Če je otrok nemiren, gre običajno za inteligentno in bistro bitje

Verjamem, da majhen otrok vidi nekaj več in dlje kot odrasel človek. Se vam kdaj ne zazdi, da včasih ne gleda potez vašega obraza tako, kot bo to počel kot odrasel, ampak, da gleda in vidi nekaj v vas, kar je za obrazom skrito?
Če je otrok nemiren, gre običajno za inteligentno in bistro bitje

Prepoved, slavna prepoved. Ko oče ali mama reče otroku “ne počni tega” ali “ne jej tega” ali “jaz moram zdaj v kuhinjo, ti pa imaš polno igračk, samo tisto tam pusti pri miru, ker se lahko poškoduješ” ali “veliko različnega sadja imaš na razpolago, ne jej prav tega, ker ti bo slabo”, bo prav zaradi tistega “ne” otrok najpogosteje to naredil. V sebi nosimo potrebo po tem, da kršimo prepovedi. Če pa sta oče ali mama to rekla s polno ljubezni, če sta z ljubeznijo rekla “ne počni tega”, brez neke velike želje, da bi ju moral otrok za vsako ceno poslušati, potem otrok ne bo naredil nič slabega.

Če je otrok nemiren, ga pusti, pogosto je to znak inteligentnega in bistrega bitja. Vendar pa starši v nevednosti za mirnega in poslušnega otroka rečejo “moj priden otrok”, v resnici pa je prestrašen in negotov. Seveda se rodi tudi kakšen priden otrok, ki je preprosto tak, čeprav je iznajdljiv in pameten. Velika napaka je, če nemirnega otroka kaznujejo ali celo tepejo, on pa je najpogosteje samo inteligenten otrok. In prav ta inteligenca mu ne pusti, da bi se sprijaznil z vsem, kar mu rečete.

Jaz sem bil nemiren otrok in nikoli nisem bil odličen učenec. V gimnaziji sem bil zelo dober, dober, imel sem petko pri zgodovini. Pri matematiki in fiziki sem imel trojko. Moj sošolec, ki je danes znani književnik in prevajalec, je v gimnaziji pri uri higiene iz zadnje klopi spustil goloba. Skoraj so ga vrgli iz šole. Dobil je ukor razrednika, ukor ravnatelja in ukor učiteljskega sveta pred izključitvijo. To so majhne vragolije, ki pogosto izdajajo inteligentnega otroka. Danes so za veliko večje “vragolije” in resne prekrške, ki z inteligenco nimajo nobene zveze, kazni veliko blažje.

Otrok se rodi zelo kompleksen. Ne bi rad strašil mladih, ampak fetus si vse zapomni. Zelo pomembno je, da med nosečnostjo nosite otroka z radostjo. Pazite, radostno in veselo ni isto. Čim več ga mora nositi z radostjo. Seveda je tudi oče zelo pomemben. Oba si morata enako želeti otroka. In ni pomembno samo to, kako se mama med nosečnostjo hrani, zelo pomembno je tudi, kako se počuti, ker vsa svoja čustva prenaša na fetus. Ko je mama jezna, se otrok umakne na konec posteljice, ko pa je srečna, se dvigne proti srcu. To so znanstveniki posneli.

Otrok do konca tretjega leta vpija vse, kar se dogaja, kot gobica. Kako zelo potrebno bi bilo, da se oče in mama v tem času najbolj ljubita! In da je tako pet let, potem pa je lahko tudi kakšen prepir. Ampak prvih tri do pet let naj bo krasnih, tako zaradi otroka kot zaradi sebe, da otrok vidi, vpije ljubezen očeta in mame. To jim bo ostalo zapisano, zato bodo v svoji zvezi želeli ponoviti tisto, kar so doživeli v prvih treh do petih letih, tako dobro kot slabo!

Vladeta Jerotić

Ocena:
[Skupaj: 32 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor