Oksitocin – za lažje premagovanje izzivov materinstva

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Oksitocin - za lažje premagovanje izzivov materinstva

Kot sem zapisala na koncu prejšnje objave, se, založene z oksitocinom, bolje kosamo z izzivi materinstva in se v njem znajdemo z več veselja, vztrajnosti, potrpežljivosti in zagona. Kaj spodbuja in kaj zavira oksitocin pa si bomo pogledali v tej objavi.

Na nivo oksitocina vsekakor vplivajo psihološki faktorji, zato je naša čustvena izkušnja prehoda v materinstvo močno zaznamovana z nivojem stresa, ki ga ob tem doživljamo. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za svoje okolje. Druženje in podpora podobno mislečih ljudi je tako za nas mamice zelo pomemben dejavnik za bolj mirno in radostno materinstvo. Pozorni bodimo na male dogodke, ki vsakodnevno sabotirajo naš nivo oksitocina (na primer socialna izoliranost, obiski, ki nas izčrpavajo, slaba ozirma neredna prehrana, izgubljanje v poplavi informacij in nasvetov).

Oksitocin lahko precej niha, zato je poleg tega, kaj ga zavira, dobro vedeti tudi, kaj ga spodbuja. Moja mentorica Julia Jones pravi temu “oxytocin boosters”, jaz pa temu rečem oksitocinski bombončki. Dobro jih je poznati, da potem dnevno poskrbimo, da si privoščimo vsaj nekaj takih bombončkov.

Med oksitcinskimi bombončki (“boosterji”) naj tako vsekakor najprej tu navedemo ljubeč dotik. Tega ne potrebujejo samo dojenčki, pač pa tudi mamice (v prvih tednih po porodu, ko smo občutljive in ranljive, seveda še toliko bolj). Ko objemamo in crkljamo svoje otroke, spregledujemo, da prav tak hranilen, negujoč dotik potrebujemo tudi me same. Ljubeč objem partnerja ali masaža stopal, ki nam jo nakloni partner, mama ali druga oseba, je na primer en predlog oksitocinkega bombončka.

Poleg ljubečega dotika našega telesa lahko oksitocin dvignemo tudi z notranjo masažo. Hranjenje oziroma premikanje hrane skozi naša usta in prebavno pot je namreč kot nekakšna notranja masaža, ki stimulira živec klatež (nosilec parasimpatičnega – umirjevalnega živčevja). Oksitocin namreč ne najdemo samo v materinci in dojkah, pač pa tudi v možganih in prebavnem traktu. Saj veste kaj pravijo – ljubezen gre skozi želodec. Ko je za nami dober, okusen obrok, smo bolje razpoloženi in se tudi bolje povezujemo z drugimi. Zato drage mame, poskrbite za to, da ne boste lačne in da si privoščite redne obroke zdrave in okusne (njami) hrane.

Na oksitocin blagodejno deluje tudi toplota – pa naj bo fizična ali čustvena. Ena krasna oblika take toplote so trenutki, ki si jih vzamete, da spijete prijetno diščeč čaj, kavo ali vročo čokolado. Same ali v prijetni družbi. Toplota in čuječe uživanje v prijetnosti trenutka vas bo zagotovo napolnila tudi z oksitocinom.

Naslednji oksitocinski bombonček je nekaj, kar nam je mnogokrat težko dosegljivo, a v resnici zelo zelo nujno. To je počitek in pomirjujče aktivnosti, kjer lahko izklopimo nač analitični racionalni um. Meditacija, joga, spanje in sprostitvene tehnike dihanja dvigujejo oksitocin. Tudi vadba, ob kateri spoštujemo svoje počutje (torej poslušamo telo in ne pretiravamo), je lahko blagodejna.

V storilnostno naravnanem svetu, kjer se počitek in početi nič zdi greh ali pa vsaj potrata časa, spregledujemo feminilno potrebo po cikličnosti. Ta cikličnost zahteva, da se ženske tudi ustavimo, vzamemo čas za počitek, umirjanje in samonego (tako kot si narava vzame zimski čas za spanje in obnovo). Brez tega ne moremo enako učinkovito ustvarjati prostora za rast in razvoj naših najdražjih, kakor tudi ne jim na enako ljubeč in sočuten način dajati podpore.

Nazadnje pa naj navedem še en oksitocinski “booster” oziroma bombonček, ki je zelo pomemben, a žal danes mnogim ženskam zelo manjka. Ta “booster” je tudi pomemben dejavnik spodbujanja “bebi možganov” pa tudi čimbolj optimalnega razvoja in pozitivnih učinkov matrescence.

To sta podpora in povezanost, o katerih bomo govorili jutri, na zadnji dan našega druženja.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor