Ima vaš otrok astmo?

Ima vaš otrok astmo?

Kaj je astma?

Astma je obolenje, ki prizadene dihalne poti. Simptomi se pokažejo, ko se zaradi različnih dejavnikov zmanjša pretok zraka skozi dihalne poti.

Koga lahko prizadene astma?

Astma lahko prizadene vsakogar in je lahko celo dedna. Najpogosteje pa se težave z njo pričnejo v času otroštva.

Kakšni so simptomi astme?

Simptomi astme so lahko tako blagi kot hudi. Najpogostejša sta oteženo dihanje in piskanje (visok zvok v pacientovih pljučih, ko je dihanje oteženo). Otrok lahko potoži tudi zaradi kašlja ali tiščanja v prsnem košu. Ponoči ali zgodaj zjutraj pa so simptomi okrepljeni.

Kaj sproži astmatični napad?

Kar nekaj različnih dejavnikov lahko povzroči astmatični napad, recimo:

  • Okužba.
  • Prah, ki se nabere po hiši.
  • Kajenje in cigaretni dim – eden najpogostejših dejavnikov. Četudi starši kadijo izven hiše, se na njihove lase in oblačila primejo delci cigaretnega dima in absolutno lahko poslabšajo otrokove simptome.
  • Dim drugih dejavnikov ali kemikalije kot so barve, onesnaženje ali topila.
  • Različna čustva.
  • Alergija na živalsko dlako.
  • Razna živila.

Ali obstaja test, s katerim lahko astmo potrdimo?

Astma klinično diagnosticirajo na podlagi pacientove zgodovine in fizičnega pregleda. V določenih primerih pa si pri diagnozi lahko pomagajo s spirografijo in hitrostjo izdihanega zraka.

Kako zdravimo astmo?

Pri večini ljudi lahko simptome preprečimo z uporabo nekaterih zdravil. Najbolje se z astmo spopademo z inhalatorji. Z njihovo pomočjo majhno dozo zdravila pošljemo skozi dihalne poti naravnost do pljuč. Obstajata dve vrsti inhalatorjev.

Inhalatorji za lajšanje simptomov

Te uporabljamo, kadar je cilj lajšati nastale simptome. Pomagajo razširiti dihalne poti, rečemo pa jim tudi bronhodilatorji.

Inhalatorji za preprečevanje simptomov

To vrsto inhalatorjev je potrebno uporabljati vsak dan, saj je njihov namen dolgoročno preprečevanje astmatičnih simptomov. Zdravila, ki jih uporabljamo, so glukokortikoidi.

Je astma popolnoma ozdravljiva?

Ne glede na to, da zdravil, ki bi astmo popolnoma ozdravila, ni, več kot polovica otrok astmo preraste vsaj do časa odrasle dobe. Dobro je, da večina pacientov ob rednem jemanju predpisanih zdravil lahko živi brez astmatičnih simptomov.

Če ima vaš otrok astmo, se je ne boste rešili zgolj z močno željo. Da pa se boste z njo lažje spopadli, je vsekakor priporočljivo, da se o stanju podučite in tako olajšate situacijo tako sebi kot svojemu otroku.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor