Je skrb zase sebičnost?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Je skrb zase sebičnost?

Piše Katja Z. Istenič

V terapiji se pogosto srečujem z ljudmi, ki so prepričani, da vedno pridejo na vrsto zadnji. Ne znajo poskrbeti tudi zase, se spraviti v boljši voljo, se potolažiti. Prepričani so, da bi bilo to sebično. Pa je res tako?

Če ste kdaj že leteli z letalom, potem veste, da ima še pred vzletom steverdesa kratko predstavitev o tem, kaj moramo storiti v primeru določenih kriznih situacij na letalu. Med drugim nam pove tudi, kako moramo ravnati v primeru, da se na letalu sprostijo kisikove maske. Kisikove maske padejo iz prostora nad našim sedežem, tako da nad vsakim sedežem visi po ena kisikova maska. Stevardesa nam pove tudi, da moramo v primeru, da letimo z otrokom, invalidom ali z osebo, ki zase težko poskrbi, najprej namestiti masko sebi, nato pa tej osebi. Zakaj? Kaj ni to sebično? Zakaj moramo najprej poskrbeti zase in ne za osebo, ki jo imamo verjetno iz srca radi in bi jo vsekakor želeli zaščititi?

Ker bomo le tako lahko poskrbeli tako za drugo osebo kot zase! Če začnemo skrbeti najprej za drugo osebo, nam lahko vmes zmanjka kisika, se zato onesvestimo in tako ne preživimo ne mi ne druga oseba. Če želimo pomagati drugi osebi, torej moramo biti malo sebični. Moramo pomagati najprej sebi.
Tako je tudi v življenju. Najprej moramo poskrbeti zase. To ne pomeni, da bomo svojega otroka pustili lačnega in umazanega na tleh, medtem ko si bomo mi privoščili kopel. Pomeni pa, da bomo poleg otroka pozorni tudi na to, da poskrbimo zase. Pozorni bomo na to, kaj je tisto, kar si želimo, kar nas pomiri, sprosti, nasmeji, spravi v super voljo in bomo to tudi počeli.

Pomislite, kdaj daste lahko svojemu partnerju, otrokom, prijateljem, svetu okoli sebe več. Takrat ko ste povsem na tleh, izmučeni, slabe volje, se počutite prazne? Ali takrat, ko se počutite polne energije, zanosa, ste veseli, igrivi, radodarni, navdušeni in polni ljubezni?

To da poskrbite zase nikakor ni sebično. S tem, ko nekaj počnete tudi le zase, poskrbite zase IN posledično tudi za druge.

Ne le to – če skrb zase predolgo zelo zanemarjamo, na neki točki postanemo mi tisti, za katerega morajo drugi poskrbeti, npr. postanemo depresivni, razvijemo sindrom izgorelosti, zapademo v odvisnost, postanemo fizično bolni itd. Takrat nismo sposobni poskrbeti za druge, saj smo mi tisti, ki nujno potrebujemo pomoč. Skrb zase je torej super dejanje, ki ga prav vsi redno potrebujemo.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Z. Istenič

Sem Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka, ki preko terapevtske pomoči Hočem več nudim individualno, partnersko in družinsko terapijo. Napisala sem tudi knjigo Skrita uganka denarja, ki govori o razvoju zdravega odnosa do denarja. Moja glavna načela pri delu so usmerjenost v konkretne rešitve, pozitivnost, strokovnost, sodobni pristopi in učinkovitost.

Dodaj odgovor