Kandida – vzroki in simptomi

Kandida – vzroki in simptomi
Foto: Bruce Blaus

Se kdaj soočate z naslednjimi zdravstvenimi težavami?

 • Utrujenost
 • Želja po sladkem
 • Slab zadah
 • Bela obloga na jeziku
 • Zmedenost
 • Hormonsko neravnovesje
 • Bolečine v sklepih
 • Izguba libida
 • Kronične težave s sinusi ali alergijami
 • Prebavne težave (plini in napenjanje)
 • Oslabljen imunski sistem
 • Infekcija sečil

Če ste odgovorili pritrdilno, je to le nekaj znakov, ki lahko opozarjajo na kandido in preko tega članka vas bomo seznanili še z nekaterimi drugimi simptomi.

Kaj sploh je kandida?

Kandida Albicans je najpogostejši tip glivične okužbe, najdene v ustih, prebavnem sistemu ali vagini, prizadene pa lahko tudi kožo ali sluznične membrane. Če imunski sistem deluje optimalno, je ta vrsta infekcije le redko resnejša. Če pa imunski sistem ne deluje primerno, se lahko okužba preseli na druga telesna območja, vključno s krvjo in membranami v območju srca ali možganov.

Kandida je gliva, ki v telesu, ko je v mejah normalne, skrbi za absorbiranje hranil in za prebavo. Ko pa se pretirano razrase, se hitro pojavijo razni simptomi. Če je ne nadzorujemo,,v prebavnem sistemu podre stene črevesnih oblog in prodre v krvni obtok. Zaradi tega se pričnejo proizvajati stranski produkti toksini, ki z vsemi ostalimi, ki so že tako prisotni v telesu, povzročajo sindrom prepustnega črevesja.

Ko se podre naravno telesno pH ravnovesje, se lahko kandida nenadzorovano razrase in povzroči sistematske težave. Dobre, zdrave bakterije in dobro delujoč imunski sistem so ključni, kadar se borimo s to trdoglavo okužbo.

Sindrom razrasle kandide je izraz, ki se uporablja, ko pride do pretirane rasti kandide v telesu. Ne bodite v zmoti: to je kronično zdravstveno stanje. Posamezniki, ki se še niso srečali z resno glivično okužbo, bodo lahko odkrili, da so na novo občutljivi na določene reči, da so se jim razvile nove alergije ali kar ne lepem nimajo več tolerance za različne vrste hrane. Ta hrana so ponavadi mleko in mlečni izdelki, jajca, koruza ali gluten.

Kaj povzroča okužbo s kandido?

Obstaja kar nekaj možnih vzrokov za kandido, vključno s prehrano, v katero je vključeno veliko sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov in alkohola, ki pomagajo pri rasti gliv. Poleg omenjenega poglejmo še šest drugih pogostih možnih vzrokov:

Antibiotiki širokega spektra

Včasih za boj proti kakšni trdoglavi infekciji in z namenom, da odstranimo škodljivo bakterijo iz telesa, potrebujemo antibiotike. Problem z antibiotiki in njihovo pretirano rabo (ki lahko ustvari tudi imunost telesa nanje) je, da ne uničujejo le slabih, ampak tudi dobre bakterije.

Dobre bakterije v našem sistemu skrbijo za prebavo in ohranjajo kandido pod kontrolo. Po dolgem jemanju (ali več zaporednih krajših) antibiotiki lahko telo spremenijo v odličnega gostitelja za kandido.

Kontracepcijske tabletke

Za razliko od antibiotikov kontracepcijske tabletke same od sebe ne povzročajo glivične okužbe ali sindroma razrasle kandide. Vseeno pa lahko pri ženski, ki ima v svoji prehrani veliko sladkorja in ima za sabo zdravljenje z antibiotiki in istočasno jemlje kontracepcijske tabletke, veliko hitreje pride do neravnovesja v telesu, ki povzroči težave s kandido.

Nekatere ženske celo opažajo, da kontracepcijske tabletke spodbujajo glivične okužbe – in celo dolgo po končani začetni okužbi, ko se zopet vrnejo na jemanje kontracepcijskih tabletk, kandida zopet udari.

Oralni kortikosteroidi

Posamezniki, ki svojo astmo zdravijo s pomočjo kortikosteroidih inhalatorjev, spadajo v skupino bolj ogroženih za nastanek kandide v ustih, kar pa lahko vodi v splošno sistematsko razraščanje kandide. Ključnega pomena je, da posamezniki, ki uporabljajo kortikosteroidne inhalatorje za astmo, upoštevajo navodila za uporabo glede pršenja v usta. Če pride do zaznave oralne okužbe s kandido, lahko ukrepamo z izpiranjem ust s kokosovim oljem in dodano kapljico ali dve eteričnega olja nageljnovih žbic.

Zdravila za zdravljenje raka

Na podlagi oddelka za klinične raziskave v okviru Merckovih raziskovalnih laboratorijev lahko kandida postane invazivna pri pacientih z rakom. V tej raziskavi se je izkazalo, da ima tretjina pacientov, ki se jih zdravi zaradi raka, invazivno obliko kandide. Kemoterapija in obsevanje lahko oboje deluje v smeri uničenja rakavih celic in tumorjev, obenem pa lahko uničita tudi zdrave bakterije, katerim je nadzor kandide ena od naravnih nalog.

Diabetes

Pri diabetesu tipa 1 ali tipa 2 je ponavadi raven sladkorja v ustih in drugih sluzničnih membranah bistveno višja kot pri posameznih, ki diabetesa nimajo. In ker je kandida neka vrsta gliva in celo takšna, ki se hrani s sladkorjem, je potemtakem logično, da bodo ljudje z diabetesom v večji nevarnosti za nastanek sindroma razraščene kandide.

Oslabljen imunski sistem

Vsak posameznik z oslabljenim imunskim sistemom je bolj dovzeten za razvoj kandide. Ta populacija zajema tudi novorojenčke, ostarele in tiste, katerih diagnoza je HIV/AIDS, ter vse druge, ki imajo vnetna ali avto imuna bolezenska stanja.

Simptomi kandide

Razraščanje kandide je lahko problematično za diagnosticiranje. Ta vrsta sistemske glivične okužbe je pri različnih ljudeh različno prisotna. Tukaj pa je devet simptomov kandide, na katere moramo biti pozorni, če sumimo, da se imamo težave s kandido oziroma sindromom razraščanja kandide.

Kronična utrujenost

Če vas muči utrujenost ali izčrpanost, katere se nikakor ne morete otresti ne glede na ure, ki jih prespite. bi to lahko kazalo na sindrom kronične utrujenosti. Za bolezen je značilna utrujenost, ki traja najmanj šest mesecev in jo spremljajo tudi drugi simptomi, ki vključujejo glavobole, bolečine v sklepih, težave s spominom in koncentracijo ter boleče grlo.

Pogosto pa je kronična utrujenost en od simptomov kandide. Ker pa seveda kandida ni edini povzročitelj simptoma kronične utrujenosti, veliko zdravnikov verjame, da kronična utrujenost poveča možnosti za nastanek sindroma razraščanja kandide.

Motnje razpoloženja

En od razlogov, zakaj je to bolezen tako težko diagnosticirati je tudi ta, da je večina simptomov kandide zelo pogostih tudi pri nekaterih drugih stanjih in ti simptomi vključujejo tudi motnje razpoloženja. Posamezniki z razraščeno kandido lahko izkusijo dramatične spremembe razpoloženja, tesnobo, razdraženost, depresijo in lahko celo napade panike.

Ponavljajoča vnetja sečil ali vagine

Kadar posameznik izkuša ponavljajoče okužbe sečil ali vagine, je glavni krivec zanje lahko ravno kandida. Pomembno je, da se zavedamo, da se kandida lahko prenaša s spolnimi odnosi in da jo lahko partnerji med seboj prenašajo v katerokoli smer. Ženske lahko zmanjšajo možnost okužbe s pomočjo izogibanja pretesnemu spodnjemu perilu ali žabam in toplim kopelim v času aktivne okužbe.

Soor

Soor je pravzaprav glivična okužba, povzroča pa jo ista veja kandide, ki prizadene tudi nekatere druge služnične membrane, vključno z vagino. Najpogosteje ga povzroči uporaba enega od kortikosteroidov. Če ga ne zdravimo, se tudi ta lahko razširi po telesu, vključno s prebavnim sistemom, pljuči, jetri in srčnimi zaklopkami.

Oralna kandida je nalezljiva; novorojenčki se lahko okužijo med porodom, otroci lahko dobijo okužbo preko deljenja igrač z drugimi otroci, odrasli pa jo prenašajo preko sline naprej in nazaj.

Okužbe sinusov

Tako kot pri vseh drugih simptomih kandide je tudi okužba sinusov danes izredno pogosta zadeva in je težko določiti, kaj jo je povzročilo. Kandida lahko prizadene sinuse in se lahko odraža v vztrajnem kašlju, za-nosno nabiranje sluzi, povečana preobjedenost, sezonske alergije in splošni, gripi podobni simptomi. Če se soočate s stalnimi težavami v zvezi s sinusi, je čas, da preverite, kakšno je stanje kandide!

Črevesne težave

Stalne črevesne težave so lahko znak, da vas je ujela okužba s kandido. Vztrajno napenjanje, riganje, napihnjenost, zaprtost ali driska in trebušni krči so vse lahko posledice pomanjkanja zdravih bakterij v vašem prebavnem sistemu.

Kadar kvasovke prevzamejo črevesje in je zdravih bakterij premalo, se same ne morejo boriti proti infekciji. Veliko posameznikov pravi, da se je dramatično spremenilo stanje črevesnih težav takoj, ko so uredili stanje s kandido.

Zmedenost

Poleg razpoloženjskih sprememb in kronične utrujenosti je zmedenost večkrat spregledan znak kandide. Res je, da kandida lahko povzroča pomanjkanje koncentracije, slabo fizično koordinacijo, težave pri fokusiranju na točno določene naloge in slab spomin.

Glivične okužbe kože in nohtov

Atletska noga in glivice prstov na nogah sta precej pogosti glivični okužbi, ki izvirata iz enake vrste kandide. Ponavljajoče infekcije so lahko znak, da gre za sistemsko okužbo s kandido.

Hormonsko neravnovesje

Podrto ravnovesje hormonov je lahko znak, da je prisotna kandida in pa seveda tudi nekatera druga zdravstvena stanja. Pomembno pa je, da se zavedamo, da okužba lahko povzroča zgodnjo menopavzo, PMS, izgubo libida, migrene, endometriozo, zastajanje vode, spremembe razpoloženja in nezmožnost izgube odvečnih kilogramov.

Medtem ko se dogaja razraščanje kandide, je telo v vnetni fazi, kar povzroča rast kvasovk in njihovo razširjanje na prebavni sistem. Eden od stranskih produktov se lahko celo zamaskira in je podoben estrogenu in preko tega lahko povzroča resno neravnovesje hormonov v telesu.

draxe.com

Glejte tudi:

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor