Protin ali putika – simptomi, samopomoč in zdravljenje

Protin ali putika - simptomi, samopomoč in zdravljenje

Kaj je putika?

Putika je pogosta in zapletena oblika artritisa, ki lahko prizadene kogarkoli. Zaznamuje jo nenadna, močna bolečina, pordelost in občutljivost v sklepih, še posebej pri korenu nožnega palca.

Bolečina se lahko pojavi nenadoma, pogosto sredi noči, z gorečim občutkom v palcu. Prizadeti sklep je vroč, otečen in tako občutljiv, da ne prenese niti teže rjuhe. Simptomi lahko tako hitro kot se pojavijo, tudi izginejo. Obstajajo pa načini, kako obvladovati simptome in preprečiti vnetja.

Putika – simptomi

Znaki in simptomi protina ali putike se skoraj vedno pojavijo nenadoma, najpogosteje ponoči. To so:

 • močna bolečina v sklepih, ponavadi na sklepu pri korenu nožnega palca, lahko pa tudi drugje (gleženj, kolena, komolci, zapestja, prsti). Bolečina je najmočnejša prvih štiri do dvanajst ur.
 •  dolgotrajno nelagodje, ki ostane, ko močna bolečina popusti in lahko traja nekaj dni ali tednov. Vsi nadaljnji napadi putike ponavadi trajajo dlje časa in prizadenejo več sklepov.
 • vnetje in pordelost na prizadetih sklepih, ki so otečeni in občutljivi na dotik.
 • omejeno gibanje se pojavi, ko bolezen napreduje, saj bolnik s težavo premika sklepe.

Kdaj moramo obiskati svojega zdravnika?

Če začutite nenadno močno bolečino v sklepih, obiščite svojega zdravnika. Če se putika ne zdravi, lahko to pripelje do stopnjevanja bolečine in poškodbe sklepov. Če imate poleg že omenjenih bolečin še visoko vročino, gre lahko za okužbo, zato je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Vzroki za putiko

Osnovni vzrok za putiko je visoka raven kristalov sečne kisline, ki se nabirajo v sklepih in povzročajo vnetje in močno bolečino. Kristali se tvorijo, ko je v krvi visoka koncentracija sečne kisline.
Telo tvori sečno kislino med razgrajevanjem purinov, ki so sestavni del človeškega organizma. Purine najdemo tudi v določeni hrani in pijači, kot so meso in morski sadeži, alkoholne pijače, še posebej pivo in pijače z visokim deležem sadnega sladkorja (fruktoze).

Pri normalnem delovanju telesa se sečna kislina razgradi v krvi in prehaja skozi ledvice v urin, kjer se izloči. Če pa telo proizvede preveč sečne kisline ali ledvice ne delujejo optimalno, se okrog sklepov in okoliških tkiv začnejo tvoriti kristali, ki povzročajo bodičasto bolečino, vnetje in otekanje.

Zapleti pri putiki

 • Intervalni protin: nekateri ljudje doživijo le en napad putike, pri večini pa se napadi ponavljajo in postopoma postajajo vse pogostejši in težji, zajetih je več sklepov. Pri takih je potrebno zdravljenje z zniževanjem ravni sečne kisline v krvi, saj lahko drugače pride do erozije in uničenja sklepov.
 • Kronični protin: če se putika ne zdravi, se kristali sečne kisline nabirajo v sklepni tekočini oz. tofih v sklepih, kosteh, hrustancu. Tofi ne bolijo, občasno pa se lahko vnamejo, tako da spominjajo na akutni napad protina.
 • Ledvični kamni: iz kristalov sečne kisline se lahko v ledvicah tvorijo kamni. Če so kamni veliki, lahko zaprejo iztok seča iz ledvic. Redkeje se kristali sečne kisline odlagajo v ledvičnem tkivu, kar povzroči vnetje in posledično brazgotinjenje ter postopno salbšanje ledvičnega delovanja.

Putika in preventiva

Najboljša preventiva je zdrav življenjski slog. Pametno se je držati nekaj nasvetov:

 • Pijte veliko tekočine, predvsem vode. Izogibajte se umetno sladkanim pijačam.
 • Zmanjšajte ali povsem opustite vnos alkohola. Pogovorite se s svojim zdravnikom, katere vrste alkohola so v razumnih količinah še primerne. Nedavne raziskave namreč dokazujejo, da je pivo še posebej škodljivo.
 • Glavni vir beljakovin naj bodo mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.
 • Omejite uživanje mesa in rib. Bodite pozorni na to, katere vrste mesa vam povzročajo težave.
 • Ohranjajte primerno telesno težo. Obroki naj ne bodo preobilni. Poskrbite za gibanje. Zmanjšanje telesne teže lahko zniža raven sečne kisline v vašem telesu. Toda izogibajte se postenju in naglemu padcu teže, saj lahko to povzroči trenutno povišanje ravni sečne kisline.

Najbolj učinkovit način zdravljenja putike so za to primerna zdravila, ki jih predpiše zdravnik. Treba pa je spremeniti tudi življenjski slog.

Alternativni pristopi zdravljenja putike

Če se vam zdi, da zdravila ne delujejo, kot bi morala, lahko poiščete tudi alternativne oblike zdravljenja. Vedno pa se prej posvetujte s svojim lečečim zdravnikom, da ne pride do kakšnih neželenih stranskih učinkov.

Tudi določena živila in vitamini dokazano zmanjšujejo nivo sečne kisline v krvi:

 • kava – raziskave so pokazale povezavo med pitjem kave (s kofeinom in brezkofeinske) in nižjo ravnijo sečne kisline. Ne ve pa se, na kakšen način kava znižuje sečno kislino. To seveda ne pomeni, da naj bolniki, ki kave ne pijejo, začnejo piti. Nakazuje pa smer za nadaljnje raziskave pri obravnavi putike.
 • vitamin C močno vpliva na zmanjšanje tveganja za pojav putike. Ne vpliva pa na pogostost in moč napadov. Z izbranim zdravnikom se pogovorite o primerni dozi vitamina C. Uživajte pa tudi dovolj sadja in zelenjave, bogatih s C vitaminom.
 • češnje dokazano znižujejo nivo sečne kisline in zmanjšujejo pogostost napadov. Uživanje češenj in pitje češnjevega ekstrakta je zdrav in varen način dopolnjevanja zdravljenja putike.

Druge oblike komplementarne in alternativne medicine vam lahko pomagajo pri spopadanju z bolečino, dokler se napadi ne umirijo ali zdravila začnejo delovati. Na voljo so vam razne sprostitvene tehnike, kot so vaje za globoko dihanje in meditacija.

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor