Zakaj je pomembno, da otrokom dovolimo čutiti jezo

Zelo pomembno je, da starši svojim otrokom dovolimo izraziti strahove in jezo, saj jim bo zdravo izražanje neprijetnih čustev v otroštvu pomagalo zmanjšati odvečno čustveno prtljago, ki jo bodo odnesli s seboj v odraslo dobo.

Zakaj je pomembno, da otrokom dovolimo čutiti jezo

Majhni otroci so zelo čustvena bitja in imajo veliko strahov. Vendar pa jim bo to, kako se bomo starši odzvali na njihova neprijetna čustva –jezo, strahove – bodisi pomagalo bodisi oviralo v njihovem čustvenem razvoju.

Če otrok udari, ko je jezen, je pomembno, da mu starši pokažemo zdrav način izražanja jeze. Otroku koristi, če starši postavimo mejo, ki je odločna in spoštljiva, vendar postavljanje preblagih mej lahko vodi v to, da se bo še naprej vedel neprimerno. Otrok potrebuje dovolj spoštljivo, pa tudi dovolj odločno podporo, ki mu bo pomagala obvladati močna čustva in zaustaviti slabo vedenje. Cilj je, da starši zaustavimo neprimerno vedenje otroka, ne pa tudi njegovega joka.

Taki pristopi se precej razlikujejo od tradicionalnih pristopov, ko otroke za njihovo neprimerno vedenje kaznujemo, ignoriramo ali jih pretirano ščitimo. Neučinkovite pristope, ki temeljijo na kaznovanju ali pretirani popustljivosti zamenjajmo z dovolj odločnimi in spoštljivimi pristopi. In  pomembno je, da starši našim otrokom pokažemo, da jih imamo radi, tudi takrat, ko si to najmanj zaslužijo.

Če vas zanima več o tem, kako otroku pomagati pri ravnanju z neprijetnimi čustvi – jezo, izpadi trme, ljubosumjem, strahovi itn. ter kako postaviti učinkovite meje, bo morda moja delavnica primerna za vas.

Na delavnici z naslovom: 7 korakov, kako otrokom postaviti učinkovite meje boste dobili veliko novih nasvetov in rešitev, kako postavljati meje bolj lahkotno in učinkovito.

Česa se učimo na delavnici?

  • Kako pomagati otroku, ki se jezi, udari, govori grde besede, se joče in ima izpade trme?
  • Kako ne razvaditi otroka?
  • Kako se na učinkovit način soočati s prepiri s starši, sorojenci in prijatelji?
  • 7 korakov, kako otrokom postaviti učinkovite meje, če se jezijo, grizejo, imajo izpade besa, se prepirajo, nočejo pospravljati, se učiti, hoditi v šolo ali vrtec, sodelovati s starši itn.

Datum: sobota, 8. april 2017 ob 9. uri (trajanje polne 4 ure)

Lokacija: Mestna četrt Pobrežje, Kosovelova ulica 11, 2000 Maribor

Cena: 30 evrov; za pare je cena 55 evrov. V ceno je všteto tudi gradivo in možnost, da zastavite vprašanje, ki se tiče vaše osebne situacije, na katerega bomo skupaj poiskali rešitev.

Mnenja staršev:

  • »Zelo pristna predstavitev, iz lastnih izkušenj, podana strokovno in hkrati poljudno. Priporočala bi jo vsem, ki skrbijo za otroke.​”
  • »Delavnica mi je bila zelo všeč,  zelo sproščeno vzdušje. Prepričana sem, da mi bodo informacije, ki sem jih pridobila, koristile pri vzgojnem pristopu, saj si želim, da ima otrok  zdrav – normalen čustven razvoj. Menim, da je doživljanje in izražanje čustev bistvenega pomena.«

Delavnico vodi: Klara Bajec, mama dveh deklic, starih 8 in 9 let, podjetnica, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo ter avtorica e-knjige: 5 razlogov, zaradi katerih se otroci neprimerno obnašajo.

 Prijave na delavnico pošljite na:

 Vesela bom, če boste vabilo posredovali vašim prijateljem, sorodnikom, znancem, sodelavcem in vsem, za katere menite, da bi jih ta tema zanima.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor