“Mami, jaz to zmorem” – naučite otroka, da zaupa vase

Ko večina staršev razmišlja o tem, katera osebna lastnost lahko njihovemu otroku pomaga pri uspešnem, izpolnjenem in zadovoljnem življenju, pride do zaključka, da je to pozitiven odnos in pristop k vsem težavam z idejo “Jaz to zmorem!” Dejstvo je, da so produktivnost, notranja moč, zadovoljstvo in sposobnost ustvarjanja uspešnih odnosov z drugimi ljudmi zasnovani na moči vere v sebe, ki se razvija že od otroštva. Morda je najboljša novica za starše ta, da obstajajo resnično številni načini, s katerimi negujejo in spodbujajo takšen odnos pri svojih malčkih. Izpostavili jih bomo osem.

"Mami, jaz to zmorem" - naučite otroka, da zaupa vase

Pravo samozaupanje je kombinacija občutka lastne vrednosti in sposobnosti. Starši so pogosto nagnjeni k temu, da poudarjajo samo eno stran te enačbe, da se osredotočajo na to, kako je njihov otrok poseben in boljši od drugih otrok, kar dolgoročno gledano ne pomaga niti otrokovi osebnosti niti sposobnosti sodelovanja z drugimi. Tudi nenehno “reševanje” otroka iz težavnih situacij ne pomaga razvoju občutka lastne sposobnosti. Skrivnost je v tem, da najdete ravnovesje med tema dvema pristopoma in pomagate otroku razumeti, da je obenem poseben in sposoben.

Odkrijte edinstveni talent svojega otroka

Obstaja res veliko možnosti za pomoč otrokom, da odkrijejo svoje talente in nagnjenja. S poudarjanjem tega, v čemer je otrok dober  in spodbujanjem, da se izrazi v tem segmentu, bomo vplivali na to, da se bo počutil dobro. Uspešni in priljubljeni učitelji uporabljajo prav to skrivnost v šoli, nikoli ne pozabljajo za kaj je otrok nadarjen in izkoristijo vsako priložnost, da mu pomagajo, da pride ta njegov talent do izraza in se ga tudi nadgrajuje. Isto skrivnost lahko uporabljajo tudi starši, da bi pomagali otroku odkriti svoje edinstvene notranje moči (čeprav se te lahko razlikujejo od talentov, ki bi jih starši želeli , da jih otrok ima) in jih pomagali negovati in na zdrav način krepiti tudi samozaupanje.

Nagradite vsak trud in vsak dosežek

Nič ni bolj učinkovito za ustvarjanje pozitivnega odnosa kot uspeh in ne pravimo zaman, da je treba vsak uspeh nagraditi in proslaviti. Spodbudite otroka, da naredi svoj “Dnevnik uspeha” – vsakič, ko doseže neki cilj (naj se je naučil voziti kolo brez koleščkov, obvladati odštevanje in seštevanje ali prespati pri prijatelju brez mame in očeta) spodbudite otroka, da napiše ali nariše nekaj o tem uspehu v svoj dnevnik. Ta knjižica bo sčasoma postala neprecenljivi dokaz otroških malih uspehov, to tradicijo pa lahko nadaljujete še leta.  Če otrok še ne zna brati in pisati, lahko s fotografijo ovekovečite takšne trenutke in jih shranite v Dnevniku. Ta knjižica bo malčku pomagala spremljati svoje podvige in razvijati notranjo motivacijo, ki temelji na uspehu, namesto da za vsak uspeh čaka pohvalo ali nagrado staršev.

Namesto na videz se osredotočite na dejanja

Zadnje raziskave so pokazale, da mnogo otrok, posebej deklic, samozaupanje gradi na svojem zunanjem videzu, ne pa na svojih sposobnostih. Učinek takega vidika samozaupanja je lahko resnično katastrofalen in se lahko prenese tudi na starejše. Zato pomagajte otrokom (še posebno hčerkam), da se namesto na svoj izgled osredotočijo na svoja dejanja. Pogovor o videzu, izhodih in trendovskih oblačilih nežno preusmerite na temo načrtovanja prihodnosti in osebnih ciljev – pokažite, da obstajajo tudi druge pomembne teme. Enako je pomembna tudi vaša vloga otrokovega vzornika, zato se več pogovarjajte o tem, kako ste ponosni zaradi tega, kar ste dosegli, manj pa o tem, kako pomemben je za vas zunanji izgled in pomagali boste deklici razumeti, da so njene osebne kvalitete in sposobnosti vrednejše in pomembnejše od fizičnega izgleda.

"Mami, jaz to zmorem" - naučite otroka, da zaupa vase

S pomočjo zaslužene pohvale ustvarite pozitivno prepričanje

Vsi imamo radi ko nas kdo pohvali, otroci pa še posebno. Vendar pa imejte v mislih, da vsaka pohvala ne bo gradila samozaupanja. Pretirane in napačno oblikovane pohvale lahko privedejo do tega, da otrok pričakuje navdušenje za vsako malenkost, ki jo naredi, kar pa spet ni dobro za samozaupanje. Pohvala, ki gradi pozitivno prepričanje vase, je zaslužena, se nanaša na neko specifično dejanje in jo ponavljamo, ko je to potrebno.

Poudarite pozitivne stvari, da bi odstranili negativne

Zelo močen način, da naučite otroke razvijati pozitivno vero v sebe, je, da jih naučite o sebi govoriti pozitivno. Tudi v tem primeru je ena od najlažjih strategij učenja postavljanje modela vedenja. Preprosto pozorni bodite in izkoristite možnosti v vsakdanjem življenju, da poudarite neko pozitivno star, ki ste jo naredili in namenoma na glas to tudi povejte, tako da vas otrok sliši. Morda vam bo bilo na začetku čudno reči :”Res mi je dobro uspelo tole pecivo” ali “Super je, da sem pričela s tekom, saj se mnogo bolje počutim”. Ko boste opazili, da tudi otrok zna pohvaliti svoj uspeh in svojo notranjo moč, vam bo to všeč.

Omislite si pozitivni družinski slogan

Negativnost se zelo lahko razvije v navado, ki je skrajno ubijalska za pozitiven odnos. Zato izbrišite negativno razmišljanje, še preden se lahko razvije pri otroku! Omislite si pozitiven slogan, ki lahko postane vaša družinska mantra za uspeh. To je lahko stavek kot: “Uspeh zgradi morem, ne pa ne morem” ali nek drug slogan, ki bo otroku pomagal razmišljati pozitivno o sebi. Omislite si zato družinski slogan, ki bo prekinil žalosten izraz obraza in iz malčkovih ust izbrisal besede “Ne morem …”

Ne igrajte rešitelja

Zagotovo niti en starš ne želi, d se njegov otrok sooča z razočaranji in pogosto je naša prva reakcija, da poskušamo rešiti vsako težavo, pred katero se otrok znajde. Vendar pa bodite previdni in zavedajte se, da na tak način v bistvu otroku odvzamete priložnost, da sam najde rešitev za težavo. Veščina reševanja težav je tista veščina, ki jo bo otrok potreboval, ko se znajde v situaciji, da se mora sam spopasti s težavo. Zato se poskušajte upreti skušnjavi “reševanja” otroka in namesto tega poskušajte samo biti nekje v bližini, da priskočite na pomoč takrat, ko vas otrok resnično potrebuje. Otroci morajo zgraditi tisto vrsto vere vase, ki temelji na spoznanju “Jaz lahko sam pridem do rešitve” in zato mu dovolite, da v to tudi verjame.

Otroku pomagajte, da se uči na napakah

Neizogibno je, da otrok med odraščanjem dela napake, in to mnogo napak. Vendar pa nikakor ne moremo postaviti enačaja med napako in neuspehom! Napaka je samo to – napaka in priložnost, da se nekaj ponovno naredi bolje. To je ena od osnovnih lekcij pri ustvarjanju pozitivnega odnosa.

Ko vaš otrok naredi napako, se potrudite, da ga ne obsojate in mu pomagajte, da se osredotoči na tisto, kar poskuša doseči. Lahko ga vprašate, kaj je želel doseči ali kako bo naslednjič naredil drugače, vendar pa je najpomembnejše pomagati otrokovemu prepričanju, da lahko uspe v tistem, kar želi narediti in ne pozabite na stavek “Vem, da ti to zmoreš. Daj, poskusi ponovno.”

Se strinjate s tem? Kako vi vašim otrokom pomagate pri razvoju samozaupanja in pozitivnega odnosa?

Najbolja mama na svetu

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor