Avtizem in nosečnost – vzroki in kako zmanjšati tveganje

V prejšnjem prispevku ste si lahko prebrali o simptomih in zgodnjih znakih avtizma. Danes pa si preberite nekaj več o vzrokih za pojav avtizma in o tem, kako lahko tveganje za pojav avtizma zmanjšate.

Avtizem in nosečnost - vzroki in kako zmanjšati tveganje

Vzroki za avtizem

Še do nedavnega je večina znanstvenikov vzroke za pojav avtizma iskala v genetskih faktorjih. Vendar pa najnovejši rezultati raziskav kažejo na to, da so faktorji iz okolice morda enako pomembni za razvoj avtizma, če ne celo še bolj kot genetski faktorji.

Zdi se, da imajo nekateri otroci v sebi genetsko pogojeno izpostavljenost za pojav avtizma, ki se aktivira glede na določene stvari, ki prihajajo iz njihovega okolja; včasih se to lahko zgodi že, ko je otrok še v maternici, včasih pa takoj po rojstvu.

Pomembno je omeniti, da poimenovanje ”okolje” v tem kontekstu pomeni nekaj izven otrokovega telesa, To niso stvari, omejene na onesnaževanje ali strupe, ki se nahajajo v ozračju. V bistvu je ena od najpomembnejših okoliščin prenatalno okolje.

Prenatalni faktorji, ki lahko vodijo k avtizmu

  • jemanje antidepresivov med nosečnostjo, še posebej v prvih treh mesecih nosečnosti,
  • pomanjkanje hranilnih snovi tekom nosečnosti, še posebej pomanjkanje folne kisline,
  • starost matere (otroci starejših staršev imajo večje tveganje za pojav avtizma),
  • komplikacije ob porodu ali kmalu po porodu, vključujoč zelo nizko porodno težo in slabokrvnost novorojenčka,
  • okužbe matere med nosečnostjo,
  • izpostavljenost kemični onesnaženosti tekom nosečnosti; npr. izpostavljenost kovinam in pesticidom.

Čeprav je potrebnih še veliko raziskav na področju prenatalnih faktorjev, ki lahko povzročijo avtizem, si, če ste noseči ali poskušate zanositi, preberite spodnje korake, ki so v pomoč pri zmanjševanju tveganja za pojav avtizma.

Nasveti za nosečnice: kako zmanjšati tveganje za pojav avtizma

  • Uživajte multivitamine. Dnevno jemanje 400 mg folne kisline preprečuje prirojene okvare, kot je spina bifida. Ni še povsem razjasnjeno, ali bo ta način zmanjšal tudi tveganje za pojav avtizma, a jemanje multivitaminov vsekakor ne more škoditi.
  • Pozanimajte se o SSRI (antidepresivi). Ženske, ki jemljejo SSRI (ali ki so depresivne ed nosečnosti), se morajo posvetovati z zdravnikom o tveganjih in koristih tega zdravila.  Nezdravljena depresija prav tako lahko škoduje otroku, tako je odločitev med SSRI antidepresivi in nezdravljenju depresije resnično zelo težka.
  • Splošna, praktična nega med nosečnostjo. Uživanje hranilne hrane, izogibanje infekcijam in redni zdravniški pregledi povečujejo možnosti za rojstvo zdravega otroka.
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor