Očetova pravljica za lahko noč

Večer je pogosto edini kvaliteten čas, ki ga med tednom lahko starši in otroci uspejo ujeti za druženje. Glas starša otroka pred spanjem umiri, skupno branje pa dokazano širi otrokov besedni zaklad, razvija ustvarjalnost in logično sklepanje.

Očetova pravljica za lahko noč
Foto: Kelly Sikkema

Čeprav je branje pred spanjem običajno povezano z mamami, najnovejše raziskave harvardske univerze potrjujejo, da imajo tisti otroci, ki jim berejo očetje, več domišljije od tistih otrok, ki jim berejo matere in da razvijejo precej večji besedni zaklad in nivo abstraktnega razmišljanja.

Očetje imajo drugačen pristop

Raziskovalci so opazovali bralne navade mater in očetov in opazili, da imajo popolnoma različne bralne stile. Matere se namreč o neki temi iz zgodbe pogovarjajo konkretno zato bodo vprašanja, ki jih postavljajo otrokom, skoraj vedno jasna kot npr: “Koliko jabolk vidiš na tej sliki in kakšne barve so ta jabolka?”

Očetje vprašanja postavljajo bolj abstraktno, zato bodo njihova vprašanja, vezana na zgodbo, bolj podobna trditvam kot: “Poglej to perje. Podobno je tistemu perju, ki ga imaš na kapuci svoje jakne, mar ne?” Tako pred otroke postavljajo večje izzive, ki spodbujajo logično sklepanje.

S postavljanjem abstraktnejših vprašanj in s spodbujanjem abstraktnejših pogovorov se otroke angažira na povsem drugi stopnji in spodbudi razvoj besednega zaklada in kritičnega razmišljanja, trdijo strokovnjaki.

Večji vpliv na deklice

Pozitivne rezultate se najbolje doseže s čim zgodnejšim branjem otroku, idealno pa je, da se otroku prične brati že pred drugim letom starosti.

Otroci matere dojemajo kot tiste, ki jim pred spanjem berejo, očetje pa jim z branjem postavljajo izzive in branje naredijo za posebno izkušnjo.

Raziskave so potrdile, da imajo otroci, ki jim berejo očetje, več možnosti za razvoj bujne domišljije in boljšega besednega zaklada, očetje pa imajo večji vpliv na deklice kot na dečke.

Glede na to, da so matere zaradi bioloških razlik pogosteje z malimi otroki, očetom včasih primanjkuje časa in trenutkov za kvalitetno zbliževanje z najmlajšimi, zato je branje pred počitkom idealna priložnost za čas z očetom, glede na raziskave pa so koristi precejšnje.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor