Zdrava prehrana otrok

Vsak starš je zaskrbljen za zdravje svojega otroka, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da je na otrokovem jedilniku vse manj in manj zelenjave. Otroci so postali odvisniki od sendvičev, čipsa, gaziranih pijač in druge nezdrave hrane. Če temu dodamo še veliko preživetega časa pred TV-jem in računalnikom, se zavemo, da se današnjim otrokom ne piše nič dobrega.

Starši bi se morali truditi več, da bi svojim otrokom zagotovili normalna rast in razvoj. Hrana, ki se znajde na otrokovem meniju, bi morala biti že od najzgodnejšega otroštva bogata z različnimi vitamini in minerali. Razen kalcija lahko nekatere od njih najdemo samo v hrani. Naslednjih 10 živil je izredno bogatih s kalcijem in morala bi biti na jedilniku vsakega otroka.

zdrava-prehrana-otrok-2

Jogurt

Jogurt je bogat s kalcijem. Najboljši je sveži jogurt, ki ste ga sami pripravili. Če ne znate sami narediti jogurta, ga lahko kupite v trgovini in pazite, da je datum pakiranja čim bolj svež. Če vašemu otroku kiselkasti okus mleka ni všeč, lahko jogurt obogatite s sadjem in oreščki, lahko pa pripravite tudi mlečni napitek. Izogibajte se kupljenih sadnih jogurtov, ker vsebujejo preveč umetnih dodatkov.

Kravji sir

Kravji sir je bogat s kalcijem. Naj vaši otroci jedo sir, kadarkoli je to mogoče. V tem primeru se vam ni treba bati težav v rasti in v razvoju otroka, kot tudi ne osteoporoze v kasnejših letih. Kravji sir zaradi bogate vsebnosti kalcija dvigne ph vrednost v ustih in preprečuje nastanek zobnih oblog in kariesa.

Mleko

Mleko je prvo živilo, na katero pomislite, ko kdo omeni kalcij. Posneto mleko ima več kalcija kot polnomastno mleko. Prehranske smernice priporočajo dnevno 2 skodelici (473 ml) mleka z nizko vsebnostjo maščob ali nemastnega mleka in mlečnih izdelkov za otroke med 2. in 8. letom starosti in 3 skodelice (710ml) za otroke, starejše od 9 let.

Žitarice

Žitarice vsebujejo kalcij. Otroci bi lahko svojo dnevno dozo žitaric dobili že z zgodnjim jutranjim zajtrkom. To je zelo zdrav način za pričetek dneva.

Zdrava prehrana otrok

Soja

Sojino mleko je dobro za otroke, saj ima veliko kalcija. Priporoča se kot alternativa kravjemu mleku v primerih, ko so otroci alergični na laktozo. Velika skodelica sojinega mleka ima 368 mg kalcija, kar je skoraj 70 mg več, kot ga dobimo iz kravjega mleka.

Sardine

Sardine so ene najbolj zdravih rib. Poleg kalcija vsebujejo velike količine maščob omega 3 in vitamina D. Lahko jih kombiniramo s solato, otroci pa jih radi jejo na pici.

Losos

Ena porcija lososa ima 182 mg kalcija. Lahko pripravite svežega lososa, a ne bo nič narobe, če otroku za obrok ponudite konzerviranega lososa.

zdrava-prehrana-otrok-3

Listnata zelena zelenjava

Repa, zelje, regrat, ohrovt in druga zelena zelenjava so bogat izvor kalcija.

Melasa

Melasa je stranski produkt pri proizvodnji belega sladkorja. Glede na to, da je melasa bogat izvor kalcija, lahko otroku dajete vsaj eno žličko melase dnevno.

Polnozrnata žita

Polnozrnata žita vsebujejo poleg ostalega tudi kalcij, zato bi morale biti sestavni del vsakodnevnega obroka.

Vključite teh top 10 živil, bogatih s kalcijem, v prehrano vašega otroka čim prej, ker jim boste tako že od malih nog vsadili navado zdravega prehranjevanja.

Moje zdravje

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor