Tudi očetje ste lahko čuječi vodje

Tudi očetje ste lahko čuječi vodje

Očetje, kako se odzivate, ko vaš otrok nekaj potrebuje?

V strokovnih krogih, kjer se ukvarjajo z vzgojo, je zelo dobro zasidran izraz ‘odzivno očetovstvo’, ki opisuje čuječe očete. Najpogosteje pride do izraza pri očetih dojenčkov in malčkov, s sabo pa prinaša številne koristi.

Očetje dojenčkov in malčkov, ki so občutljivi za otrokove potrebe in se nanje odzivajo, s tem gradijo močno vez med sabo in otrokom. Splošno znano pa je, da je kvaliteta odnosa ključna za razvoj otrokovega občutka varnosti in dobrega počutja.

Ko se oče nemudoma odzove na otrokov jok, se dojenček počuti varno. Očeta zazna kot zanesljivo osebo, ki bo poskrbela za njegove potrebe. Če pa se oče pogosto ne odziva na otrokove potrebe, je vez med njim in otrokom razrahljana oz. se sploh ne razvije.

Tudi ko otrok odrašča, potrebuje očeta, ki je razumevajoč, ljubeč in vedno na razpolago. Če pa z očetove strani ni zanimanja za otroka in njegov svet, se v otroku razraščajo težki občutki, kot so jeza, depresija, trpljenje in zamera.

Dobrega očeta lahko primerjamo z dobrim vodjem v podjetju. Ko pride do krize ali se zgodi kaj hudega, se dober vodja ne umakne temveč napne vse svoje moči in in zbere vso svoje znanje z namenom, da reši situacijo. Takšen vodja povrne upanje podrejenim in jim da moč, da se tudi sami aktivno angažirajo k iskanju rešitev. V taki ekipi se dogajajo čudeži.

Podobno je z očeti. Ko ima otrok težave ali ga kaj pesti, čuječ oče nastopi odločno, išče rešitve, se povezuje z ljudmi, ki lahko pomagajo in stoji ob strani svojemu otroku. Lahko gre za zdravstvene težave otroka, za težave v šoli, nerazumevanje s strani trenerja ali pa za spor s prijateljem. Otrok ve, da se na čuječega in odzivnega očeta lahko zanese in mu zaupa. To je zelo dragocen odnos.

Tudi pri starejših otrocih je dober odnos z očetom nadvse pomemben. Ti potrebujejo predvsem očeta, s katerim se bodo lahko pogovorili kot odrasli in ki jim bo pomagal pri težkih odločitvah. Velikokrat je dovolj že, če oče posluša otroka in razume situacijo, v kateri se je znašel. Tukaj ne gre za to, da bi očetje reševali stvari, ki jih morajo otroci rešiti sami. Gre za to, da jim stojijo ob strani, jih vzpodbujajo, razumejo in nudijo nasvet ter oporo.

Očetje, s tem, ko ostajate odprtega duha in ponižnega srca, prinašate v vašo družino nov veter. Bodite pozorni na to, da otroke poslušate in slišite, šele potem se odločite, kako se boste odzvali. Bodite razumevajoči in trdna opora vašim otrokom. Bodite glava družine v pravem pomenu besede. Otroci vam bodo hvaležni, vaš vpliv pa bodo v sebi nosili do konca življenja.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor