Mamografija: koristi, nevarnosti in kaj morate vedeti

Mamografija: koristi, nevarnosti, kaj morate vedeti
Foto: National Cancer Institute

Mamografija ne preprečuje raka dojk, lahko pa reši življenje s tem, da raka odkrijemo kar se da zgodaj.

Vrednost presejalnih mamografij je bila pod vprašanjem novembra leta 2009, ko je ameriška služba za preventivo predlagala, da se rutinsko opravlja mamografijo pri ženskah s srednjo vrednostjo tveganja za raka na dojkah od petdesetega namesto od štiridesetega leta starosti. Predlagane spremembe so bile precej kontroverzne in se jih niso držali povsod.

Vse od tistega časa ameriška medicinska organizacija, ameriški kolidž porodničarjev in pediatrov, ameriški kolidž radiologije, ameriško združenje za boj proti raku, nacionalni inštitut za rakave raziskave in nacionalna mreža združenj proti raku delujejo proti tem novim smernicam in poskušajo doseči, da bi bile ženske do mamografije upravičene že od 40. leta starosti.

V Sloveniji so v presejanje za raka dojk so na mamografski pregled vsako drugo leto vabljene le ženske med 50. in 69. letom starosti. To je obdobje, ko je največja verjetnost, da zbolijo za rakom dojk. Pri ženskah, ki so starejše od 70 let, se rak dojk pojavlja redkeje, zato v presejalni program niso vabljene.

Odkritje raka dojk v zgodnji fazi s pomočjo mamografije pomeni tudi, da je vedno več žensk kljub raku obdržalo obe dojki. Če ga ujamemo dovolj zgodaj, lahko lokaliziranega raka odstranimo, brez da bi morali tako na veliko opravljati odstranjevanje dojk (mastektomije).

Glavna pomanjkljivost mamografije je, da ni popolnoma zanesljiva. Normalno prsno tkivo lahko skrije rada dojk in le ta se na mamogramu ne pokaže. Pravimo, da je rezultat lažno negativen. In mamografija lahko neko tkivo zamenja za nenormalno, ampak se na koncu vseeno izkaže, da je vse popolnoma v redu. Ti lažni alarmi pa se imenujejo lažno pozitivni. Poleg zaskrbljenosti, ko bi bile diagnosticirane kot bolnice z rakom dojk, gre pri lažno pozitivnem rezultatu še za dodatne preiskave in preglede, ki pa so lahko za žensko zelo stresni. Da bi se temu kar se da izognili, je pogosto potrebno več kot le mamografija. Ženske pa bi morale poleg tega tudi redno pregledovati svoje dojke, hoditi na redne preglede dojk k specializiranemu in izkušenemu zdravstvenemu osebju in v nekaterih primerih opraviti še dodatne preiskave dojk oziroma slikanja, kot je MRI ali ultrazvok.

Nekatere ženske skrbi nevarnost izpostavljenosti sevanju med mamografijo. Moderna mamografija za delovanje potrebuje le minimalno količino sevanja – celo manj kot standardno slikanje prsnega koša.

Pomembne reči, ki bi jih morale poznati o mamogramih

  • Lahko vam rešijo življenje. Zgodnje odkritje raka na dojkah niža nevarnost smrti zaradi te bolezni za 25-30 odstotkov ali celo več. Ženske bi po štiridesetem letu starosti morale imeti mamografijo opravljeno vsako leto, če pa obstaja kaj več faktorjev tveganja za razvoj bolezni, pa še pred 40. letom.
  • Ne bojte se. Mamografija je hiter postopek (približno 20 minut) in nelagodje je za skoraj vse ženske minimalno. Postopek je povsem varen: ob tem je le nekaj minimalne vrednosti sevanja, kateri so ženske izpostavljene zaradi mamografije.
  • Opravite postopek v najboljši možni kvaliteti. Če imate goste prsi in še niste stari 50 let, poskusite opraviti digitalni mamogram. Digitalni mamogram se posname na računalnik, tako lahko zdravniki določena območja povečajo in jih pregledajo kar se da natančno.

Citat strokovnjaka:

»Mamografija je ključni del pri diagnozi za raka dojk. V preteklosti se je ženski raka dojk odkrilo, ko je v ambulanto prišla z grudico. Danes pa radiologi raka na mamografiji odkrijejo res zgodaj, še preden ga pacientka s pomočjo tipanja odkrije sama in še ni tako močno razvit kot pri tistih, ki so ga zatipale same, obenem pa imajo veliko nižje stopnje prizadetosti bezgavk.«

Susan Greenstein Orel, M.D./breastcancer

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor