Kako pomagati otroku, ko ima bolečine v vratu

Bolečine v vratu se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti, tudi pri otrocih. Manjša bolečina je ponavadi rezultat zakrčenih mišic ali poškodbe, pomembno je, da otrokovih pripomb ne ignoriramo. V nekaterih primerih je to lahko prvi znak za resnejšo bolezen.

Kako pomagati otroku, ko ima bolečine v vratu

Bolečina v vratu pri mladostnikih in otrocih še ni dovolj raziskana, vendar pa je iz članka iz leta 2004 v brazilskem dnevniku fizične terapije razvidno, da so stanja, kot je bolečina v hrbtenici ali vratu, ena od ključnih vzrokov za nezmožnost pri mladostnikih in skoraj 25 odstotkov primerov teh težav vpliva na odsotnost v šoli in pri fizičnih aktivnostih.

Starši bi se morali naučiti, kako preveriti, če gre za poškodbo in se zavedati možnih vzrokov za bolečine v vratu. To vam bo pomagalo pri odločitvi, če je potrebno k zdravniku ali ne. Veliko blagih vratnih poškodb se lahko pozdravi doma in sprosti bolečino in neugodje v nekaj dneh.

Vzroki za bolečine v vratu pri otrocih

Za bolečine v vratu je pri otrocih lahko veliko različnih vzrokov. Če je vaš otrok zelo dejaven pri športu, je možno, da se mu je med tem zategnila ali nategnila kakšna mišica. Vratna bolečina je lahko tudi rezultat travmatičnega dogodka, kot sta prometna nesreča ali padec. Večkrat že sama slaba drža med sedenjem ali spanjem, med uporabo računalnika ali nošenje težkega nahrbtnika povzročijo bolečine v vratu. Tudi zatečene žleze ob reakciji na okužbo so lahko vzrok za te bolečine.

Na podlagi članka, objavljenega v Chiropractic and Manual Therapies, sta se bolečini v hrbtu in vratu izkazali za dva zelo pogosta pojava pri otrocih, ponavadi pa je ta bolečina blaga in kratkotrajna. Nekatere lahko prizadene močneje, blaga bolečina pa lahko počasi zajame tudi druga območja hrbtenice in postane bolj intenzivna in pogosto vodi k mišično skeletnim težavam v odraslem življenju.

Katere so resnejše težave?

Resnejši, a tudi manj pogosti vzroki za bolečine ali zatrdelost v vratu, so lahko:

  • meningitis
  • ugriz klopa
  • rak
  • revmatični artritis

Če se torej bolečina ali zatrdelost v vratu pojavi poleg ostalih znakov meningitisa, kot so, recimo, vročina, razdraženost, glavobol, občutljivost na svetlobo, slab apetit, slabost ali bruhanje ali izpuščaji, je pomembno, da nemudoma poiščemo zdravniško pomoč.

Še ena od možnih razlogov za bolečine v vratu je borelija. Ponavadi pride do okužbe preko ugriza klopa. Vedno dobro preglejte področje vratu, če je kje viden ugriz. Večkrat se okoli ugriza pojavi rdečica ali izpuščaj. Pri otrocih pa se poleg ugriza lahko pojavijo naslednji simptomi:

  • slabost
  • utrujenost
  • glavobol
  • otekle bezgavke
  • povišana telesna temperatura
  • bolečine v mišicah in sklepih

Če otroka boli vrat po travmatičnem dogodku, kot sta prometna nesreča ali padec, pa se tudi v tem primeru takoj oglasite pri zdravniku.

Pregledovanje vratu in iskanje poškodbe

Če se izkaže, da poškodba ni huda in poleg nje ni drugih simptomov, lahko otroku vrat in ramena pregledate kar doma, preden se odpravite k zdravniku.

Če ob pregledu kože na vratu ugotovite, da ni nobenih drugih znakov, kot so modrice, rdečica, otekanje ali toplo področje, potem lahko otroka posedete nasproti vam in ga prosite, da naj vas gleda naravnost. Ob tem naj nagne glavo najprej na eno in potem še na drugo stran. Vprašajte ga, če ob tem čuti bolečine in kje je bolečina močnejša. Potem naj pogleda še gor in dol in pove, če tudi to povzroči bolečine ali občutek otrdelosti. Na oslabele mišice bodite pozorni tudi  med otroško igro ali hranjenjem.

Vprašajte otroka, če čuti odrevenelost, mravljinčenje ali oslabelost v vratu, zgornjem delu hrbta ali rokah. Če je karkoli od tega prisotno, je potrebno otroka nemudoma odpeljati k zdravniku.

Če pa vaš otrok zaradi starosti ali bolečin ne more komunicirati, bodite pozorni na znake nelagodja ali oslabelosti, kot so, recimo, nagibanje glave v eno stran, težave pri mirnem sedenju ali spanju, težave pri uporabljanju rok med aktivnostmi. Večkrat so to lahko znaki bolečin v vratu, oslabelosti ali poškodb živcev.

Domača pomoč pri manjših poškodbah vratu

Pri bolečinah ali utrujenosti mišic na obolelo mesto nekajkrat na dan postavimo led ali vlažen topel obkladek za dobrih 10 do 15 minut. Tako je tudi pri bolečinah v vratu. Počitek in izogibanje vsem pretirano dejavnim aktivnostim pa sta seveda najbolj primerna, dokler se bolečina ne pomiri.

Otroku lahko naročite tudi, da nežno razteguje svoj vrat z nagibanjem glave v eno stran, dokler ne začuti, da se mišica razteguje in drži glavo v tej poziciji 30 sekund. Potem stvar ponovi na drugi strani. Ob tem si lahko pomaga tudi z roko in glavo nežno nagne, dokler ne začuti raztezanja. Poleg tega lahko kroži z glavo v obe smeri in z rameni naprej in nazaj.

Globoko dihanje in tehnike sproščanja lahko prav tako pomagajo sprostiti napetost v območju ramen in vratu, saj je le ta lahko odgovorna za bolečino. Če pa je prišlo do natega ali zategovanja mišic, lahko otroku začasno pri bolečini pomaga tudi kakšno primerno protibolečinsko zdravilo.

Ko so otroci starejši, pa lahko pri teh bolečinah pomaga tudi omejevanje časa pred ekranom. Študija iz leta 2006, objavljena v reviji European Journal of Public Health je prepoznala povezavo med povečanjem računalniških aktivnosti s povečanjem bolečin v vratu, ramenih in zgornjem delu hrbta pri mladostnikih. Ugotovili so, da so možnosti za te bolečine veliko večje pri uporabi računalnika dve do tri ure na dan ali več.

Za konec

Ko vaš otrok potoži glede bolečine v vratu, bodite pozorni na ostale simptome. Če je bolečina huda, je rezultat travmatičnega dogodka ali jo spremljajo drugi simptomi, je najbolje, da greste takoj k zdravniku.

Če vaš otrok glede bolečine v vratu toži večkrat, pa je to lahko rezultat slabe drže, pretežke šolske torbe ali napačne drže med uporabo računalnika ali tablice. Vedno zadevo omenite pediatru in se pogovorite o možnih terapijah in ukrepih, da se bolečina ne bi ponavljala.

Natasha Freutel/healthline

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor