Spoštujmo svojega otroka, saj starši nimamo vedno prav

Disciplina ni edini cilj vzgajanja otoka, niti osnovna naloga starša. Pomagati malčku odrasti v osebo, polno samozaupanja, ki ve, kaj pomeni spoštovati sebe in druge, je največja vrednota, ki jo lahko daste otroku.

Spoštujmo svojega otroka, saj starši nimamo vedno prav

Pomembna naloga starša je pripraviti otroka na življenje, ki je polno izzivov in ovir ter zelo kompleksnih odnosov med ljudmi in v družbi. Odpornost na frustracije in stres je veščina, ki se jo nauči in ki prispeva k čustveni stabilnosti, potrebni pri vzpostavitvi harmoničnih odnosov z drugimi in s samim seboj.

Za vsakega človeka je samozaupanje ena izmed zelo zaželenih lastnosti. Negotov človek se težko znajde v komunikaciji z drugimi in dosega nižje rezultate v profesionalnem življenju, poleg tega pa ga spremlja tudi pomanjkanje samozaupanja.

Samozaupanje in samospoštovanje pridobimo v zgodnjem otroštvu, ko je vloga starša neprecenljivega pomena. Z izkazovanjem spoštovanja otroku ne izgubite avtoritete, ampak mu sporočate: zame si pomemben, zame si dragocen. Spoštovati svojega otroka ne pomeni, da mu dopuščate početi kar hoče,  niti to, da mu daste enake pravice v družini. Pomeni, da mu iskreno posvečate pozornost, se z njim ukvarjate na pravi način, upoštevate njegovo mnenje, ga spoštujete in zadovoljujete njegove razumne želje. Otrok je lahko zadovoljen tudi brez številnih stvari, ki jih želi, ne more pa biti srečen brez vaše ljubezni in spoštovanja.

Starši so tisti, ki določajo pravila igre, ampak za otrokovo samospoštovanje je pomembno, da se ne počuti, kot da nima pravic. Če ima otrok ves čas občutek, da nima nobenih pravic, se ruši dober odnos starš-otrok, malček pa zraste v jezno in ogorčeno osebo, željno maščevanja.

Vsi smo včasih zmagovalci, včasih pa poraženci. Če otroku dovolite, da vas premaga v za vas manj pomembnih situacijah, bo pripravljen popustiti takrat, ko je za vas resnično pomembno biti zmagovalec (se pravi, da sprejme vašo prepoved ali mejo).

Poslušajte, kaj vam otrok pravi

Nimate vedno samo vi prav.

Ponudite možnosti

Majhnemu otroku, ki si česa želi, ponudite dve možnosti, od katerih niti ena ni treba, da je to, kar si on želi. Tako bo dobil vtis, da je sam nekaj izbral.

Ponudite kompromis

To ni znak vaše slabosti, s tem samo pokažete, da imate svoje mnenje, a sprejemate tudi njegovo, s čimer boste prišli do skupne rešitve.

Ne posmehujte se otroku in ne norčujte se iz njega

S tem namreč neposredno rušite njegovo samospoštovanje in spodbujate trmo in kljubovalnost.

Pohvalite otrokov trud in opazite lepo vedenje

Če želite, da otrok ponovi nekaj pozitivnega, mu ne pozabite nameniti kakšne tople besede. Vendar ne pretiravajte. Če so pohvale teatralne, delujejo neprepričljivo in niso učinkovite (npr: “Ti si najboljša punca na svetu”). Veliko bolje je, da pohvalite konkretno vedenje (npr. “Veliko si mi pomagala, ker si pripravila mizo.”), ker so takšne pohvale prepričljive in lažje se jih je zapomniti, tako bo otrok bil pripravljen ponoviti to isto dejanje, da bi dobil pohvalo.

Pomembno je, da pohvale ne pokvarite z dodatno kritiko (npr. “Lepo si naredil domačo nalogo, ampak zakaj si porabil toliko časa?”), ki pohvalo razveljavi. S tem otrok dobi sporočilo, da naj ne verjame pohvalam, ki jih dobiva od drugih.

Otrokovo samozaupanje lahko okrepite s pomočjo starih trikov. Na primer, s tem, ko otroka prosite za pomoč, mu vzbudite občutek, da je močan. Te taktike se poslužite samo, če ste prepričani, da nalogo lahko opravi. Otrok bo žarel od ponosa, ker vam je pokazal, kako je sposoben. Če je potrebno, se včasih naredite nevešči, da bi otroku dali priložnost, da se izkaže. Tako mu boste pokazali, da tudi odrasli delamo napake in da otroci niso nujno najšibkejši člen.

Marijana Petrović, spec.med. psihologije

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor