Boj za občutek varnosti – druga stopnja v spirali ljubezni

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Boj za občutek varnosti - druga stopnja v spirali ljubezni

V boj za varnost preidemo s tisto simbiotično logiko, ki nam zelo dobro služi v fazi zaljubljenosti. Midva sva eno in tudi resnica je ena sama. Torej moja resnica. Če ima partner svojo, je le ta napačna. Ker dveh resnic pač ni. In kot je bil partner v fazi zaljubljenosti za nas vir sreče, je v fazi boja vir nesreče. In zato ga je potrebno spremeniti. In vsaj ženske se v to vržemo z vsemi silami. J Že prej je bilo povedano, kako dojenčki kažejo, da niso zadovoljene vse njihove potrebe. Z jokom. Odrasli pa jokamo, smo tiho, kričimo, se deremo, nergamo, smo cinični, sarkastični, zmrznemo ….

V partnerskih odnosih je 80 % dobrega in le 20 % težkega. Ob taki dobri novici nam je lahko takoj lažje. Vendar v fazi boja teh 20% utegne zasenčiti vse ostalo.

Konflikti (frustracije, spori …) so neizogibni! Vendar pa so prav konflikti tudi priložnost za rast. Konflikti so znak, da se nekaj skuša razviti, spremenitiin napredovati. Konflikti pomenijo dejansko potencial, razliko v mnenjih, pogledih, razmišljanju. Pomembno je le, kako jih rešujemo, kako se takrat vedemo drug do drugega, ali smo spoštljivi ali uničujoči. Ali gradimo pred sabo ali podiramo za sabo. Tudi tu je proces pomembnejši pred vsebino!

In to, kaj delamo med konflikti, še kako dobro snemajo otroška ušesa in možgani in način reševanja konfliktov prenesejo v naslednjo generacijo.

Kadar pari v svojem odnosu izkušajo veliko bolečine in frustracij, se pogosto počutijo nepovezani in so obrambno naravnani. Drug z drugim se ne počutijo več varni.

Iz faze boja za varnost nikdar ne pridemo, ne da bi se za to potrudili. Za to je potrebna zavestna odločitev – kajti še noben konflikt se ni razrešil sam po sebi – lahko sicer izzveni, ga potlačimo, se eden odloči v imenu obeh – in čeprav zgleda, kot da je rešen, ima eden od partnerjev občutek, da ni bil upoštevan, da ni vreden, da se ga ne vidi, sliši, ni pomemben …

Vodič Partnerska čustvena gugalnica

5 korakov kako ljubeče in uspešno reševati konflitke, si lahko prenesete tukaj

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj

Latest posts by Ana Bešter Bertoncelj (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor