesorica na oddelku za družinske raziskave in razvoj na kalifornijski univerzi, ki je priznala, da je presenečena nad rezultati raziskave, ker je pričakovala, da se bo prav starejšim otrokom zdelo, da se starši do njih vedejo nepravično glede na mlajše.

Otroci neredko čutijo, da so manj ljubljeni, zato rivalstvo med brati in sestrami ni redko. Že v vrtcu se lahko pri otrocih opazi moč karakterja ter vztrajnost in domišljija, s katerimi pridejo do želenega cilja. Organizacijski psihologi trdijo, da okolje, v katerem otrok raste, še kako vpliva na uspeh v življenju in na njegov splošni značaj. Prvorojenci imajo več samozaupanja, zato ne čudi, da v karieri neredko postanejo direktorji, medtem ko so najmlajši otroci ustvarjalnejši.

  • Prvorojenci so izrazito ambiciozni, disciplinirani in tudi prevladujoči glede na mlajše brate in sestre. Raziskava Univerze v Ohiu je pokazala, da so prvorojenci pozneje v življenju uspešnejši,  njihovo delo pa je vezano na medicino, inženirstvo ali pravo.
  • Otroci, rojeni v sredini, so fleksibilnejši in se lažje spopadajo s težavami. Najpogosteje postanejo dobri diplomati, imajo poudarjene pogajalske sposobnosti in pogosto delajo v sektorju socialnega varstva ali v policiji.
  • Najmlajši otroci izstopajo s svojo ustvarjalnostjo. Imajo dober misel za humor in zlahka manipulirajo z drugimi. So zelo uspešni prodajalci, športniki in novinarji.
  • Edinci v otroštvu največ časa preživijo z odraslimi, najpogosteje postanejo dobri govorci in vredni zaupanja. Radi so organizirani, sovražijo površnost in se ne bojijo sprejemati odločitev.
  • Dvojčki imajo kljub enaki vzgoji različne osebnosti in interese. Več pozornosti namenjajo en drugemu.

Vsa otrok je občutljiv na položaj, ki ga ima v družini, zato se starši zavedajte načina, kako obravnavate otroke, ker lahko celo najmanjše razlike, ki jih delate, zelo vplivajo na otrokov nadaljnji razvoj in prilagajanje.

Kate

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor